Procuratura rusă îl vrea închis pe opozantul Alexei Navalnîi

Procurorii ruşi cer o pedeapsă mai severă pentru opozantul lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi şi fratelui său Oleg. Potrivit agenţiei de ştiri ruse Interfax, procurorii au contestat decizia de la data de 30 decembrie 2014 în care Alexei Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate cu suspendare, timp în care se va afla în arest la domiciliu, iar Oleg Navalnîi la acelaşi termen, cu executare.

Fraţii Navalnîi au fost condamnaţi în aşa zisul dosar „Yves Rosher”, o companie cosmetică franceză. În acest dosar catalogat de către o parte a societăţii cvile ruse drept unul politizat, aceştia au fost condamnaţi pentru furtul a aproximativ 400 de mii de euro de la filiala rusă a acestei societăţiii franceze. Anterior reprezentanţii acestei companii au negat în mai multe rânduri că fraţii Navalnîi ar fi prejudiciat societatea „Yves Rosher” .

Condamnarea celor doi a provocat numeroase critici din partea oficialilor europeni şi americani. Aceasta este cea de-a doua condamnare pentru opozantul rus. La data de 18 iulie 2013, Navalnîi a fost condamnat în alt dosar la cinci ani de puşcărie cu executare, iar peste trei luni decizia a fost modificată, în una cu suspendare. Acest dosar a fost numit şi el unul politic.

Navalnîi este cunoscut în Federaţia Rusă pentru mai multe proiecte, cum ar fi „RosPil”, un fel de wikileaks rusesc. Pe acest portal au fost postate mai multe documente şi investigaţii care demascau corupţia funcţionarilor ruşi.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *