Scrisoare către premierii Filat şi Ungureanu

În contextul organizării şedinţei comune a guvernelor din cele două state româneşti, 30 de organizaţii şi grupuri de iniţiativă de pe ambele maluri ale Prutului, reunite în Platforma Civică Acţiunea 2012, au adresat o scrisoare şefilor cabinetelor de miniştri din cele două state româneşti.

Autorii scrisorii semnalează ceea ce pentru milioane de români atât din România, cât şi din R. Moldova reprezintă un proiect prioritar pentru agenda bilaterală: necesitatea integrării R. Moldova în UE, care se poate realiza cel mai curând prin procesul firesc al reunificării cu România. Ne exprimăm speranţa ca acest eveniment să reprezinte un prim pas spre îmbunătăţirea dialogului inter-guvernamental, a creşterii schimburilor economice şi a unei strânse colaborări la nivelul instituţiilor culturale. Doar prin intermediul unor astfel de mijloace, cele două state se vor îndrepta spre conştientizarea unităţii naţionale româneşti şi inevitabil spre o unire organică.

Anul 2012 este un an simbolic: se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus, două veacuri care apasă cu mare greutate asupra stării de sănătate a identităţii naţionale şi care au afectat atât din exterior, cât şi din interior funcţiile vitale ale identităţii române. În acest context, Platforma Civică Acţiunea 2012 îşi exprimă speranţa că marele proiect făurit la 1918 de personalităţi precum Pantelimon Halippa, Ion Inculeţ, Constantin Stere, Ion Pelivan şi alţii nu este privit de politicienii actuali din România şi Republica Moldova ca pe o preocupare clandestină sau maladivă. Unirea de la 1918 rămâne atât un moment de referinţă în memoria colectivă a românilor de pe ambele maluri ale Prutului, cât şi un reflex. Acest reflex produce aşteptări în Republica Moldova şi vizează nevoia de democratizare, de dezvoltare, de recunoaştere a europenităţii sale prin integrarea în familia europeană. Dar Republica Moldova nu uită că ea este parte din Europa prin românitatea sa, iar refacerea unităţii naţionale îi va reconfirma această calitate.

Amintim că Basarabia a fost ocupată  la 28 iunie 1940 ca o consecinţă directă a Pactului criminal Molotov-Ribbentrop, transformând-o într-o zonă a gulagului sovietic, care  i-a lipsit pe românii basarabeni de limbă, credinţă, pământ, avere, care i-a supus deportărilor masive şi foametei. Alienarea conştiinţei naţionale a fost speculată întâi de sovietici, apoi de comunişti după constituirea Republicii Moldova şi întreţinută în prezent de temerile, respectiv slăbiciunile oamenilor politici de pe ambele maluri ale Prutului. Această stare de fapt poate fi depăşită prin realizarea eforturilor modernizatoare comune, care să permită generaţiilor tinere crearea unei noi percepţii de cartografiere a neamului românesc.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. altul

  moldovene(de fapt esti un maldaivan analfabet),demult,de 20 ani,ai razboi,dar nu civil,ci de ocupatie de catre hoardele rusesti.
  te uiti sub nas inainte de a te da de destept pt ca oricum nu stralucesti de inteligenta.

 2. roman pina la moarte

  mergi tu in rusia veneticule acolo iti sunt radacinile tale ,lasa poporul roman sa-si decida singuri soarta ,vati batut joc adeajuns de acest neam ,afara cu ocupanti rusi

 3. DACUL

  Moldovean ce este rau ca Moldova sa intre in Europa si sa poata lumea sa lucreze unde vrea fara vize si fara granitze.Cred ca si la rusii si ucrainienii din Moldova le convine .Daca gresesc spune unde gresesc.Decat sa moara lumea de foame mai bine in lumea civilizata.

 4. vlad

  TOATE DEPIND DE UN SUBIECT MAJOR : ce le v-om putea explica noi ,bunicii ,tinerilor nascuti odata cu revenirea grafiei latine acasa .Am putea incepe asa: CURGE PRUTUL LIN LA VALE / CU IZVOARE DIN CARPATI / CURGE PRUTUL PLIN DE JALE / CA DESPARTE FRATI DE FRATI…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *