Statul mai sărac cu 16 mii de euro. Decizia CEDO în cazul lui Sergiu Buhaniuc, arestat la 7 aprilie 2009

R. Moldova a mai pierdut un caz la CEDO, iar Guvernul va trebui să achite aproape 16 mii de euro reclamantului Sergiu Buhaniuc, arestat în seara de 7 aprilie 2009 și sancționat cu 10 zile de arest administrativ.

Reclamantul pretinde că a fost maltratat de către mai multe persoane în civil la reținere, în cadrul Comisariatului de Poliție Buiucani și ulterior în cadrul Comisariatului General de Poliție. În particular, el a fost bătut de grupuri de 5 – 12 persoane în uniformă şi civil; trecut prin „coridorul morţii” la CGP, (mai multe persoane aplicau lovituri din toate părţile peste tot corpul, în timp ce era escortat prin coridoare, sau de la maşina poliţiei până la intrare în comisariat sau penitenciar; lovituri simultane cu palmele peste urechi („tortura-telefon”); lovituri cu pumnul şi cu bastonul peste cap; etc.

Potrivit reclamantului condițiile de detenție erau următoarele: celulă lipsită de ventilare, localizată în subsol; insuficienţa de aer; restricţia mobilităţii fizice (se aflau 9 persoane într-o încăpere de cea 4X4m); lipsa accesului la asistenţă medicală, în pofida faptului că avea dureri insuportabile de cap, hematoame vizibile sub ochi, în regiunea spatelui, picioarelor; restricţia facilităţilor igienice; etc.

La data de 15 aprilie 2009 a fost înregistrată explicaţia petiţionarului în Procuratura militară Chişinău privind maltratarea acestuia de către colaboratorii de poliţie.

Prin ordonanţa Procuraturii militare Chişinău din 29 mai 2009 s-a dispus de a refuza începerea urmăririi penale pe faptul excesului de putere şi depăşirea atribuţiilor de serviciu comise la reţinerea din 07 aprilie 2009 a petiţionarului.

Prin ordonanţa Procurorului militar de la Chişinău din 18 februarie 2010 s-a dispus respingerea plângerii petiţionarului privind anularea ordonanţei de refuz în începerea urmăririi penale. După atâtea refuzuri, Sergiu Buhaniuc a apelat la CEDO.

În faţa Curţii reclamantul invocând art. 3 CEDO, s-a plâns de relele tratamente la care a fost supus de către poliție. De asemenea, el s-a plâns de omisiunea de a asigura o investigație efectivă a pretinselor rele tratamente.

Curtea a constatat în unanimitate violarea art. 3 CEDO, sub aspect material, notând că reclamantul a fost reținut de poliție la 07 aprilie 2009 și la 11 aprilie 2009 a fost examinat de un medic, care a constatat o hemotomă la ochiul stâng. De asemenea, ea a notat că concluzia medicului a fost adoptată în prezența unui ofițer de poliție, ceea ce în mod necesar a obstrucționat orice tentativă a reclamantului de a arăta medicului mai multe leziuni, de frica continuării torturii.

Reclamantul a cerut 30,000 EUR cu titlu de prejudiciu moral și 1,370 EUR cu titlu de costuri și cheltuieli.

Curtea a acordat reclamantului 15,000 EUR cu titlu de prejudiciu moral și 1,370 EUR cu titlu de costuri și cheltuieli.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Radu

    criminalii Filat, Urechean si Ghimpu primind bani din SUA si Romania ne-au drogat copiii si iau scos in PMAN la 07 aprilie, le dadeau bauturi alcoolice ii cumparau cu cate 350 lei pe zi si ii indemnau la fapte criminnale! Sa raspunda pentru lovitura de stat di 07 aprilie cind au scos contra plata studentii drogati si beti, indobitociti in strada!Alegeri anticipate! unde vom ajunge cu gruparea criminalilor liberali ajunsi la putere?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *