Ultimul Barometru de Opinie aduce „surprize”

Dacă scrutinul parlamentar ar avea loc duminica viitoare, în Legislativ ar intra şase partide, iar preferinţa cetăţenilor pentru Uniunea Vamală câştigă teren faţă de vectorul european, susțin datele ultimului Barometru de Opinie înainte de scrutinul din 30 noiembrie, făcut public astăzi.

Conform Barometrului, 21% dintre cetăţenii deciși să participe la vot ar vota pentru PCRM, tot 21% din aceeași categorie ar susține PLDM. PDM ar lua 18%, iar „Patria” – 12%. Câte 10% ar acumula liberalii şi socialiştii.

Conform acestui sondaj, o creştere impresionantă a înregistrat-o Partidul Socialiştilor care, acum o lună, era cotat de către National Democratic Institute, instituţie americană care face sondaje exclusiv pentru partidele politice, cu doar 4%, astfel după aceste rezultat PSRM nu ar fi trecut pragul electoral.

Schimbări semnificative s-au înregistrat şi în percepţia cetățenilor R. Moldova faţă de vectorul politicii externe. Dacă anterior procentul persoanelor care optează pentru integrarea europeană şi cea euroasiatică era la egalitate, acum sondajul arată o prevalare a orientării spre Uniunea Vamală. Astfel vectorul european este susţinut de către 39 %, iar cel euroasiatic de 43 % din cei chestionaţi.

La sondaj au participat 1109 de persoane, în perioada 26 octombrie-13 noiembrie, și are o marjă de eroare de 3 %. Acesta a fost efectuat de CIVIS la comanda IPP.

A.B.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. alegator

    Asta dupa repartizarea voturilor celor indecisi PL si PSRM ar acumula 10% da deocamdata au doar cite 7% si daca de luat in consideratie marja de eroare de 3% o sa vedeti ca aceste partide pot nici sa nu treaca pragul de 6%.Asa ca -uite surpriza ca nu e nici o surpriza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *