[FOTO] Câteva mii de români au STRIGAT pentru Unirea cu Basarabia

3000 de persoane cu veste albastre, roşii şi galbene au format un imens tricolor viu la Marşul pentru Unire de la Bucureşti, anunță Mișcarea “Acțiunea 2012”. Participanţii la manifestaţia organizată de Platforma Civică Acţiunea 2012 au solicitat Unirea României cu R. Moldova ca prioritate naţională. În acest sens, unioniştii au propus spre asumare candidaţilor la alegerile parlamentare din 9 decembrie din Romania o serie de revendicări grupate sub genericul Pact pentru Basarabia.

Susţinerea prin discursuri publice a necesităţii unirii, sprijinirea companiilor din România şi din R.  Moldova pentru extinderea activităţii pe întreg spaţiul celor două state, crearea unui departament pentru reintegrarea R. Moldova sunt câteva dintre solicitările a peste 30 de organizaţii nonguvernamentale din România, R. Moldova şi diaspora. Candidaţii semnatari ai Pactului pentru Basarabia vor fi promovaţi şi recomandaţi alegătorilor pe un site realizat special cu acest scop: www.pactbasarabia.ro.

,,Mii de oameni au ieşit în stradă la Chişinău pentru Unire. Am considerat că ţine de datoria noastră să facem acelaşi lucru. Aşteptăm reacţia candidaţilor la alegerile parlamentare din 9 decembrie”, a declarat Marius Lulea, copreşedintele Platformei Civice Acţiunea 2012.

“În viziunea noastră, acest document este generat de creşterea interesului faţă de viitorul comun al românilor de pe ambele maluri ale Prutului, reflectat şi în acţiunile culturale şi sociale privind reîntregirea naţională, la care s-au manifestat zeci de mii de persoane pe parcursul anului 2012”, spun cei de la “Acțiunea 2012”. “Considerăm că societatea românească s-a democratizat şi responsabilizat suficient după căderea comunismului, dar şi a blocului sovietic, pentru a revendica anularea pe cale pașnică si cu respectarea principiilor de drept internațional în vigoare a consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov. Solicităm în mod deschis politicienilor care reclamă voturile românilor să se responsabilizeze şi să aducă în graniţele naţionale cei peste trei milioane de români de la Est de Prut, privaţi de dreptul la Patria Mamă, bunăstare, securitate și identitate națională. Considerăm că este necesar ca toţi factorii de răspundere din România şi Republica Moldova să fie promotorii solidarităţii naţionale şi ai reunirii românilor de pe cele două maluri ale Prutului, mai presus de ideologiile de partid. În acest sens, PACTUL PENTRU BASARABIA reprezintă un angajament și un set de măsuri concrete care vor fi implementate pentru reunirea celor două state româneşti. Asumarea este publică, ceea ce înseamnă că semnatarii oferă o garanție a efortului depus în viitor în acest sens, nu un simplu artificiu electoral menit să extindă numărul votanților”, se spune în comunicatul celor de la Acțiunea 2012.

Platforma Civică Acţiunea 2012, coaliţie formată din peste 30 de organizaţii nonguvernamentale şi grupuri de iniţiativă care militează pentru reunirea României cu R. Moldova, organizatoarea Marşului pentru Unire de la Bucureşti, din 21 octombrie, în asentimentul tuturor celor prezenţi la această manifestaţie, înaintează următoarele:

ASUMARE PUBLICĂ

1. Apariţii publice în care să susțină reunirea celor două state românești şi recunoaşterea existenţei unui singur popor pe ambele maluri ale Prutului. Termen: înaintea alegerilor din decembrie 2012.

2. Discursuri în plenul Parlamentului care amintesc de necesitatea refacerii unității naționale a neamului românesc prin reunirea cu Republica Moldova, ținute cu ocazia sărbătorilor naționale și nu numai.

LEGISLATIV

3. Garantarea securității Republicii Moldova de către statul român si partenerii săi internaționali, în cazul unei agresiuni externe.

4. Finalizarea procedurilor de adoptare a zilei de 31 august (Ziua Limbii Române) ca sărbătoare legală.

5. Acordarea cetăţeniei române în mod automat şi simplificat tuturor celor care se declară etnici români în documentele oficiale din R. Moldova.

6. Desființarea obligației privind necesitatea deținerii sumei de minimum 500 de euro în cazul acordării vizei pentru cetățenii Republicii Moldova care doresc să viziteze România.

ECONOMIC

7. Crearea spațiului economic comun prin: Subvenționarea taxelor suplimentare pentru produselor fabricate în Republica Moldova; Integrarea celor două sisteme energetice naţionale; Integrarea infrastructurii aeroportuare, feroviare şi de transport rutier; Integrarea sistemului poştal şi unificarea sistemului de telefonie

8. Deschiderea pieței de muncă pentru toți cetățenii R. Moldova.

9. Sprijinirea companiilor din România și din R. Moldova în vederea extinderii activității pe întreg spațiul celor două state românești.

INSTITUȚIONAL

10.  Crearea unui departament pentru reintegrarea R. Moldova, aflat în subordinea directă a primului ministru.

11. Integrarea în strategia euro-atlantică a României a unui capitol privind renirea cu Basarabia şi rolul acesteia în securitatea naţională dar și a flancului estic al NATO și al Uniunii Europene.

12. Compatibilizarea legislativă dintre România și Republica Moldova prin implementarea reglementărilor din acquis-ul legislativ european tradus integral în limba română, folosind expertiza României, de către Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii de la București, respectiv Chișinău, precum și de către Institutul European din România.

13. Bugetarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni cu o sumă egală cu suma acordată de statul român minorităților naționale din România.

14. Numirea la conducerea ambasadei de la Chișinău, a Institutului Cultural Român – Chișinău și a Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, a unor persoane competente, care să servească în mod real interesele românești.

15. Finanțarea de către Guvernul României, în parteneriat cu Ministerul Culturii de la Chișinău, a traducerii integrale în limba română a materialelor video, conform legislației Republicii Moldova.

16. Deschiderea unui studiou al Televiziunii Române la Chișinau, care să transmită zilnic informații în și din Republica Moldova, astfel ca publicul să fie ancorat în realitatea cotidiană a celor două spații.

EDUCAȚIONAL

17. Crearea în cadrul Ministerului Educației și Cercetării al României a unui birou special responsabil cu integrarea culturală și socială a studenților și elevilor barasarabeni aflați la studii în România.

18. Regândirea sistemului de selecţie a burselor acordate tinerilor din Republica Moldova astfel încât aplicantul să poată demonstra atașamentul față de cultura, spiritualitatea și valorile românești.

19. Introducerea în manualele de istorie a unui capitol special despre despre românii din jurul frontierelor și din Balcani, în special privind istoria comună a românilor de pe cele două maluri ale Prutului.

Politicienii, ca oameni de stat care cunosc istoria poporului pe care îl conduc, ştiu că „Basarabia e România”, iar în acest sens, noi, românii, aşteaptăm ca ei să acţioneze pentru îndeplinirea idealurilor naționale”, conchid cei de la Mișcarea “Acțiunea 2012”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. vyzanty

  da unirii, dar cu un statut de autonomie regionala a RM, pentru o perioada de timp necesara evitarii unor situatii de soc socio-economic, ce inevitabil vor apare in urma autodizolvarii neconditionate a independentei RM.Multi Ani tuturor celor ce se simt apartenenta la NATIUNEA ROMANA !!!

 2. Straja

  Dupa parerea mea este bine conceput, dar mai lipseste grija fata de taranii nostri, nu se spune nimic mai concret despre intelejentia de la sate, despre acei cetateni, care nu vad lumina zilei de saracie si nevoi. Este strict necesar sa atragem in acest PACT majoritatea bastinasilor, moldovenii vorbitori de limba romana, dealtfel eu cred ca va fi foarte anevoios sa ajungem la o unire pasnica. Creind conditii favorabile de munca in spatiul romanesc vom putea readuce acasa muncitorii , care sunt exploatati pe intinsurile fara margini ale Rusiei.

 3. Straja

  In sufletul si inimile moldovenilor bastinasi, care isi au identitatea din parinti fosti destoinici cetateni ai Romaniei zace in permanenta dorul si mindria pentru Patria noastra comuna Romania, dar din lipsa de comunicare directa dintre cetatenii de pe ambele maluri ale Prutului, din lipsa de informatii veridice cetatenii moldoveni sovae, cum si este firea moldeveanului de la sate. Eu zic ca Marsurile Unirii trebuiesc organizate mai intii la sate ca sa fie cnvinsi satenii di jurul oraselor si ca mai apoi avind majoritatea prin sate vor fi convinsi si majoritatea celor plecati la munca peste hotare si asa mod vom capata o multime imensa de adepti inflacarati, care vor m,erge pina la capat, dar nu cum sa mai procedat in trecut cind am fost vinduti de NECURATUL de Rosca.Sa depunem eforturi pentru a uni intrun singur torent politic si patriotic moldovenii prin toate metodele legale acceptate de populatia moldoveana vorbitoare de limba romana, trebuie sa organizam mai multe vizite a taranilor de rind in Romania si in alte tari din Europa ca ei sa se convinga cum trieste lumea acolo bine , liber si indestulati fara comunizm, fara liderii comunisti , caci acuma acesti lideri comunisti exploateaza si fura taranii de rind, care leau incredintat terenurile si cotele valorice, se imbogatesc nelegitim pe spinarea si din sudoarea taranilor.

 4. stefan

  Vom fii o tara medie in toata Europa pe locul 12 cu 270,000 km patrati, a 10 in Europa la locuitori cu 21-24 milioane de oameni, vom avea acces liber oricand la munte, mare, statiuni de petrecere a timpului liber. Vom avea drumuri si caii ferate bune, salarii si pensii de cateva ori mai mari (si preturi putin mai ridicate), vom putea merge sa muncim si sa ne odihnim in peste 100 de tari fara viza, vom putea vorbi limba romana fara sa ne speriem. Sunt prea putine dezavantaje pentru a le spune eu aici.

 5. roman basarab

  Da Unirii.
  Intraţi pe Acţiunea 2012 şi daţi adeziune astfel încât să intraţi în grupul celor care vor să facă Unirea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *