Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Scrisoarea Maiei Sandu către CSM

Scrisoarea Maiei Sandu către CSM

Maia Sandu, ministru în exercițiu al Educației, a trimis o scrisoare deschisă către Consiliul Superior al Magistraturii în care vorbește despre experiența dificilă prin care a trecut Ministerul Educației în procesul de soluționare a unor cazuri în justiție. Totodată, Maia Sandu a solicitat să fie examinată activitatea mai multor judecători, care au examinat mai multe cauze în care era implicat Ministerul educației și a cerut ca aceștia să fie trași la răspundere disciplinară pentru lipsă de profesionalism.

maiasandu2„Am decis să vin cu această scrisoare deschisă după ce am încercat, în repetate rânduri, să comunic prin metode birocratice despre experiențe dificile prin care a trecut Ministerul Educației în procesul de soluționare a unor cazuri în justiție. Am trimis mai multe scrisori la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în care mi-am exprimat îngrijorarea față de unele decizii ale instanțelor judecătorești, inclusiv am încercat să obțin acceptul de a veni cu un mesaj în față plenului CSM. Însă răspunsurile formale oferite la solicitările ministerului, pe de o parte, și lipsa unui răspuns clar în ceea ce privește participarea la ședința în plen a CSM, pe de altă parte, nu mi-au lăsat o altă opțiune decât să fac publică această adresare”, găsim în scrisoare.

Totodată, Maia Sandu a menționat că în unul din răspunsurile de la CSM, s-a menționat că este inadmisibil ca funcționarii să expună critici unor hotărâri judecătorești irevocabile, deoarece astfel de adresări pot promova doar nihilismul juridic și lipsă de respect față de Lege.

„Ca cetățean al acestei țări, precum și în calitatea mea de ministru, care a sprijinit pe parcursul ultimilor doi ani politicile de reformare a justiției, inclusiv cele de creștere a salariilor pentru judecători, am dreptul și obligația să comunic despre anumite decizii judecătorești care, din perspective noastră, nu corespund legii și care creează impedimente serioase în administrarea eficientă a sectorului educațional. Este îngrijorător și faptul că una dintre scrisorile anterioare către CSM, prin care solicităm examinarea comportamentului unor magistrate nu numai că nu a ajuns nici măcar la colegiul disciplinar pentru a fi pusă în discuție, ci a avut efecte adverse asupra noastră. Întâmplător sau nu, unul dintre judecătorii care au fost vizați în materialul cu pricină a pronunțat în perioadă imediat următoare încă 2 decizii în defavoarea ministerului, manifestând totodată față de noi o atitudine tendențioasă, în contradicție cu normele de conduită pe care trebuie să le afișeze un magistrat în exercitarea actului de justiție”, scrie Maia Sandu.

„Știu că CSM nu are competență legală de a reexamina soluțiile pronunțate prin hotărârile judecătorești. Chiar dacă verdictele date de slujitorii dreptății, despre care voi menționa pe parcurs, sunt discutabile sub aspectul legalității, nu revendic revizuirea acestora. De asemenea, sub nicio formă nu doresc că acest mesaj să fie perceput și interpretat că un semnal dat instanțelor de judecată pentru „reevaluarea” deciziilor luate anterior, astfel încât să se dea câștig de cauza Ministerului Educației. Însă ceea ce Consiliul Superior al Magistraturii – unicul organ de autoadministrare judecătorească – poate și trebuie să facă este să ia atitudine față de acțiunile magistraților care pronunța decizii la limită legii, să asigure examinarea cu discernământ a fiecărui caz în parte și, dacă cele învederate se confirmă, să acționeze în consecință. Pentru că doar acțiunile proactive ale CSM-ului pot aduce schimbări în acest sector”, scrie Maia Sandu.

De asemenea, ea a prezentat câteva cazuri în care deciziile judecătorești sunt, în opinia ei, discutabile.