Jordan Erzen, președintele CG Venture B.V., despre atacurile raider de la MAIB

Compania olandeză CG Venture B.V., victima unei însuşiri ilegale de acțiuni, solicită acțiuni imediate din partea autorităților R. Moldova privind cazul de atac raider recent asupra Moldova-Agroindbank SA.

La începutul lunii aprilie 2013, într-o singură zi (!), o judecătorie din Chişinău a emis în mod ilegal o ordonanţă judiciară la cererea unei companii din Moldova, fondată cu capital minim în decembrie 2012 de către un cetăţean ucrainean, privind încasarea de la compania olandeză CG Venture B.V. a unei pretinse datorii de mai mult de 3 milioane de euro.

Pe 15 aprilie 2013, ordonanţa în cauză a fost ilegal transmisă spre executare, procedură în cadrul căreia, pe 23 aprilie 2013, un pachet de acţiuni în mărime de 4.99%, deţinut anterior de CG Venture B.V. în cadrul MAIB, a fost ilegal transferat în posesie reală registratorului REGISTRU-CORECT de către executorul judecătoresc, şi, în ziua următoare, în baza actelor ilegale menționate, ordonanţei judecătoreşti şi ordonanţei executorului de transfer al acţiunilor în posesie reala registratorului, acţiunile deținute anterior de CG Venture B.V. au fost vândute la două companii nerezidente (Dilnoro Group SIA (Letonia) şi Ostryn Business Limited (Marea Britanie), ale căror conturi de acțiuni la MAIB fuseseră blocate cu mai mult de o lună înainte de data tranzacţiei din 24 aprilie 2013, în bază unei hotărîri a Comisiei Naţionale a Pieții Financiare la cererea MAIB.

Înainte de acest atac raider, CG Venture B.V. a deținut 51,880 acțiuni reprezentând 4.99% din totalul acțiunilor emise de MAIB. Acest pachet de acțiuni, ținta unui atac raider anterior, a fost recuperat prin decizia Curţii Supreme de Justiţie a Moldovei din 14 septembrie 2011. În mai puţin de 2 ani, proprietarul legal al acestui pachet urmează să se lupte din nou pentru dreptul său de proprietate împotriva raiderilor.

“Acest al treilea atac asupra pachetului nostru de acțiuni la MAIB este mai grav decât atacurile precedente. Ilegalitățile la care s-a recurs pentru preluarea pachetului nostru de acțiuni ar putea genera consecințe periculoase pentru MAIB și pentru R. Moldova, în ansamblu. Facem apel către autoritățile moldovenești, ca acestea să ia toate măsurile legale, astfel încât să se asigure că pachetul nostru de acțiuni va fi returnat. Suntem convinși că Republica Moldova este o țară cu un potențial imens ce poate fi valorificat numai cu condiția în care Guvernul R. Moldova va asigura un mediu sigur pentru investitori, prin intermediul unui sistem judiciar transparent în țară”, a declarat Jordan Erzen, Președintele CG Venture B.V.

Imediat cum a aflat despre faptul că acțiunile sale la MAIB au fost din nou furate, compania olandeză CG Venture B.V. a adresat o scrisoare Președintelui R. Moldova, Parlamentului R. Moldova, Guvernului R. Moldova, Ministerului Justiției, Delegației UE în R. Moldova, Băncii Naționale a Moldovei, Comisiei Naționale a Pieței Financiare a R. Moldova și MAIB. O copie a scrisorii menționate a fost expediată și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu scopul de a semnala situația și pentru a solicita sprijin.

În mod evident, imediat după ce a aflat despre faptul că este ţinta unui nou atac raider, compania olandeză CG Venture B.V. a iniţiat procese judiciare de recuperare a acţiunilor sale. În prezent, două cauze civile separate – care au fost iniţiate de CG Venture B.V. pentru a anula ordonanţa judecătorească ilegală şi ordonanţa ilegală de executare – se află pe rolul instanţelor de judecată din Republica Moldova. Emiterea unor hotărâri judecătoreşti irevocabile în cauzele sus-indicate urmează să aibă loc până la sfârșitul lunii curente.

Suplimentar, au fost depuse plângeri oficiale la Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiției al R. Moldova, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție, pentru a demara acțiunile de tragere la răspundere disciplinară și penală a judecătorului care a emis ordonanţa judecătorească ilegală din 10 aprilie 2013 și a executorului judecătoresc, care ilegal a executat-o prin vânzarea acțiunilor deținute de CG Venture B.V. Cererile de inițiere a tragerii la răspundere disciplinară a fost satisfăcute și în prezent sunt examinate de Consiliul Superior al Magistraturii și de Colegiul Disciplinar al Executorilor Judecătorești, iar cererea privind tragerea la răspundere penală a fost respinsă, această decizie fiind contestată de către CG Venture B.V. conform prevederilor legislaţiei în vigoare din R. Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. ALA

    Oare cind se vor termina toate aceste nelegiuiri infaptuite de judecatori-corupti reprezentanti a justitiei imperfecte din RM.De ce nu se intreprind masuri?De ce nu se introduc asa penalitati si amenzi ca sa le treaca pofta sa participe la asa ceva.Ce face CSM,CNA,Procuratura?Da miscati-va fundurile odata si mai luctrati un pic si pentru tara aceasta .

  2. Sashka

    Se pare ka nu mai pot intreprinde nimik acesti ,,oameni ai legii” dupa ce stapinii lor leau dat masini de lux ,kase de milioane si conturi in banka.le ramine numai sa execute ce le este ordonat.ka doar nu o sa reintoarka tot inapoi si ulterior sa cirkule ku transportul publik,sa traiaska in kirie ori la parinti.nici unul nu doreste.au gustat deja gustul banului.in lagare de concentrare ku ei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *