Concubinajul macină Partidul Comuniştilor din China

Interzisă în epoca lui Mao Tse Dong, tradiţia concubinajului revine în forţă în China, ca apanaj al puternicilor zilei. Creşterea spectaculoasă a numărului de concubine şi amante ale îmbogăţiţilor chinezi provoacă indignare în rândul „poporului”, care le acuză de încurajare şi perpetuare a corupţiei, scrie Adevărul.

Deşi vechii lideri comunişti ai Chinei au încercat să eradicheze concubinajul, considerat o relicvă a epocii feudale, acesta şi-a făcut reapariţia în forţă odată cu dezvoltarea economică fără precedent a Marelui Dragon.

Pentru chinezii de rând însă, dorinţa oamenilor de afaceri (dar şi a liderilor partidului comunist) de a-şi etala puterea şi bogăţia prin numărul şi bunăstarea amantelor este asociată cu fenomenul corupţiei ce se intensifică de la o zi la alta.

Pe bloguri şi pe site-uri internet există deja convingerea că, în spatele fiecărui funcţionar de stat corupt se află de fapt, „o amantă intrigantă”. „Aceşti oameni ruinează viitorul Chinei”, scrie scandalizat un chinez „obişnuit”, în timp ce pentru un altul politicienii care au mai multe amante sunt „vampiri ce merită să moară”.

În prezent, concubinele sau amantele chinezilor cu dare de mână sau bine ancoraţi din punct de vedere politic nu se mai ascund în spatele uşilor închise. China modernă se dovedeşte a fi o societate mult mai deschisă, în care ele par să-şi fi găsit un loc bine determinat.

Mită şi condamnare la moarte

În sudul ţării, numărul lor este de ordinul miilor şi, potrivit unor estimări, mai mult de 90% dintre oficialii condamnaţi în ultimii ani pentru corupţie aveau amante. Un exemplu recent: în luna iulie, Chen Tonghai, fostul preşedinte al grupului petrolier SINOPEC, a fost găsit vinovat de luare de mită, suma ridicându-se la 196 de milioane de yuani (circa 20 de milioane de euro).

Dar ceea ce i-a scandalizat şi mai mult pe chinezi a fost faptul că Tonghai şi-a ajutat amanta, Li Wei, să pună pe picioare o înfloritoare societate imobiliară, folosindu-se de banii şi de relaţiile „susţinătorului”. Acesta a fost condamnat la moarte cu suspendare.

Dacă numeroşii oameni de afaceri care-şi etalează şi-şi măsoară succesul socio-profesional printr-un număr crescut de concubine şi amante sunt priviţi cel mult cu indignare de către chinezi, politicienii sau înalţii responsabili din aparatul de stat care practică aceleaşi obiceiuri sunt condamnaţi cu vehemenţă de concetăţenii „de rând”.

Aceştia au comentat îndelung cazul lui Cheng Liangyu, un funcţionar din Shanghai cu o poziţie marcantă în partidul comunist, care a fost concediat în 2006 pentru corupţie. Ulterior s-a aflat că şi-a ajutat două amante să-şi deschidă mai multe firme.

Şi fostul viceprimar al Beijingului a avut o soartă asemănătoare, după ce a fost prins luând mită şi s-a descoperit că amanta sa avea o societate implicată în construcţia de situri pentru Jocurile Olimpice din 2008. Un alt responsabil politic dintr-o provincie sudică a fost condamnat la moarte în 2007, după ce şi-a ucis concubina, excedat de faptul că aceasta nu contenea să-i ceară importante sume de bani.

Amanta, şefă peste concubine

Unii îmbogăţiţi sau politicieni au modernizat tradiţia „prietenelor din afara căsătoriei”, un exemplu în acest sens fiind Yang Feng, membru important din provincia Anhui (estul ţării) al partidului comunist. Judecat pentru corupţie, s-a descoperit că avea nu mai puţin de opt amante, una dintre ele având rolul de „şefă” care le supraveghea pe celelalte.

Recordul actual îi aparţine însă lui Xu Qiyao, fost responsabil cu lucrări de construcţie ample în provincia Jiangsu (sud-est), care a „colecţionat” 140 de amante, unele dintre ele fiind surori. Cu un secol în urmă, acest fapt nu ar fi scandalizat pe nimeni, dat fiind că, de milenii, suveranii chinezi şi cei din anturajul lor au întreţinut, în plus faţă de câteva neveste oficiale, adevărate haremuri.

Bogătaşii chinezi prosperă

În ciuda recesiunii mondiale, numărul chinezilor cu averi ce depăşesc un miliard de dolari a ajuns în acest an la 130, faţă de „numai” 101 în 2008. Astfel, China deţine locul doi în topul ţărilor cu cei mai mulţi miliardari, fiind întrecută doar de SUA, ce numără 359.

Liderii comunişti trec la sancţiuni

Membrii Partidului Comunist Chinez au fost ameninţaţi cu sancţiuni disciplinare dacă vor întreţine relaţii sexuale cu prostituate sau vor frecventa locurile „vulgare”, scrie publicaţia „Global Times”.

Avertismentul a fost lansat în urma unei serii de afaceri criminale sau de corupţie în care au fost implicaţi responsabili ai partidului care au frecventat prostituate sau care au avut amante.

Reprezentanţii partidului trebuie să se ţină departe de locurile vulgare şi nu au permisiunea a vizita „sanpei xiaojie” pentru a se distra, a declarat unul dintre membrii biroului politic, Li Yuanchao, citat de „Global Times”.

„Sanpei xiaojie” sunt femeile care întreţin relaţii sexuale contra cost cu bărbaţi. Li, responsabil cu departamentul de organizare al partidului de 76 de milioane de membri, i-a ameninţat pe cei care calcă strâmb cu sancţiuni disciplinare şi cu blocarea carierei.

www.adevarul.ro


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *