Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Misterul Uralului

Misterul Uralului

În seara zilei de 14 noiembrie curent, cerul regiunii ruse Sverdlovsk, în Urali, a fost luminat timp de câteva secunde de o lumină galbenă puternică. Cel mai mult acest fenomen a semănat cu aurora boreală, însă el nu este caracteristic pentru această regiune. De obicei, aurora boreală are loc la cel puţin 1.000 de kilometri mai în nord. Explozia luminoasă a fost înregistrată de camerele localnicilor, iar cercetătorii şi responsabilii din serviciile pentru situaţii de urgenţă încearcă să explice neobişnuitul fenomen.

Serviciile regionale pentru situaţii de urgenţă susţin că nu a fost vorba despre niciun accident şi nu a fost înregistrat niciun sunet specific unei explozii.

Potrivit portalului E1.ru, responsabilii din domeniul situaţiilor de urgenţă au sugerat că armata s-ar fi aflat în spatele fenomenului, existând posibilitatea distrugerii unor muniţii. Oficialii oraşului au avansat şi ei ipoteza eliminării unor muniţii, însă reprezentanţii armatei au negat.
„Nicio manevră sau exerciţiu nu au avut loc în acea zi, iar în zonă nu staţionează efective ale armatei, astfel că nu suntem implicaţi”, a anunţat serviciul de presă al armatei, scrie rt.com.

O minge de foc produsă de intrarea în atmosfera terestră a unui meteorit este o altă posibilă explicaţie pentru explozia de lumină.
„Pare a fi un bolid care a venit peste noi. El s-a stins aproape de stratul jos de nori luminând astfel tot cerul”, a explicat pentru site-ul 66.ru Viktor Grokhovsky, membru al comisiei pentru meteoriţi din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe.

Un alt astronom, Vadim Krushinsky, a pus la îndoială opinia colegului său arătând că ipoteza meteoritului nu este susţinută de culoarea luminii percepute. Culoarea produsă depinde de temperatura corpului, iar în cazul urmelor luminoase ale bolizilor este vorba de obicei despre culori mai albicioase. Krushinsky a declarat, pentru Ekburg.tv, că ar putea fi vorba despre lansarea unei rachete spaţiale.

O rampă de lansare se află în nord, pe cosmodromul de la Plesetsk, potrivit lui Krushinsky, dar Agenţia spaţială federală a Rusiei susţine că ultima lansare a avut loc pe 29 octombrie, iar următoarea este planificată pentru 24 noiembrie.

Celeabinsk a atras atenţia mondială în luna februarie, când deasupra oraşului a explodat un meteorit. Peste o mie de persoane au fost rănite, în special din cauza geamurilor sparte. Mai multe locuinţe şi fabrici au fost avariate atunci.