Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Cum si-a dat seama Transnistria…

Cum si-a dat seama Transnistria ca are nevoie de R.Moldova

Rebelii prorusi din sud-estul Ucrainei si din Crimeea, anexata in martie la Rusia, au ceva de invatat de la regiunea separatista a R. Moldova, Transnistria, care si-a dat seama ca pana la urma are nevoie de tara-mama, sustin expertii ucraineni.

Principala companie a regiunii, fabrica de otel Moldova Steel Works, face exporturi prin intermediul R. Moldova pentru a evita interdictiile de pe piata schimburilor impuse Transnistriei, pe care comunitatea internationala nu o recunoaste ca stat independent, se arata intr-o analiza a economsitului Kiev Post, Ivan Verstiuk.

„Pana si numele fabricii de otel accentueaza legaturile cu Moldova, fosta republica sovietica ce are o populatie de aproape patru milioane de locuitori. Inca o data, Rusia este instigatorul de probleme in regiune”, sustine jurnalistul publicatiei ucrainene.

 Transnistria ii cere lui Putin sa-i recunoasca independenta – primul pas pentru alipirea la Rusia

Sustinand independenta Transnistriei inca din anul 1992, Rusia si-a extins imperiul de teritorii nerecunoscute in martie, cand a anexat Crimeea. Incercari similare, fara succes pana in prezent, au loc in regiunile sud-estice ale Ucrainei, Donetk si Luhansk.

Orasul Ribnita, unde se afla fabrica de otel, gazduieste 10% dintre cei 513.000 de locuitori ai Transnistriei, o treime etnici rusi. Este, de asemenea, al treilea cel mai mare oras platitor de taxe din Transnistria.

 Clientii principali, in UE

Cei mai importanti clienti ai companiei sunt in Uniunea Europeana, care achizitioneaza 36,9% din productie, in timp ce Rusia cumpara 14%, potrivit lui Alexandru Fala, un analist economic din Chisinau.

In ciuda declaratiei de independenta a Transnistriei, fabrica de otel trebuie sa se foloseasca de sistemul de liber schimb dintre R. Moldova si UE pentru a putea exporta. Mai mult, intreaga economie a Transnistriei depinde in mod crucial de comenzile din R. Moldova si UE.

In loc sa plateasca taxe R. Moldova, compania achita impozite care ajung in bugetul regiunii separatiste – peste zece milioane de dolari au fost platite in anul 2012.

 Rogozin ameninta Moldova: Petitiile pentru recunoasterea Transnistriei sunt la Moscova, vor fi consecinte grave

Moldova Steel Works poate produce pana la un milion de tone de otel laminat pe an, de sase ori mai putin decat rivalul ucrainean Arcelor Mittal Krivii Rih. Cu toate acestea, companiei detinuta de miliardarul rus Aliser Usmanov nu functioneaza la capacitatea sa maxima.

De asemenea, o mare parte din informatiile despre afacerile din Transnistria sunt tinute ascunse. „Tot ce avem sunt informatiile oficiale de la Ministerul transnistrean al Economiei”, a mai spus Fala, adaugand ca, potrivit acestuia, productia metalurgica din regiunea separatista a ajuns la o valoare de aproape 75 de milioane de dolari in primele patru luni ale acestui an.

 Transnistria

  Acesti factori au ajutat economia Transnistriei sa supravietuiasca. Cu un PIB de doar un miliard de dolari in anul 2013, Transnistria are nevoie de sprijinul financiar direct al Rusiei si de ajutor din partea Moldovei, de care beneficiaza din plin.

„Moldova incearca sa reintegreze Transnistria, oferindu-i o serie de avantaje, cum ar fi taxe mai mici”, a precizat Fala.

Donetk, Luhansk si Crimeea ar trebui sa se gandeasca bine la acest lucru, sustine specialistul Kiev Post. Comunitatea internationala le considera parti ale Ucrainei, iar pietele internationale nu accepta produsele acestora decat cu acordul autoritatilor ucrainene. Si nimeni nu poate garanta ca Guvernul de la Kiev va avea acelasi tratament permisiv pe care il manifesta R. Moldova fata de Transnistria.

Sursa: Ziare.com