Cum reacţionează politicienii la anunţul privind excluderea lui Usatîi din cursa electorală

Politicienii din R. Moldova au reacționat diferit la anunțul Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a cere judecătorilor excluderea lui Renato Usatîi din competiția electorală.

Solicitat de ZdG, Valeriu Streleț, vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat ne-a spus că a fost la o adunare cu 300 de alegători şi că ar fi auzit de la noi despre decizia CEC. „Este o decizie a CEC-ului care este o instituţie independentă şi urmează să se expună Curtea de Apel care este şi ea o instituţie independentă şi eu sper că se va respecta legea”.

Nici Dumitru Diacov, preşedintele de onoare a Partidului Democrat din Moldova afirmă că nu cunoştea despre cererea de al exclude pe Usatîi din cursa electorală. „Eram în drum de la Bălţi şi am auzit despre decizia Comisiei Electorale. Vreau să cred că a fost totul legal ca să nu dăm motive pentru destabilizarea situaţiei”, zice Diacov.

Dacă reprezentanţii PLDM şi cei ai PDM au fost mai rezervaţi în comentarii, Valeriu Munteanu, vicepreşedintele Partidului Liberal nu şi-a ascuns bucuria şi susţine măsurile luate împotriva partidului „Patria”. „R. Moldova este un stat independent, iar împotriva celor ce acţionează în interesul altor state, în speţă Federaţia Rusă, trebuie aplicată legea”, zice el.

De altă părere este Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor, care a comentat pe o reţea de socializare că regretă situaţia deoarece spera să facă alianţă după alegeri cu acest partid. “Avem temeiul să bănuim că excluderea lui Renato Usatîi din campanie a fost un fel de ”plată în avans” pentru Voronin, ca acesta să fie mulțumit și să accepte și mai ușor formarea unei noi guvernări proeuropene, cu participarea PCRM.” Totodată Igor Dodon afirmă că prin neparticiparea alegătorilor lui Usatîi la vot, va fi modificat considerabil raportul ieșirii la vot și procentajul electoral în favoarea partidelor pro-europene,„care ar putea forma de unele singure (chiar și fără PCRM) o majoritate simplă.”

Amintim că, miercuri, 26 noiembrie 2014, CEC a decis să solicite Curții de Apel Chișinău excluderea partidului „Patria” din cursa electorală. Cererea va fi examinată mâine, de către judecătorul Victor Pruteanu.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. galaxie

  Domnule Gabriel Bejan,

  Analiza Dvs este incompleta si partinitoare.
  Uitatzi sa spunetzi ca dezastrul USL a inceput cu prima incercare de inlaturare a Presedintelui Basescu. sik acest dezastru s-a mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmamplificat cu a doua incercare a USL de a inlatura pe Presedintele Basescu dela Cotroceni.

  Aceasta tentativa de lovitrura de stat de tip KOKO – munist a revoltat pe totzi cei care au votat PDL iar totzi acest oameni au inceput o campanie dela om la om , contra lui Ponta si si a USL. Iar insultele lui Ponta , in fiecare zi contra Dlui Basescu , au intretzinut acest sentiment de hotarire de a darama partidul lui Iliescu adica USL

  . Exista zicala :::: ai un dusman ??? El itzi va face inca o mie, fara sa stii.

  Si sa fim dreptzi ::: Puterea de azi a justitziei se datoreaza EXCLUSIF Dlui Basescu in ciuda opozitziei diabolice a CIUMEI ROSII.

 2. =Catița lui Tenuță Unionistu dela Nemțeni=

  CRONICA UNONISTĂ SĂSEASCĂ
  ———————————
  1.
  Joi, 27 Nov. orele 18, Sala cu Orgă din Chişinău,
  Ambasada României în Rep.Moldova
  și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău
  vă invită la concertul simfonic dedicat ZILEI NAȚIONALE a ROMÂNIEI
  susținut de cunoscutul pianist Viniciu Moroianu și Orchestra Națională de Cameră
  condusă de maestrul Cristian Florea.
  În program:
  Marțian Negrea – Isbuc (Tarantella) din Suita „Prin Munții Apuseni”
  Joseph Haydn – Concertul în Re major pentru pian și orchestră
  Dinu Lipatti – Concertino
  Sabin Pautza – Jocuri
  Intrarea liberă cu drapele tricolore.
  2.
  Vineri, 28 Nov. Prima vizită la Chişinău
  a Noului Preşedinte a Romăniei Klaus Johannis
  3.
  Sâmbătă, 29 Nov. orele 17, la Palatul de Cultură Taras Şevcenko
  din or. Smil /=Ismail, regiunea Odessa din Ucraina/,
  Un Concert Extraordinar cu Orchestra Tharmis şi Val Uzun din Chişinău
  cu ocazia Zilei Românilor de Pretudindeni.
  Intrarea Liberă.
  4.
  Duminică, 30 Nov.
  Alegeri Parlamentare Europene Unioniste în Rep. Moldova
  5.
  Luni, 1 Decembrie, Prima Vizită la Chişinău
  a Noului Ministru Romăn de Externe Bogdan Aurescu
  6.
  Sâmbătă, 6 Decembrie, de Ziua Sfântului Nicolae
  Teatrul pentru copii „Tăndărică„ din Bucureşti
  soseşte la Chişinău cu spactacolul „Fata Babei şi Fata Moşneagului„ de Ion Creangă
  în Sala Mare a Filarmonicii la orele 11 şi orele 16.
  tel. 022.22.27.34. sau 068.68.14.04.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *