Unul din cinci potențiali judecători, a trecut controlul SIS-ului și a lui Nicolae Timofti

Președintele țării, Nicolae Timofti, a respins propunerea Consiliului Superior al Magistraturii de numire a unor judecători în funcție. Deși inițial Consiliul a trimis spre examinare candidaturile a cinci persoane, șeful statului a respins patru dintre ei, a spus Vlad Țurcanu, purtătorul de cuvânt al președintelui.

download (1)„Decizia a fost luată după o examinare prealabilă a dosarelor candidaților propuși la funcția de judecători. Atât legislația națională, cât și standardele internaționale prevăd că la funcția de judecător pot candida persoane care corespund mai multor criterii, printre care și reputație ireproșabilă, iar dosarele persoanelor care nu au fost acceptați de Nicolae Timofti nu confirmă reputația ireproșabilă a lor”, a explicat Vlad Țurcanu.

Candidații respinși, care au fost propuși de CSM la funcția de judecători în diferite judecătorii din mun. Chișinău sunt: Petru Harmaniuc (Judecătoria Râșcani), Lucia Bagrin (Judecătoria Centru), Corneliu Crețu (Judecătoria Centru) și Natalia Berbec (Judecătoria Buiucani).

Amintim că Nicolae Timofti a trimis la Serviciul de Informații și Securitate (SIS) o solicitare cerând verificarea candidaților la funcția de judecător. Această solicitare a fost făcută în contextul în care, la 29 septembrie, societatea civilă i-a cerut președintelui țării să verifice informaţiile despre cei cinci candidați propuși la funcţia de judecători de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi să-i admită în sistem doar pe cei cu reputaţie ireproşabilă.

Încă în vara anului 2013, în mass-media au apărut mai multe informații care ridică diverse suspiciuni în ceea ce privește integritatea și reputația candidaților propuși. În special, informațiile se referă la averi ce nu corespund veniturilor sau averi nedeclarate, conflicte de interese, relații cu persoane controversate, precum și pretinse implicări în activități ilegale.
În acest context, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, alături de alte treisprezece ONG-uri au expediat Președintelui R. Moldova un apel în care solicitau verificarea informaţiilor despre candidaţii la funcţia de judecători şi admiterea în sistem doar a celor cu reputaţie ireproşabilă.

Vlad Țurcanu a mai menționat că legea permitea președintelui țării să respingă o singură dată candidaturile propuse la funcția de judecători. Astfel, în cazul în care CSM decide să mai propună încă o dată aceste candidaturi, atunci ei ar putea fi numiți în funcția de judecători.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *