Anchetă pentru “terorism” în urma unei explozii la Odesa

Poliţia a lansat luni o anchetă pentru “terorism”, în urma unei explozii care a avut loc duminică seara în centrul Odesei, un oraş din sudul Ucrainei considerat strategic, vizând un centru de ajutor pentru militari ucraineni care luptă în estul ţării, controlat de separatişti proruşi, scrie mediafax.ro.

Acest incident, care nu s-a soldat cu victime, dar care a fost catalogat “atentat terorist” imediat, este doar ultima dintr-o serie de explozii provocate cu dispozitive artizanale – care se multiplică în acest port strategic rusofon de la malul Mării Negre.

“O persoană necunoscută a activat un dispozitiv exploziv în faţa intrării principale a ONG-ului, distrugând uşa şi spărgând geamurile caselor vecine. Nu au fost victime”, a anunţat poliţia locală într-un comunicat.

O explozie a avut loc, pe 23 decembrie, în faţa sediului altui ONG din Odesa care se ocupă cu strângerea de ajutoare pentru militari uicraineni.

 Situaţia este tensionată de la tragedia care a avut loc pe 2 mai în Odesa – unul dintre oraşele rusofone din Ucraina pe care Kremlinul doreşte să-l includă în “Novorosia” (Noua Rusie) alături de regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk din estul ţării.

Aproximativ 40 de persoane, în principal proruşi, au pierit pe 2 mai în incendiul unei clădiri oficiale, asediate de către susţinători ai Kievului şi suporteri de fotbal care căutau să se răzbune după un atac sângeros comis cu doar câteva ore mai înainte asupra manifestaţiei lor.

Autorităţile ucrainene au trimis sâmbăta trecută, la Odesa, o unitate a Gărzii Naţionale, în vederea “unei operaţiuni antiteroriste de prevenţie”.

Anterior, Harkovul – un important oraş industrial din estul Ucrainei aflat sub controlul Kievului – s-a confruntat cu o serie de explozii produse cu dispozitive artizanale.

Serviciile de securitate ucrainene afirmă că aceste explozii vizând instalaţii strategice şi militare au fost orchestrate din Rusia, cu scopul de a destabiliza acest oraş apropiat de frontul de est.

După ce a pierdut Crimeea, anexată în martie de Rusia, Ucraina luptă de aproape nouă luni contra unei rebeliuni separatiste proruse în estul ţării, un conflict care s-a soldat cu peste 4.700 de morţi.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *