Solidari cu Alexandru Bejan

Platforma Civică „Acţiunea 2012” denunţă abuzurile comise de autorităţile regiunii separatiste transnistrene în privinţa tânărului Alexandru Bejan, elev în clasa a-XI-a la liceul românesc Lucian Blaga din Tiraspol.

Elevul în vârstă de 17 ani a fost răpit de la şcoală de către ofiţeri KGB, care l-au supus unui tratament inuman, anchetându-l timp de câteva ore, şantajându-l şi obligându-l să scrie un autodenunţ din care reieşea că Alexandru a trimis bilete de ameninţare unor grădiniţe din localitate. În baza acestei declaraţii false, tânărul a fost acuzat de terorism. În prezent, Alexandru Bejan nu poate părăsi aşa-zisa ”RMN”, fiindu-i încălcat şi dreptul la liberă circulaţie.

Alexandru reprezintă  încă o victimă în ofensiva împotriva românismului, dusă de autorităţile din Transnistria, care sfidează atât legislaţia Republicii Moldova, cât şi orice instanţă internaţională preocupată de respectarea drepturilor omului.

Platforma Civică „Acţiunea 2012”, coaliție formată din peste 30 de organizații nonguvernamentale, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa de reacţie a autorităţilor de la Chişinău  faţă de acest caz şi speră ca acestea să demonstreze că a fi român nu este o culpă, aşa cum o tratează separatiştii de la Tiraspol.

Totodată, Platforma Civică „Acţiunea 2012” se alătură iniţiativei Consiliului Judeţean al Elevilor din Brăila, de a înainta o petiţie online şi de a colecta semnături pentru sensibilizarea opiniei publice şi a factorilor decizionali cu privire la situaţia deosebit de gravă a elevului Alexandru Bejan. Acţiunea 2012 îi îndeamnă pe toţi cei interesaţi de soarta românilor din Republica Moldova să semneze

această petiţie la adresa http://www.petitieonline.com/sprijin_pentru_elevul_roman_din_tiraspol_chinuit_de_autoritati.

Viaţa unui român este în joc, în jocul unor oameni care îi neagă dreptul la identitate.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *