Imunitatea judecătorilor la o masă rotundă

Specificarea infracțiunilor de corupție, cum ar fi coruperea pasivă sau traficul de influență, pentru care un judecător poate fi lipsit de imunitate fără acordul Consiliului Superior al Magistraturii pentru a putea fi cercetat penal, ar putea fi o soluție de compromis ce ar trebui să-i satisfacă atât pe legislatori, cât și pe magistrați. Declarația a fost făcută de ministrul Justiției, Oleg Efrim, în cadrul unor dezbateri publice pe marginea reformei sistemului judecătoresc, organizată astăzi în colaborare cu Fundația Germană pentru Cooperare Juridică Internațională și Comisia juridică, pentru numiri și imunități a Parlamentului R. Moldova.
Oleg Efrim i-a replicat, în acest fel, președintelui Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, în opinia căruia orice limitare a imunității judecătorilor ar fi o măsură pripită și ar putea avea ca efect comiterea unor abuzuri împotriva magistraților.
Ministrul Justiției este, însă, convins că asemenea temeri nu sunt justificate, întrucât orice tentativă de a influența decizia unei instanțe prin intermediul unor dosare va fi inevitabil zădărnicită de sistemul de garanții care funcționează în cadrul unui proces penal – fără dovezi convingătoare niciun judecător nu va sancționa interceptarea convorbirilor, percheziția sau arestul altui judecător. De asemenea, decizia de pornire a cercetării penale împotriva vreunui judecător, în cazul unor bănuieli de corupție, o va putea emite doar procurorul general. ”Imunitatea, ca expresie a garanției independenței judecătorilor, trebuie să le asigure acestora libertatea de acționa în exercițiul funcțiunii sau, altfel zis, să le ofere independența funcțională. Orice garanții care depășesc acest cadru și care nu au nicio legătură că funcțiile magistratului pot fi calificate ca privilegii, care încalcă principiul egalității stipulat și apărat de Legea Supremă”, a subliniat Oleg Efrim.
De aceeași părere au fost atât reprezentanții Procuraturii Anticorupție și cei ai societății civile, care au participat la dezbateri, cât și judecătorii germani, invitați în calitate de experți. Astfel, Hans-Otto Bartels, președinte al completului de judecată a Tribunalului din Bremen, i-a îndemnat pe magistrații din Moldova să contribuie singuri la îmbunătățirea imaginii corpului judecătoresc, renunțând de bunăvoie la asemenea privilegii.
Vă amintim că ridicarea imunității judecătorilor bănuiți de săvârșirea unor acte de corupție este prevăzută într-un pachet de proiecte legislative ce privesc funcționarea sistemului judecătoresc, elaborat de Ministerul Justiției și aprobat de Guvern încă în februarie. Acest pachet ar urma să fie adoptat de Parlament până la finalul sesiunii curente.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. AVRAAM

    Mita va creste,ca la agentii de POLITIE RUBLIERA! Asta iarna viteza ca mita era 200 lei in buzunarul agentului POLITIEI RUBLIERE si betia la volan ca ministrul inculturii era de 5000 lei,acu deja vara,la indicatia lui Vlada Filatova betia deja e 1000 evrici in favoarea agentului rutier!!!!Ura!!!Moldova fara saracie!!! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *