Principală  —  IMPORTANTE   —   SONDAJ / Cu ce probleme…

SONDAJ Cu ce probleme se confruntă medicina de familie din R. Moldova?

Foto: kiev.ua

În prezent, în R. Moldova, activează peste 1.700 de medici de familie, care lucrează în peste 280 de instituţii medicale primare şi care primesc anual aproximativ 10 milioane de vizite ale pacienţilor. Majoritatea medicilor acuză autorităţile că de ani de zile neglijează acest domeniu.

Cristina Porosevici, medic de familie, Criuleni

În princiupiu, la noi, în R. Moldova, nu e atât de greu să lucrezi, e foarte important să-ţi placă profesia aleasă. Nu poţi fi medic, dacă nu îţi place să ajuţi oamenii. Însă, pentru noi, medicii, o problemă majoră este timpul acordat pentru primirea pacienţilor. În 15 minute trebuie să indentificăm de ce maladii suferă şi ce tratament să-i recomandă, În raioane sunt prea puţini medici de familie. Sunt sate în care muncește câte un singur medic. Din această cauză, pacienţii sunt obligaţi să aştepte ore în şir la uşă. Uneori avem parte de pacienţi mai puţin educaţi, sunt foarte neînţelegători şi obişnuiţi să primească tot, fără întârziere. Noi ne cunoaştem obligaţiile, vrem să-i ajutăm, dar în astfel de condiţii, nu putem face faţă tuturor cerinţelor şi nevoilor cetăţenilor.

Nicolae Lupu, medic de familie, Călărași

Sistemul nostru medical se confruntă cu mai multe probleme. Printre cele mai complicate e cea că medicii lucrează cu un utilaj învechit. O altă problemă este sistemul informațional. Funcționează foarte greu, iar noi nu putem face față. Zilnic, mă confrunt cu problema timpului redus, acordat unui pacient. Ar fi bine dacă unui pacient i s-ar acorda maxim o oră de consultare. În realitate, într-o oră sunt obligat să primesc câte trei pacienți. Comparativ cu anii ’90, acum fluxul de pacienți e cu mult mai mare și populația este mult mai bolnavă. O cauză a acestor îmbolnăviri este apa pe care o consumăm, aerul extrem de poluat, dar și consumul alimentelor nocive sănătății, comercializate în rețelele din întreaga republică.

Angela Vodu, medic de familie, Călăraşi

În primul rând, zilnic, medicii de familie sunt suprasolicitați. Suntem nevoiți să facem față serviciului de bază şi serviciului de gardă. De asemenea, utilajul cu care suntem nevoiţi să lucrăm nu corespunde normelor actuale. Imaginea medicului în societate este denigrată, distrusă. Un medic ar trebui să fie apreciat şi respectat de toată lumea. În R. moldova, însă, medicii sunt consideraţi prestatori de servicii. Poate la Chişinău medicii de familie sunt apreciaţi mai mult, dar în raioane situația e extrem de gravă. Salariile medicilor sunt foarte mici, iar cheltuiele în familie sunt acoperite doar parţial. Un medic care lucrează de 20 de ani în acest domeniu, primește vreo 5000 de lei pe lună. Curată bătaie de joc! Aşteptăm mai mult din partea statului, aşteptăm să fim şi noi apreciaţi la justa valoare.

Eleonora Suvac, medic de familie, Briceni

Probleme sunt foarte multe, dar rezolvări şi soluţii nu prea apar. Sistemul nostru medical e unul dintre cele mai sărace din Europa. Noi am muncit la facultate atât de mulţi ani, ca să avem salarii atât de mici. Am doi copii şi ambii sunt plecaţi peste hotare. În fiecare zi, avem un volum foarte mare de lucru, iar pentru că avem salarii mici, mulţi colegi de-ai noştri pleacă în alte ţări. Utilajul învechit şi lipsa de medicamente, la fel reprezintă o problemă majoră. De multe ori avem parte de pacienţi care uită de bunele maniere. Condiţiile de muncă la fel nu sunt dintre cele mai bune. Un medic de familie ar trebui să fie la serviciu jumătate de zi, dar din cauza că avem un număr foarte mare de pacienţi, lucrăm şi toată ziua.