Eliminarea Istoriei Românilor – condamnată de Acţiunea 2012

Platforma Civică ACŢIUNEA 2012 condamnă decizia Guvernului R. Moldova, în frunte cu premierul Vlad Filat şi ministrul Educaţiei Mihai Şleahtiţchi, de a elimina disciplina de studiu ,,Istoria românilor” din programa şcolară a instituţiilor de învăţământ preuniversitar.

Organizaţiile componente ale Platformei Civice ACŢIUNEA 2012 consideră că excluderea materiei ,,Istoria românilor” din curricula şcolară şi înlocuirea acesteia cu disciplina ,,Istorie”, care comasează elemente de istorie universală, istorie naţională şi istorie regională, reprezintă un atentat la conştiinţa naţională a românilor basarabeni pe care numai regimul comunist al lui Vladimir Voronin a mai îndrăznit să îl pună în practică.

Platforma Civică ACŢIUNEA 2012 solicită respectuos Guvernului şi Ministerului Educaţiei din Republica Moldova să revină asupra hotărârii de a înlocui materia ,,Istoria Românilor” cu disciplina ,,Istorie”. Lansăm un apel către societatea civilă și către politicienii din Republica Moldova și România de a întreprinde acţiuni de informare şi contestare a acestei măsuri a Guvernului R. Moldova, care ignoră adevărul ştiinţific şi care este profund antiromânească şi reprezintă, în esență, o revenire la intențiile de a se promova la nivel de stat ideologia pseudo-națională moldovenistă.

Reamintim Guvernului Filat că aceia dintre noi care am ieșit în stradă pentru dărâmarea regimului comunist al lui Vladimir Voronin în 7 aprilie am făcut-o nu pentru a aduce la putere un nou regim antiromânesc dar pentru a sprijini un guvern democratic, fidel pricipiilor europene, care încurajează afirmarea identității și a dialogului, inclusiv referitor la aspectele trecutului comun al românilor de pe cele două maluri ale Prutului. Nu am uitat pentru ce am luptat în 7 aprilie și nici pe cei care au murit pentru acele idealuri. Deși sperăm să nu fie nevoie, o putem lua oricând de la capăt.

Către 11 august, din cadrul Platformei Civice ACŢIUNEA 2012 fac parte:

Asociația 21 Decembrie 1989

Asociaţia Obştească ,,Memoria”

Asociaţia Obştească Academia de Știinte a Mediului

Asociația Onoare și Patrie

Asociaţia Studenţească a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti

Asociația Studenților Basarabeni Craiova

Asociaţia Studenţilor din Zurich

Asociaţia Studenţilor Români din EPFL (Lausanne)

Asociația Tighina

Asociaţia universitară Eminescu din Geneva

ATRAG (Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor) Iași

Basarabeni Media Group

Casa Românilor din Elveția

Cercul elevilor basarabeni din Bacău

Clubul Maramureșenilor din dreapta Tisei

Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Galaţi

Consiliul Mondial Român

Consiliul Român American

Deșteptarea

Dorobanții

Fapta Nu Vorba

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş

Fundația Grigore Vieru

Fundația Națională pentru Românii de Pretututindeni

Grupul de Inițiativă al Românilor Basarabeni Suceava

Honor et Patria

Institutul Frații Golescu

Liga Studenților Basarabeni din București

Liga Studenților Basarabeni din Ploiești

Liga Studenţilor Basarabeni din Timişoara

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara

Spirit Românesc


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Nic

    Cred ca cei de la guvernare iarasi au dat in bara. Sleahtitchii a luat-o pe sleah. Odata cu venirea lui la minister totul degradeaza. Coruptia la BAC , mita,minciuna si hotia totul se incepe de la acest Minister. Este un Minister Needucat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *