Părintele Ilia Kartozia – salvatorul călătorilor de pe feribotul italian incendiat

Preotul georgian mort pe feribot s-a comportat ca un erou. Părintele Ilia Kartozia i-a salvat pe alţi călători, ajutând la evacuarea feribotului, conform lui Irakli, un supraviețuitor georgian, care a făcut această declaraţie pentru cotidianul italian La Repubblica, citat de lonews.ro. El a spus despre Kartozia, că l-a mângâiat și că i-a dat puterea de a-şi salva fiul de 9 ani, soția și socrii, ducându-i în siguranță. „El m-a salvat, dându-mi putere”, a declarat bărbatul, pentru La Repubblica. Când a început incendiul, Irakli îşi luase fiul și încercase să fugă, dar l-a blocat spaima. „El m-a grăbit, m-a asigurat şi mi-a spus să am încredere şi să cred în Dumnezeu”. Când oamenii au ajuns la bărcile de salvare, a venit şi rândul lui, dar preotul a văzut o femeie cu o fetiță, se pare de naționalitate greacă, şi le-a rugat să meargă înaintea lui. Apoi, când vasul s-a mişcat, coarda de salvare a cedat. Cineva i-a aruncat o vestă de salvare, dar a fost incapabil să mai ajungă la el, din cauza mării involburate, și s-a înecat, a amintit Irakli. Preotul se întorcea dintr-un pelerinaj la Sfântul Nicolae din Bari, şi avea cu el un rucsac cu icoane, despre care a spus că le va purta mereu cu el. Erau opt georgieni pe feribot, toţi aceştia au fost salvaţi, cu excepția lui Kartozia. Cel puțin zece persoane au murit în catastrofă. Canalul TV italian Rai 2 a devuzat că, atunci când corpul lui Kartozia a fost găsit pe malul Lecce, a fost găsit şi un rucsac, plin cu icoane. În Georgia, actul de curaj al preotului a fost deja asemănat cu cel al teologului Grigol Peradze, care a fost arestat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru adăpostirea evreilor, mort şi el în Auschwitz. Peradze a fost canonizat, devenind sfânt, de către Biserica Ortodoxă Georgiană, în anul 1995.

„Norman Atlantic”, care navigha sub pavilion italian, a părăsit portul elen Patras pe 28 decembrie 2014, la ora locală 05:30, în direcţia portului italian Ancona şi a trimis un semnal de alertă, în timp ce se afla la circa 33 mile nautice de mica insulă grecească Othonoi.
Incendiul a izbucnit, potrivit informaţiilor oficiale, în cala feribotului, în zona de parcare a automobilelor, relata canalul tv Skai, citat de Agerpres.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *