Judecătorii în electorală. MURUIANU: CSM s-a ocupat cu activități politice. COROCHII: El să-și aducă aminte de Hotărârea CEDO în care a fost vizat

Adunarea Generală a Judecătorilor nu a reușit nici ieri să-i aleagă pe cei trei membri permanenți în Consiliul Superior al Magistraturii. Candidații nu au acumulat numărul necesar de voturi. Din partea Curților de Apel, bătalia s-a dat între magistrata Vera Toma de la Curtea de Apel Bălți care a acumulat 106 voturi și judecătorul Ion Muruianu de la Curtea de Apel Chișinău – 97 voturi. Din instanțele de fond pe primul loc s-a clasat judecătorul Victor Micu de la Judecătoria sec. Rîșcani.

uuuAlegerile pentru funcția de membru permanent al CSM a început cu mare scandal. Mai mulți dintre candidați au susținut că nu au avut timp suficient pentru a-și promova programul de activitatea astfel au solicitat să țină un discurs în fața tuturor magistraților. Cu mare greu aceștia au fost lăsați să iasă la tribună iar unul dintre candidați și-a retras candidatura motivând că s-a încercat unele ilegalități încă de la începutul ședinței.

Nici unul dintre acei 6 candidați de la Curțile de Apel și din instanțele de fond nu au obținut numărul necesar de voturi pentru funcția de membru permanent în CSM. Potrivit regulamentului cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor, se consideră ales în funcția de membru permanent al CSM candidații incluși în buletinele de vot care au acumulat 50 plus un vot din numărul majorității simple a judecătorilor prezenți la Adunare. După ce au fost anunțate voturile, judecătorul Ion Muruianu a spus că posibil va candida din nou. „Consilul s-a ocupat cu activități politice”. Drept replică, președintele CSM, Nichifor Corochii, a spus: „El să-și aducă aminte de Hotărârea CEDO în care a fost vizat”.

yyDin cadrul CSM fac parte 6 judecători (câte 2 de la CSJ, curți de ape și judecătorii) aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor. Amintim că la Adunarea din 18 octombrie au fost aleși doar trei membri permanenți în CSM: Dumitru Visternicean și Tatiana Răducan din partea CSJ și Anatolie Țurcan din partea Curților de Apel. După alegerile eșuate de ieri, urmează ca la viitoare ședință CSM să se numească o nouă dată pentru alegerea celor trei membri permanenți.

Adunarea Generală a Judecătorilor din 22 noiembrie 2013 s-a desfășurat în localul de lux „Casa sărbătorii”, care-i aparține lui Victor Șelin, liderul Partidului Social Democrat. Mai mulți dintre judecători veniți din provincie s-au arătat nemulțumiți de organizarea evenimentului, mai ales de faptul că nu au avut de unde să cumpere apă, cafea și plăcințele.

Mai multe detalii din culisele alegerilor de ieri urmăriți JOI, 28 noiembrie în Ziarul de Gardă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *