Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Harta care arată ambiţiile mondiale…

Harta care arată ambiţiile mondiale ale „ţarului” Vladimir Putin. R. Moldova, încotro?

Criza politică din Ucraina a readus atenţia asupra Uniunii Eurasiatice, o alianţă politico-economică menită să fie o punte între Europa şi Asia, scrie Business Insider, citat de Ziarul Financiar din România.

Protestele din Kiev au început luna trecută, când preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici s-a îndreptat în mod neaşteptat către o înţelegere cu Uniunea Vamală Eurasiatică, condusă de Rusia. Înţelegerea a fost făcută în detrimentul unei propuneri din partea UE, văzută ca un precursor al statutului de membru, care ar fi stabilit o zonă de comerţ liber şi ar fi apropiat Ucraina de Uniunea Europeană.

Uniunea Vamală Eurasiatică este văzută ca un precursor al Uniunii Eurasiatice, un  proiect al preşedintelui Vladimir Putin. Planul nu se limitează la a oferi Rusiei şi aliaţilor o cale de a concura cu giganţii economici precum SUA, China şi UE, dar doreşte şi să pună Rusia în centrul puterii mondiale.

Populaţia Uniunii Vamale Eurasiatice actuale este de 165 de milioane de persoane, care generează un PIB de 2.300 de miliarde de dolari. În cazul în care Georgia şi Ucraina s-ar alătura uniunii, populaţia ar creşte la 205 milioane şi PIB-ul la 2.500 de miliarde de dolari.

Uniunea Europeană are deja în jur de 500 de milioane de locuitor şi un PIB de peste 16.000 de miliarde de dolari. China are o populaţie de 1,3 miliarde şi un PIB de 8.200 de miliarde de dolari, iar SUA are 313 milioane de locuitori şi un PIB de aproape 16.000 de miliarde de dolari.

Partea roşie de pe hartă reprezintă ţările care deja sunt membre ale Uniunii Vamale Eurasiatice: Rusia, Kazakhsta şi    Belarus.

Partea roz reprezintă ţările care sunt considerate candidate pentru Uniune: Armenia, Tajikistan, Kârgâzstan.

Partea cu albastru închis reprezintă cele 28 de state membre UE

Partea cu albastru deschis reprezintă ţările care sunt considerate potenţiale membre UE . Acestea sunt fie ţări a (Islanda, Macedonia, Serbia şi Turcia), dar şi ţări care nu şi-au depus încă candidatura, sau nu a fost acceptată (Albania, Kosovo şi Bosnia şi Herţegovina)

Partea verde reprezintă statele care au de ales între UE şi Uniunea Eurasiatică (Ucraina şi Georgia)

Sursa:www.zf.ro