Poliţistul „condamnat” de Tiraspol, deţinut într-o celulă cu bolnavi de hepatită, tuberculoză și HIV/SIDA

În legătură cu organizarea reuniunii formale „5+2” la Viena în perioada 12-13 iulie, Asociația Promo-LEX lansează un Apel către toți participanții solicitând includerea pe agenda de discuții a situației lui Alexandru Ursu precum și eliberarea imediată și necondițională din detenția ilegală.

La 21 iulie 2009, ALEXANDRU URSU, colaborator al Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova (inspector de sector Hagimus, r-nul Căușeni) a fost sechestrat de către reprezentanții miliției ilegale din or. Bender. Ulterior, aceste structuri ilegale l-au privat arbitrar de libertate pe un termen de 15 ani închisoare.

Potrivit rudelor și avocaților, la moment, Alexandru Ursu este deţinut în Închisoarea nr.1 din Hlinaia, Grigoriopol. În celulă este deținut împreună cu alte persoane bolnave de hepatită, tuberculoză și HIV/SIDA. În ianuarie 2012, ultimul a suferit un insult, care poate fi repetat din cauza condițiilor inumane de detenție.

Asociaţia „Promo-LEX”, care monitorizează respectarea drepturilor cetăţenilor în regiunea transnistreană, îşi exprimă îngrijorarea privind libertatea şi securitatea poliţistului „condamnat” de administrației de-facto de la Tiraspol. Conform art.29 din Legea nr.416 din 18.12.1990 cu privire la poliție „colaboratorul poliţiei este persoană inviolabilă şi se află sub protecţia statului. Persoana, onoarea şi demnitatea lui sunt ocrotite de lege”.

Asociația „Promo-LEX” consideră că detenţia lui Alexandru Ursu rămâne o gravă problemă pentru autorităţile R. Moldova, deoarece locuitorilor și cetățenilor domiciliaţi în regiunea de est a R. Moldova, nu le sunt asigurate şi protejate drepturile şi libertăţile fundamentale.

La 21 iulie 2012 se vor împlini 3 ani de detenție ilegală a cetățeanului Ursu Alexandru de către structurile de la Tiraspol. În această perioadă, autoritățile constituționale R. Moldova nu au depus eforturi semnificative în vederea eliberării polițistului din detenția ilegală.

În acest context, având în vedere faptul că la 12-13 iulie 2012 va avea loc reuniunea formală 5+2 la Viena, precum și declarațiile reprezentanților Guvernului privind intenția de a discuta acest subiect-caz în cadrul reuniunii 5+2 de la Viena, SOLICITĂM:

– INCLUDEREA pe agenda discuțiilor de la Viena a subiectului legat de situația lui Alexandru Ursu precum și eliberarea imediată și necondițională din detenția ilegală;

– IMPLICAREA activă şi efectivă în apărarea drepturilor colaboratorului de poliţie, Alexandru Ursu, condamnat ilegal de administrația de la Tiraspol;

– INTENSIFICAREA eforturilor în vederea identificării unui instrument credibil, legal și eficient de apărare și garantare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului pentru locuitorii și cetățenii domiciliați în regiunea transnistreană.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. rocca

    Credeti ca vor pune pe agenda eliberarea lui Ursu? Agenda e facuta demult de catre Moscova si punct.
    Se tot aduna cloaca asta ineficienta de 20 ani si cotropitorii de la Tiraspol tac si papa.
    Ce cautau banditii de drumul mare in Hagimus? Asa zise forte de pace maldavnesti unde erau? Nu e ca insesi vajnicele forte de pace maldave,a cincea roata la caruta,gabjesc cetateni din partea astlalata si ii predau banditilor ocupanti,nu gratis? Se zice,dar nu strica de vazut care-i adevarul,dat ca cei de la Chisinau se rup de tragedia cetatenilor,picati pe mainile jefuitorilor agresori,si CUC la fel.20 ani de minciuna,hotie,spalare de bani,nepasare si drama cetatenilor lasati la voia sortii.Cum sa supere Chisinaul pe Moscova? Transnistria e gaina cu oua de aur.De unde le-ar mai fi picat haiducilor de la Chisinau asa ocazie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *