Mircea Ene, student la Harvard, a obţinut Premiul Special al premierului în exerciţiu

Cei mai buni studenți care îşi fac studiile peste hotare au fost premiați în cadrul Galei Studenţilor Originari din R.Moldova. La cea de-a doua ediţie, desfășurată în această seară la Chișinău, de Premiul Special al prim-ministrului în exerciţiu, Iurie Leancă, s-a învrednicit un tânăr care îşi face studiile la Harvard, SUA. În total, au fost oferite premii pentru 29 de tineri, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

„Mi-am făcut şi eu studiile în străinătate, am lucrat şi eu în străinătate, dar am revenit acasă şi nu regret. Îmi doresc din tot sufletul să reveniţi acasă, dar până atunci, sunteţi bineveniţi să contribuiţi la dezvoltarea ţării de unde vă aflaţi”, li s-a adresat Iurie Leancă tinerilor care au revenit din Austria, Belgia, Olanda, Spania sau Turcia, unde îşi fac studiile, pentru a-şi ridica premiile. În total, la acest concurs şi-au depus dosarele 147 de studenţi şi absolvenţi din 26 de ţări.
Înainte de a-i înmâna premiul studentului Mircea Ene, Iurie Leancă a menţionat că a fost impresionat de CV-ul şi de scrisoarea de motivare ale acestuia.
„În scrisoarea sa de motivare, Mircea zice că arhitectura reprezintă manifestaţia fizică a unei ţări din punct de vedere economic şi cultural. Şi la urmă a zis că prin arhitectură avem şansa să schimbăm societatea, iar noi tot căutam soluţii cum să schimbăm societatea din Republica Moldova. Mircea a dat un răspuns. Pentru lucrarea de final ţi-aş propune şi o temă „Cum nu trebuie să arate arhitectura unei capitale şi a unei ţări moderne”. I-aşi propune lui Mircea poziţia de arhitect-şef al Moldovei, dar până atunci îl invităm de pe acum să se gândească la un plan de dezvoltare generală a Chişinăului, cu o abordare de sistem”, a spus Premierul în exerciţiu.
Iurie Leancă s-a învrednicit, la fel, de un premiu al Galei Studenţilor Originari din Republica Moldova. Iniţiativa a venit din partea primilor laureaţi ai concursului. Iurie Leancă le-a mulţumit tinerilor pentru iniţiativă, dar şi pentru că s-au implicat în diverse proiecte, în special în cele sociale, care au avut loc în Moldova. Premierul în exerciţiu a convenit să se întâlnească cu aceşti tineri la începutul anului viitor pentru un schimb de idei şi eventuale proiecte.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. lory

    e salutabila aceasta GALA, dar de ce se discrimineaza tinerii, care isi fac studiile aici, la noi acasa, da sunt multi care cumpara notele, examenele, dar avem si TINERI, CARE INVATA FOARTE BINE, IAU CONCURSURI SI DISTINCTII!!! Se stie, ca tinerii, care invata peste hotarele tarii de obicei provin din familii cu stare financiare buna, ori nu orisicine are bani elementar pentru drum si intretinere undeva prin Londra..de ce se face imparteala asta intre tineri, oare nu e de ajuns, ca societatea de aici tot gratie lor este divizata? Pote ar fi mult mai bine, daca ar fi motivati tinerii, care provin din familii cu venituri modeste, locuies in caminele noastre, stim cu totiii cu ce ‘confort”, tin piept coruptiei din asezamintele universitare, caci nu e simplu ss faci studii de calitate, stind prin biblioteci, atunci cand colegii tai cumparanotele si examenele…se primeste un fel de sortate a studentilor, oricum din acesti studenti acum bagati in sama putini daca se vor intoarce, sa eficientizeze diplomele de acolo, putini din ei vor contribui cu taxe si impozite la bugetul tarii, pina la urma tot astea de acasa platesc politele si impozitele … se face impresia, ca initiatorii acestei “GALE” si-au pus , ca scop sa-si faca o gasca a lor gen “ai nostri tineri la Paris”…banii cheltuiti pentru organizarea aceste “gale” ar fi prins foarte bine la procurarea poate a unor calculatoare, televizoare, prize si intrerupatoare pentru caminele studentesti si de ce pentru sustinerea materiala a studentilor, care cate o data isi permit doar ceaiul si piinea , dar fac carte. Se primeste, ca cei care au acelora si li se mai da, Guvernul cu dl. Leanca in frunte la moment nu ar trebui sa faca declaratii atat de deschise, care de fapt ii umileste pe studentii de aici. In ultimul timp in goana dupa voturi sau nu mai stiu ce guvernantii, care sunt intretinuti de noi, cei de acasa se scarpina mai mult pentru diaspora (cetateni, care nu participa cu nimic la dezvoltarea tarii, ori plecarea lor este clar motivata si este numai pentru finantarea familiilor),acum istoria cu “gala”, ii baga in sama pe cei plecati, dar pina la urma vor cere taxe si impozite de la cei ramasi, plus, ca daca Guvernul si initiatorii acetei “gale” nu are incredere in asezamintele de invatamint superior di tara, DE CE LE ACREDITEAZA? , sa inchidem toate institutiile de invatamint si cine poate saroada oase, cine nu, nici carne moale…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *