[GALERIE FOTO] Oameni cu măşti la Ambasada Rusiei din Chişinău

Amnesty International Moldova a desfăşurat o acţiune de solidaritate cu solistele formaţiei “Pussy Riot”, încarcerate la Moscova pentru presupusa implicarea lor într-un protest paşnic.

Activiştii pentru drepturile omului s-au adunat în faţa Ambasadei ruse la Chişinău în ajunul pronunţării sentinţei împotriva membrelor “Pussy Riot”, care riscă o pedeapsă de până la 7 ani de închisoare pentru faptul că au cântat o piesă punk în incinta Catedralei lui Isus Salvatorul din Moscova. Susţinătorii Amnesty International Moldova au purtat şi ei «balaclave» şi haine colorate pentru a arăta că diversitatea trebuie tolerată şi apreciată, iar convingerile politice nu pot servi temei pentru izolarea oamenilor care le exprimă în public, chiar dacă în biserică.

Amnesty International consideră că învinuirile de huliganism în baza urii religioase aduse tinerelor sunt nefondate şi mai degrabă inventate datorită faptului că în timpul acţiunii respective fetele au lansat nişte mesaje denunţătoare la adresa şefului statului rus Vladimir Putin şi unor feţe bisericești care îl susţin. Procesul membrelor “Pussy Riot” este motivat politic inclusiv datorită faptului că mai multe personalităţi notorii, reprezentanţii statului şi ai bisericii, s-au pronunţat împotriva “Pussy Riot”, comentariile lor fiind difuzate pe larg de către media, ceea ce ar putea influenţa considerabil opinia publica înainte ca instanţa de judecată să-şi facă lucrul şi să stabilească faptul că anume membrele “Pussy Riot” au desfăşurat protestul respectiv, şi dacă acesta ar fi încălcat vreo normă legală. Acest lucru înseamnă că nici procesul împotriva Mariei Alekhina, Nadezhdei Tolokonnikova şi Ekaterinei Samusevich nu poate fi considerat echitabil.

“Nimeni nu poate lipsit de dreptul la libera exprimare atâta timp cât acesta este exercitat în mod paşnic», a declarat Cristina Pereteatcu, Director Executiv Amnesty International Moldova. «Procesul tinerelor din “Pussy Riot” nu trebuia să se înceapă, şi ele nici nu trebuiau să fie băgate după gratii pentru că nu au încălcat nimic. Sperăm foarte mult că justiţia rusă va manifesta înţelepciunea şi independenţă, şi va termina această farsă în stil Kafka care durează deja aproape jumătate de an».

Amnesty International le-a recunoscut pe membrele “Pussy Riot” drept prizonieri de conştiinţă  şi a cerut eliberarea lor imediată şi necondiţionată.

[nggallery id=134]


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *