The Economist: Basarabia ucraineană – teritoriul care preocupă atât Kievul, cât și Moscova

Regiunea izolată a Basarabiei ucrainene, cunoscută și sub numele de Bugeac, a devenit unul dintre ultimele locuri ce au atras atenția observatorilor crizei din Ucraina, ce au remarcat importanța strategică a acestui teritoriu în contextul temerilor că Moscova ar putea încerca să creeze un coridor terestru care să lege Rusia de România, trecând prin Crimeea și Odessa, scrie ediția electronică a publicației The Economist într-un reportaj ce va fi publicat pe 3 ianuarie.

Basarabia ucraineană se învecinează la vest și nord cu Republica Moldova, inclusiv cu regiunea separatistă prorusă Transnistria, în sud cu România, iar în est și sud-est cu Marea Neagră, fiind legată de Ucraina numai de o mică fâșie de pământ cu două șosele. Nu există poduri peste Dunăre sau drumuri care să o lege de România, iar dacă podurile de peste Nistru ar fi aruncate în aer, atunci Bugeacul s-ar găsi practic izolat.

Sursa: agerpres.ro

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. =Catița Unionista dela Reni=

  O PRELUARE:

  http://www.pavlicenco.md/2014/12/30/felicitarea-presedintelui-pnl-md-in-pragul-anului-2015/

  Titirez spune:
  31 decembrie 2014, la 15:03
  Pentru CATITA
  S-ar putea ca propunerea ce vreau sa ti-o fac sa prezinte ceva interes. Este notabil ca reproduci comentarii din Romania ale unor oameni avizati si mai ales competenti.Este notabil cu atat mai mult cu cat presa „moldoveneasca” nici ca-i pasa ca in Romania exista multe dezbateri asupra REALITATILOR din republica moldova.Ea se considera suficienta siesi in dezbaterea unor probleme de importanta cruciala pentru destinul tuturor romanilor ,ignora chiar aportul ei de sublimare a unor solutii viabile.In schimb , toata ziua buna ziua, reflecta minutios tot ce vine din Imperiu.Asta o fac si guvernantii ,iar presa basarabeana se complace obedient la punctele de vedere cu dezlegare de la …politie.Opinia lor este din ce in ce mai oficiala punctelor de vedere venite ca… „indicatii” de sus. Marginalizarea si periferizarea romanismului se face astfel lent , dar sigur.Are vreo perspectiva benefica acest fapt? Categoric, NU.Chiar si greselile acestui curent politic pro-romanesc si pro UE(una fara alta , nici nu exista)au fost intretinute cu succes de o astfel de media.Prin difuzare larga, prin exacerbare , prin false rationamente si argumente si mai false. TVR nu mai exista decat la modul fortuit si atat cat vor muschii partidelor. Nu observi ca nu s-a facut absolut nimic pentru revenirea TVR pe micile ecrane? Sabotajul complicitar este pe fata pentru toti cei care se declara PRO-EUROPA SI PRO-ROMANIA. Neamestec in …treburile interne? Panourile, citatele, referintele putinisto- dodonisto- pediste umplu strazile si tv-urile si se admit ,tacit si generalizat ,ca fiind democratice. CONCILIATORISMUL , asadar, duce exact acolo unde , demagogic, nu se vrea.Iar societatea civila,care va sa zica sublima ,dar care lipseste cu desavarsire, face la fel.
  Asadar, n-o s-o mai lungesc si iata propunerea: raspandeste,chiar si prin citate semnificative tot ce gasesti comentariu si dezbatere despre realitatile basarabene in media on line sau printata dinn Romania. Cercul vicios in care se invarte de 25 de ani Basarabia poate se va rupe in cele din urma.Motive de frica nu sunt , in ciuda a tot de se induce public si persistent din parte mult prea multor voitori de bine”moldavi”
  Anul Nou 2015 sa ne fericeasca cu mai mult bine.
  LA MULTI ANI TUTUROR !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *