Ucraina: un posibil atac din partea Transnistriei

Rusia se pregătește să deschidă un al doilea front împotriva Ucrainei. După ce a ocupat Crimeea, dar a eșuat în încercarea de a rupe de la Ucraina, prin luptă de gherilă, regiunule Donețk și Lugansk, Moscova a decis să mai deschidă un front de luptă pe teritoriul Ucrainei.

De data aceasta, atacul este planificat să vină din partea regiunii transnistrene a R. Moldova, unde Rusia deține, încă din perioada sovietică, trupe regulate de intervenție din cadrul fostei armate a 14-a. Ținta celui de-al doilea front se presupune a fi regiunea Odesa. O declarație, în acest sens, a făcut pentru ZdG, președintele Asocaiției „Tiras-Tighina”, locotenent-colonelul Anatol Caraman. „Din surse, pe care nu le pot divulga, noaptea trecută, în regim de urgență, toată tehnica blindată de pe platoul Copanca-Chițcani a fost retrasă și aranjată în ordine de luptă în partea de sud a raionului Slobozia, la hotar cu Ucraina”. În opinia lui Caraman, Rusia se pregătește să atace Ucraina pe direcția Slobozia-Odesa. Potrivit președintelui de la „Tiras-Tighina”, în Transnistria sunt dislocați la moment circa 20 de mii de militaru ruși, bine instruiți și pregătiți de luptă în condiții de câmp și oraș. Amintim aici că, anterior, autoritățile ucrainene au acuzat, în mai multe rânduri Tiraspolul că pregătește un atac armat asupra Ucrainei, lucru pe care regimul de la Tiraspol l-a respins. Pentru a se asigura de o posibilă intervenție militară rusă din direcția Transnistriei, militarii ucraineni au săpat, de-a lungul frontierei moldo-ucrainene, pe segmentul transnitrean, un șanț de protecție de 5 metri adâncime.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. AJUTOOOOOR

  ESTE SIGUR DE ASTEPTAT LA O ASEMENEA SITUATIE, IAR TRUPELE DINTRANSNISTRIA SUNT CRED DE DEPARTE 20 MII SOLDATI. DARRRRR TREBUIE SA FI PE FAZA NOI MOLDOVENII DEORECE SUNTEM URMATORII. RUSII VOR CONSOLIDARE LA MAREA NEAGRA SI TRUPE SPRE SPRE EST PTR A NU DUCE RAZBOIL DEPARTE DE TERITORIUL LOR. ASA CA SCRED CA TREB SA ACTIONAM RAPID LA FEL SI NATO

 2. Sergiu

  “intervenție militară rusă”? serios? de unde armatra ruseasca in Transnistria?

  “Согласно этому соглашению для поддержания мира и безопасности в районе конфликта были созданы трехсторонние миротворческие силы, в которые вошли подразделения вооруженных сил России, Молдовы и ПМР. В настоящее время в совместные миротворческие силы в Приднестровье входят около 1200 военнослужащих – 402 российских, 492 приднестровских и 355 молдавских, а также 10 военных наблюдателей от Украины. Миротворцы несут службу на 15 стационарных постах и КПП, расположенных на ключевых участках зоны безопасности, которая протянулась вдоль Днестра на 225 км и на 12-24 км в ширину.”

  Dupa informatia data logic daca de gindit ce armata ruseasca poate sa fie in PMR?

  Ok chiar daca Rusia ar trimite armata aici, intrebarea e cum??? numai cu avioane, da ce avioanele n-o sa le doboare rachetele ucrainei, timp de 20-30minute cit avionul se va afla deasupra teritoriului Ucrainei???

  Articol fara sens si logica.

 3. CARTUS

  Draga Serj, daca esti elev de scoala ți se iarta naivitatea, iar daca ai cel puțin 30 de ani, înseamna că trisezi frate. Cine si cand, în toti anii de dupa 1992, a putut numara ce a facut Rusia cu armata a 14-a, iar datele cu care opereaza Moscova sunt pentru cei de gradinita. Putin și Lavrov zic ca nici in Ucraina nu au armata, dar toata lumea vede cu ce armamnet saun echipati asa-zisa ”soprotivlenie”. Daca vrei sa ne convingi in ceea ce scrii, te rog sa organizezi o deplasare în Transnistria si sa iei și pe cineva de la ZDG ca sa vada ce și cata și de care armata are Rusia dincolo de Nistru. Chiar te rog, vorbește cu Muchametșin sau cu Rogozin și aranjaza aceasta deplasare….

 4. Svarun

  Sorry, for commenting in English, but… if this is true, isn’t it time for Moldova to put its military on maximum alert? Formally, Ukraine would be invaded from the Moldovan territory and the idea on “New Russia” includes at least a part of Moldova as well.

  I’m really concerned.

 5. Sergiu

  @Cartus :)) esti destul de naiv. Iti propun in felul urmator incearca sa treci in fiecare zi vamele de pe nistru, si vei observa foarte multe lucruri “citi oameni(soldati), ce oameni(soldati)” iti propun sa incerci pe o perioada de un an sa te muti in Transmistria 🙂 multe lucruri nu dim media nu de la radio vei afla, si vei putea dupa asta sa faci concluzii mult mai corecte decit la moment. Nimeni nu te impiedica sa faci deplasari personale, sa te muti cu traiul pe o perioada de timp acolo. In articol sunt multe aberatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *