Principală  —  Video  —  Reportaj   —   VIDEO/ Hram dedicat păcii la…

VIDEO Hram dedicat păcii la Cruzești: „Ne-am dorit ca prin acest marș tânăra generație să conștientizeze ce înseamnă pace”

La Cruzești Hramul Localității a fost marcat printr-un marș al păcii. Copii sau vârstnici, autorități locale sau oaspeți – toți au mers prin centrul localității ca să-și exprime în felul acesta solidaritatea cu poporul ucrainean.

„Localitatea noastră a avut și refugiați foarte mulți, inclusiv în familia mea am găzduit refugiați. De aceea ne-am dorit ca prin acest marș tânăra generație să conștientizeze ce înseamnă pace”, spune Violeta Crudu, primara comunei Cruzești.

După marș, localnicii și-au deschis porțile pentru oaspeți, unde și-au scos covoarele și prosoapele tradiționale și au încins hore. 

Hramul satului a fost și un prilej de a sărbători implementarea unei inițiative sensibile la gen, care a fost realizată în sat în cadrul unui program al UN Women și CALM. Cruzești este una dintre cele 20 comunități cu strategie și buget sensibil la gen, susținute de UN Women

„Acum câteva luni Un Women și Calm au lansat un program pentru 20 de localități, iar noi am fost selectați ca beneficiari. Noi am elaborat strategia de gen și când desfășurăm anumite activități le facem în funcție de gen”, afirmă primara comunei Cruzești.

Asta înseamnă că tot ce se întâmplă în sat este coordonat în funcție de necesitățile specifice fie ale femeilor, fie ale bărbaților, copiilor sau bătrânilor. Terenul de joacă reprezintă una din inițiativele sensibile la gen, dezvoltate de Primăria comunei Cruzești în colaborare cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), UN Women și cu sprijinul financiar al Suediei.

„Ne străduim să integrăm principiile egalității de gen în viața comunitară la nivel local. Avem acest teren de joacă lângă scenă și ei se pot juca în timp ce părinții lor vor participa la activitate”, a declarat Svetlana Andrieș, specialistă programe UN Women.

Așadar, subiectul egalității de gen, până nu demult lăsat în umbră în satele noastre, a devenit prioritate la Cruzești. 

Acest reportaj a fost realizat de Ziarul de Gardă la inițiativa UN Women pentru a ilustra inițiativele locale sensibile la gen și a sublinia rolul comunităților în asigurarea coeziunii sociale.
Publicitate
Publicitate