Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Iurie Leancă: Cetățenii R. Moldova,…

Iurie Leancă: Cetățenii R. Moldova, indiferent de etnie, loc de trai sau limba vorbită – sunt mai liberi

Declaraţia a fost făcută de premierul Iurie Leancă, în cadrul unui briefing, înainte de plecarea delegaţiei R. Moldova la Atena pentru evenimentul „Fără vize în UE”, organizat de Guvern în prima zi când cetățenii moldoveni vor începe să călătorească fără vize în spațiul Schengen.

Prim-ministrul a menționat că ziua de 28 aprilie 2014 este una istorică pentru Republica Moldova, deoarece aduce moldovenilor mai multă libertate odată cu ridicarea vizelor de călătorie în Europa.

„Pentru o ţară care în 2009 se afla în afara timpului și a geografiei europene, faptul că peste câteva minute ne vom lua nestingherit zborul spre capitala care în prezent deține președinția Uniunii Europene este o victorie a noastră a tuturor. O victorie a tinerilor noștri, care își văd viitorul într-o Moldovă modernă și europeană și care, prin acțiunile lor de zi cu zi, prin studiile pe care le fac, contribuie la edificarea Europei la noi acasă. Ziua de 28 aprilie 2014 este și victoria părinților noștri – a părinților rămași acasă, care-și vor putea vizita copiii stabiliți în țările europene și nepoții pe care, unii, nu i-au văzut niciodată. Dar este și victoria părinților plecați peste hotare, care își vor putea mai des strânge la piept copiii rămași în Moldova”, a spus premierul.

Iurie Leancă a mai menționat că această frumoasă performanță a țării noastre poate fi definită printr-un singur cuvânt – demnitate.

„Sunt convins că fiecăruia dintre noi i s-a întâmplat să trăiască momente de jenă în procesul de solicitare a vizei ori scoțând pașaportul moldovenesc din buzunar la trecerea frontierei… Noi am dorit ca cetățenii Republicii Moldova să nu se mai simtă niciodată inferiori față de semenii lor europeni, iar pașaportul albastru să devină un element de mândrie, pe care să-l purtăm prin lume cu demnitate. Acea demnitate care, susținută cu hotărârea și perseverența noastră, ne va ajuta să

redevenim de jure ceea ce suntem de facto – membri ai marii familii europene. Abolirea vizelor nu este nici pe departe un sfârșit de cale – dimpotrivă, este continuarea drumului nostru spre acasă, în Europa!”, a declarat Prim-ministrul Iurie Leancă.

La rândul său, preşedintele Parlamentului, Igor Corman a subliniat importanţa evenimenului. „Astăzi Europa îşi deschide uşa pentru noi şi este de datoria noastră să respectăm regulile din UE. Astăzi avem un sentiment de mândrie şi împlinire. Ceea ce era cândva un vis a devenit realitate”, a declarat Igor Corman.

În cadrul aceluiaşi eveniment, şeful Delegaţiei UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola, a felicitat Republica Moldova pentru faptul că este prima țară din Parteneriatul Estic care a beneficiat de regimul liberalizat de vize. „La fel, doresc să felicit Guvernul R. Moldova pentru implementarea cu succes a reformelor. Subliniez faptul că la trecerea peste hotar cetățenilor R. Moldova nu li se solicită documente suplimentare decât altor țări care beneficiază de regimul liberalizat de vize”.

Și eurodeputata Monica Macovei, preşedinta Comitetului de cooperare cu R. Moldova a adresat cuvinte de felicitare cetățenilor țării noastre cu prilejul eliminării vizelor pentru călătoriile în spațiul Schengen, exprimându-și convingerea că integrarea Moldovei în familia europeană este ireversibilă.

„Astăzi se dărâmă bariere şi se deschid drumuri noi în viaţa oamenilor din Republica Moldova”, a declarat Monica Macovei.

O delegație a R. Moldova, din care fac parte mai mulți oficiali, membri ai Guvernului și Parlamentului, politicieni, dar și 25 de studenți, câștigători ai concursului „Fii primul care zboară fără viză în Europa”, organizat de Guvern și Compania publică „Teleradio-Moldova”, șase elevi olimpici , învingători ai celor mai prestigioase competiții internaționale și peste 20 de cetățeni moldoveni care cu această ocazie își vor revedea rudele aflate în Grecia, participă la evenimentul „Fără vize în UE”. În total, vor fi peste 100 de persoane, inclusiv peste 30 de jurnaliști. Programul include întâlniri cu diaspora moldovenească din Grecia, vizite la Panteon, Acropolis și turul centrului istoric.

Grecia a fost aleasă pentru acest eveniment, deoarece în prezent deține președinția Uniunii Europene.