EXCLUSIV: Premierul Leancă despre Ponta, Iohannis și PLDM

Astăzi, 17 noiembrie, premierul Iurie Leancă a acordat, în exclusivitate, un interviu pentru ZdG. Vă propunem un fragment din interviul realizat astăzi.

Pentru prezidențialele din România l-ați susținut pe premierul român, Victor Ponta, care a pierdut alegerile. Ați vorbit cu el după aceasta?

La telefon n-am discutat. I-am scris un sms. I-am mulțumit pentru ce a făcut pentru R. Moldova. I-am zis că viața merge mai departe, deși alegerile sunt importante. E un băiat tânăr.

IMG_0029Majoritatea basarabenilor au votat pentru Klaus Iohannis. Și au fost foarte activi. Credeți că, la 30 noiembrie, formațiunea din care faceți parte îi va avea în calitate de votanți pe acești oameni?

Doresc, în primul rând, ca la 30 noiembrie cetățenii R.Moldova să participe activ la vot. Să nu fie indiferenți și nehotărâți. Sper că cei care au fost atât de activi la alegerile de ieri, își vor menține acelaș elan și vor vota pentru vectorul european al R.Moldova la fel de activ, la 30 noiembrie.

Ați susținut, totuși, un candidat diferit de cel pe care l-a susținut formațiunea pe care o reprezentați…

Atunci când ești prim-ministru și nu ești și președinte de partid, apar situații în care nu ai neapărat un punct de vedere comun. Eu, bineînțeles, sunt membru responsabil al partidului, dar, ca prim-ministru, am avut obiectivul să mă axez și pe interesele naționale ale R.Moldova. Iar acest interes, pe care l-aș defini și ca pragmatism, nu doar prin prisma relațiilor de prietenie, m-a făcut să nu pot să ignor atitudinea deosebită a partenerului meu, Victor Ponta.

Ați discutat această atitudine cu colegii de partid?

Bineînțeles că am discutat, nu doar cu președintele partidului. Am discutat de altfel și în teritoriu, căci lumea e interesată cum explic eu asta. Nu am ce ascunde. Asta e situația, se mai întâmplă abordări diferite, dar sper eu că aceste abordări nu sunt neapărat antagoniste.

Există semnale că ar exista o simpatie față de o altă formațiune politică. Planificați o trecere la alt partid?

Nu. Nu. Vă spun că, în această campanie, am avut un sentiment foarte pozitiv, având posibilitatea să comunic cu mai multă lume bună, cu care nu am reușit să comunic anterior, fiind ocupat mai mult de munca în Guvern. Acum, însă, am avut posibilitatea să cunosc nu doar primari sau consilieri raionali sau locali ai PLDM, dar și simpatizanți ai partidului. Am descoperit că partidul are resurse foarte bune, nu doar oportuniști. O parte dintre ei sunt traseiști, așa cum sunt în toate partidele. Dar, în fond, sunt oameni buni, devotați cauzei.

Cu noul președinte al României ați reușit să dialogați?

I-am transmis felicitări. I-am dorit succese. Am felicitat și cetățenii români pentru că au participat atât de activ în alegeri, demonstrând o atitudine civică exemplară. Am menționat că avem o agendă plină. Am reușit până acum să lansăm mai multe proiecte comune care trebuie finalizate. Astfel, atât el, cât și următoarea guvernare care va veni la Chișinău, să le poată duce la bun sfârșit: atât proiectele ce țin de interconexiunea energetică, cât și cele ce țin de construcția de poduri peste Prut, de proiecte educaționale, investiții în economie, etc.

Credeți că noul președinte al României le va susține?

Nu văd motive să fie stopate, cred că vom avea aceeași atitudine ca și cea pe care am văzut-o până acum din partea autorităților române.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

  1. natalia

    mie mi ar fi rusine in locul prim ministrului Leanca, noi moldovenii de peste hotare ne vom mobiliza ca si fratii de peste prut si vom pune punct guvernantilor de azi din republica Moldova. Ajunge sa duceti lumea in eruare ii minati ca pe o turma neam trezit din somn.. ajunge..

  2. Vitttor

    Romania a scapat de socialisti/comunisti, noi insa avem sanse mari sa schimbam guvernarea europeana pe una urinata – rusa

  3. Dacul dd

    Leanca se crede destept si crede ca o intoarce cum vrea el cand cu rusii cand cu romanii cand cu comunistii.Prostia se plateste si ponta a platit-o.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *