Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Basel pentru Chişinău şi Sevastopol

Basel pentru Chişinău şi Sevastopol

Reprezentanţii municipalităţii Chişinău învaţă din experienţa germană: 100 de mii de metri pătraţi de verdeaţă în zona liniilor de transport, arată un comunicat al IDIS Viitorul.

Funcţionari publici şi experţi non-guvernamentali din Chişinău şi Sevastopol au efectuat o vizită de studiu în Germania, în perioada 20-27 martie 2011. Schimbul de experienţă a avut loc în cadrul proiectului „Creşterea eficienţei energetice a municipiilor Chişinău şi Sevastopol pe baza experienţei pozitive existente”.

Iniţiativa este sprijinită financiar de Comisia Europeană, prin intermediul programului CIUDAD (Cooperare pentru dezvoltare urbană şi dialog). Evenimentul a fost organizat de partenerul german al proiectului, ICLEI European Secretariat GmbH.

Timp de o săptămână, echipa proiectului european şi oficiali din Chişinău şi Sevastopol au vizitat două localităţi germane, Heidelberg şi Freiburg, şi oraşul elveţian Basel, recunoscute pentru performanţele în domeniul eficienţei energetice. „Am rămas mai mult decât impresionat de Freiburg, unde sunt 100 de mii de metri pătraţi de verdeaţă în zona liniilor de tren şi tramvai. În structura tarifului biletelor în transportul public, energiei electrice îi revine doar 7-10%, spre deosebire de Chişinău, unde depăşeşte pragul de 50%. Iată cel mai elocvent exemplu de eficienţă”, relatează expertul Ion Muntean.

Participanţii la vizita de studiu au discutat cu autorităţile din cele trei oraşe despre modul de concepere şi punere în practică a strategiilor de eficienţă energetică. De asemenea, au vizitat edificii care sunt modele pentru calitatea izolării termice. Ion Muntean: „În Heidelberg jumătate din şcoli sunt termoizolate. Exista un sistem de subvenţii a consumatorilor care efectuează lucrări de eficientizare energetică. E o experienţă demnă de a fi replicată în Republica Moldova”. Expertul recomandă autorităţilor moldovene să creeze un mecanism de stimulare economică a eficienţei energetice de către autorităţile publice, organizaţii, instituţii, întreprinderi, precum şi de populaţie. O măsură ar putea fi anularea sau reducerea TVA pentru achiziţionarea echipamentului nou, şi aşa costisitor, procurat pentru a eficientiza consumul de energie.

La rândul său, directorul întreprinderii municipale „Lumteh”, Nicolae Vereşco, s-a arătat impresionat că în Freiburg cadrul legal-normativ permite chiar şi persoanelor fizice să vândă în reţeaua energetica locală energia produsă pe baza panourilor fotovoltaice.

„După ce am vizitat Basel, am înţeles de ce acest superb oraş elveţian este considerat o regiune-pilot pentru 2000- Societatea Watt. 2000-Societatea Watt înseamnă o altă viziune asupra consumului de energie, pornind de la premisa că fiecare persoană îşi va reduce consumul de energie până la 2000 W până în 2050, fără a-şi reduce standardele de viaţă. Or, Basel a demonstrat lumii întregi cum să valorifice energia hidraulică, cum să utilizeze vehicule care se alimentează cu hidrogen, biogaz şi gaze naturale”, afirmă managerul de proiect Gabriela Ciumac.

Anterior, în perioada 23-27 ianuarie 2011, reprezentanţii municipalităţii Chişinău şi Sevastopol au efectuat o vizită de studiu la Istanbul, unde, pe parcursul a cinci zile, au avut posibilitatea de a afla pe îndelete despre câteva din istoriile de succes ale metropolei: optimizarea traficului public, eficienţa energetică la iluminatul străzilor, eficienţa energetică prin termoizolarea clădirilor rezidenţiale. Anume pe aceste domenii IDIS „Viitorul” şi-a asumat efectuarea a trei studii de fezabilitate.

Proiectul european „Creşterea eficienţei energetice a municipiilor Chişinău şi Sevastopol pe baza experienţei pozitive existente” este derulat în parteneriat de primăria capitalei şi IDIS „Viitorul”. Până în martie 2012, urmează să fie concepută o Strategie de creştere a eficienţei energetice pentru municipiul Chişinău, cu asistenţa partenerilor turci şi germani ai proiectului.

Iniţiativa mai cuprinde şi o importantă componentă de educaţie publică, diseminare de practici pozitive şi consultări între autorităţile municipale şi populaţia capitalei. Educaţia de utilizare eficientă a energiei va oferi auditoriului interesat din RM istorii de succes din spaţiul comunitar european şi statele vecine, selectate de către partenerii primăriei Chişinău şi IDIS „Viitorul” în acest proiect – Uniunea Municipalităţilor din regiunea Marmara şi Universitatea din Marmara (Turcia). De asemenea, echipa proiectului va participa la târguri de eficienţă energetică în Chişinău şi Sevastopol, unde vor fi prezentate tehnologii deopotrivă inovatoare şi econome. În cel mai scurt timp, va avea loc ceremonia de premiere a Concursului de eficienţă energetică, desfăşurat în cadrul proiectului.

Pentru mai multe informaţii, contactaţi: Laura Bohanţov, tel: 221844, GSM: 069918296, laura.bohantov@viitorul.org.