Externată cu complicaţii, după tratamentul forţat la psihiatrie

Femeia de la Căuşeni, spitalizată forţat la psihiatrie, cu mai mult de o lună în urmă, direct din biroul reprezentantului Guvernului în teritoriu, Iurie Turtureanu, a fost externată, vineri, de la Spitalul de Psihiatrie din Chişinău. La externare, într-o discuţie cu reporterul ZdG, Larisa N. a spus că se simte rău după tratamentul de 21 de zile. „Am slăbiciuni. Mi-au administrat  medicamente puternice şi mă simt ameţită. Am venit sănătoasă, dar acum nu mă mai simt aşa”, a menţionat femeia.Larisa N. a adăugat că, din cauza mâncării sărace în calorii, dar şi a preparatelor medicamentoase ce i-au fost administrate, a slăbit cu 3 kg: de la 59 kg la început până la 56 kg – la externare. Ea a precizat că intenţionează să-i acţioneze în judecată pe cei care au internat-o forţat la psihiatrie şi, în primul rând, pe reprezentantul Guvernului în teritoriu, Iurie Turtureanu.

Dimitrie Merlă, medic psihiatru în cadrul secţiei 11 a Spitalului de Psihiatrie, a precizat pentru ZdG că în extrasul medical destinat specialiştilor în psihiatrie de la Căuşeni a recomandat aprecierea capacităţii de muncă a femeii. Medicul a specificat că starea actuală a  Larisăi N. nu necesită atribuirea unui grad de invaliditate, dar o comisie specializată de la Căuşeni va decide dacă ea mai poate să-şi reia activitatea în calitate de asistent medical.

Dimitrie Merlă a menţionat că la moment Larisa N. nu prezintă vreun pericul social. Merlă a notat în extras că femeia va trebui să stea la evidenţă psihiatrică şi să urmeze tratamente medicamentoase pe care i le va prescrie specialistul de la Căuşeni. Rugat să specifice dacă Larisa N. va necesita şi alte tratamente şi care ar trebui să fie frecvenţa acestora, Dimitrie Merlă a spus că nici Dumnezeu nu poate spune şi că va depinde de felul în care va evolua starea doamnei. „La evidenţă nu e numaidecât că o să stea toată viaţa. Ar putea sta o lună, iar dacă totul e bine, comisia psihiatrică o va scoate de la evidenţă”, a mai menţionat Dimitrie Merlă.

Larisa N. a fost externată vineri în prezenţa vecinei sale, Parascovia Carp, care a venit la Chişinău în acest scop. Reprezentanţii spitalului au remarcat că în cazul acestei paciente nu era neapărată prezenţa rudelor apropiate la externare.

Parascovia Carp a spus pentru ZdG că o cunoaşte pe Larisa N. încă din tinereţe, dar niciodată nu a observat la ea dereglări psihice, considerând că ar fi vorba de o răfuială din cauza nemulţumirii vecinei sale faţă de activitatea reprezentantului Guvernului la Căuşeni.

Anterior, Iurie Turtureanu a declarat că a apelat la poliţie şi la salvare pentru că Larisa N. a venit în audienţă fără vreo problemă reală şi striga, încurcându-i la lucru. La rândul său, femeia susţine că Turtureanu  a procedat astfel pentru că i-a reproşat nesoluţionarea mai multor probleme adresate în ultimii ani, dar şi revenirea cu întârziere de la pauza de prânz.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Elena

  Saraca femee! Cel din guvern trebuie de urgenta internat la psihiatrie,asa cum de altfel si multi altii care se dau a fi sanatosi,dar care in realitate sunt ei cu boala si trebuie ca atare tratati. In ce alta tara din lume populatia traieste la asa nivel scazut?

 2. vera

  Au mai pregatit un cetatean pentru al face invalid si…cu cata staruinta si iresponsabilitate, ca dum-ei poate raminea dupa urmatoarele tratamente, neapta de munca pe viata! Iata asa procedeaza la noi R.Moldova cu acei, care ridica vocea pentru drepturile sale -garantate de lege!
  Aplaudabil, reprezentant al guvernului! Numai sa nu dea domnul sa procedeze si altii ca el, pentru a distruge iarasi o familie, o viata de om, aducind-o sub tutela statului, care nu are cu cei ajuta si pe acei mai necagiti cetateni,care ii are, transformati in invalizi, dupa rafuiala cu tratament psihiatric degradant!
  Socot: cand persoana, FARA PRICINA, se sufoca, atunci poate fi considerata bolnava mintal, dar aici e de vina omul statului, care o dispretuia deseori, nerezolvindu-i problema, nici intr-un fel!
  Cine putea s-o apere pe femeie in acest caz? Cine si-a incordat creerul s-o ajute, dar nu s-o lichideze, prin astfel de metode,neprevazute de lege? Nerusinatii! Cum distrug ei omul necagit de soarta…In ce stat traim noi?
  Omul de jos n-are valoare, nici pret,doar un juvat – tras de banditi si de hoti!

 3. Prima-Donna

  ASASINATE LA COMANDA:
  ————————————————————–
  Duminica, 13 mai 2012,
  cântareata Irina Loghin a prezentat un Concert Exceptional Patriotic
  la Teatrul Verde din Chisinau,
  dupa Marsul Re-Unirii cu România din centrul orasului,
  la comemorarea celor 200 de ani de ocupatie ruseasca.
  Tatal ei a fost un basarabean, fugind peste Prut de ciuma ruso-bolsevica din anii 1940.

  Si, la revenirea ei in Bucuresti, dupa o zi, Miercuri, la 16 mai, 2012, Irina Loghin
  sufera un atac cerebral si este internata actualmente la Spitalul MIlitar Central.

  Nu vi se pare cam stranie aceasta “coincidenta” bine organizata ?
  Oare de ce au “murit” marii cântareti patrioti moldoveni
  Doina Marin si Ion Aldea-Teodorovici,
  care au militat prin cântecele lor pentru Re-Unirea noastra cu România ?
  Sau alt cântaret, Vlad Gheorghelas / martie 2011 / ?
  Sau rapsodul nostru Nicolae Sulac /2003 / ?
  http://www.realitatea.net/irina-loghin-a-cerut-medicilor-sa-pastreze-secretul-diagnosticului-sau_943808.html
  N.B.
  BARBARIE MOSCALEASCA:
  Nov. 2010:
  Irina Loghin, atacată cu o piatra de un barbat în timpul
  unui concert electoral in s. Costesti / Ialoveni, din Rep. Moldova
  ———————————————————————————————–
  P.S.
  Tot, miercuri, la 16 Mai 2012, la Chisinau, se stinge marea cântareata de opera
  Maria Biesu, o adepta a Re-Unirii Moldovei de Est cu România.
  Concluzia:
  Deci iata “cadoul” ocupantilor imperiali
  la cei 200 de ani de ocupatie ruseasca a Basarabiei:
  anihilarea prin diferite mijloace a celor mai valoroase VOCI românesti unioniste !

 4. Petru

  Va sugerez sa investigati activitatea lui Turtureanu privind solutionarea petitiilor locuitorilor din r. Causeni. In baza legii respective, care prevede obligatii si responsabilitati pentru functionarul public.

 5. vera

  Domnu Petru! Aveti o propunere in conformitatate cu legislatia..! Sunt de aceeasi parere.

  Pentru:Prima-Donna!
  Aseara am auzit-o personal pe cintareata Irina Login intr-un interviu la TV. Dum-ei spunea, ca are 70 de ani si nu a avut niciodata atac cerebral.” Presa publica un neadevar!”, – s-a exprimat d-ei.

  Propun ca functionarii publici sa fie testati psihologic, inainte de a li se incredinta dreptul de a contacta cu publicul – distrus moral si care-si pierge calmul la indiferenta – simtita din partea functionarului public.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *