Scădere record al preţului la petrol, însă nu şi în R. Moldova

Preţul la ţiţei a înregistrat o nouă scădere record. În timp ce pe piaţa internaţională preţul petrolului continuă să scadă, cu peste 50 la suta, la noi ieftinirile abia de ating 3 procente.  La bursa din New York, contractele pentru livrarea petrolului pentru luna viitoare au fost încheiate la un preţ istoric.

Astfel, un baril de petrol, măsură egală cu aproximativ 160 de litri, se vinde cu 46 de dolari. Acesta este cel mai mic preţ din ultimii şase ani. Și la bursa din Londra un baril de petrol se vinde cu 48 de dolari.

Potrivit ziarulul Wall Street Journal, această scădere e legată de un studiu publicat luni, 12 ianuarie, de către banca Goldman Sachs, care anunţa că oferta de petrol depăşeşte pe întreg globul cererea, iar ţările exportatoare de ţiţei nu au de gând să scadă cantitatea de petrol extrasă. După prognozele Goldman Sachs, în al doilea trimestru al acestui an, preţul mediu al petrolului va ajunge la aproximativ 40 de dolari, iar preţul mediu pe tot anul 2015 va fi de 50 de dolari, respectiv, cu 32 de dolari mai puţin decât prognozele trecute. În Republica Moldova, aceste scăderi nu au fost resimţite încă de consumatori, deoarece importatorii de carburanţi continuă să ţină preţul la un nivel ridicat, motivând că mai au în stoc motorină şi benzină cumpărată pe timpul când preţul era unul ridicat.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *