Principală  —  IMPORTANTE   —   Igor Dodon: În Moldova au…

Igor Dodon: În Moldova au fost înregistrate 4 cazuri de re-infectare cu COVID-19. Imunizarea colectivă nu funcționează

Șeful statului spune că până la ziua de astăzi, în Republica Moldova au fost înregistrate 4 cazuri de re-infectare cu COVID-19, iar studiile epidemeologilor arată că imunizarea colectivă, adică faptul că ai fost odată bolnav și nu te mai molipsești, nu funcționează în cazul coronavirusului de tip nou.

Declarațiile au fost făcute după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Anterior, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu vorbea la o emisiune televizată că în Republica Moldova nu a fost înregistrat niciun caz.

„Statistica arată că media în Uniune Europeană la imunitatea colectivă e doar 3%. Adică, din cei care s-au îmbolnăvit, obțin imunitate nu mai mult de 3%. Noi avem deja cel putin 4 cazuri de îmbolnăvire repetată, de asta vă îndemn să fiți prudenți”, a declarat Igor Dodon.

Recent, s-a aflat că președintele raionului Ștefan Vodă s-ar fi re-nfectat cu COVID-19, însă șeful ANSP nu a confirmat informația menționând că se analizează cazul.

Șeful statului a vorbit și despre ultimele discuții legate de vaccine. Potrivit lui Igor Dodon, deocamdată nu există niciun vaccin care să poată importat și că Moldova s-a înscris la OMS în rândul țărilor care să primească acest antidot. Pe de altă parte, din toamnă va începe vaccinarea în masă contra gripei sezoniere care va reduce din riscurile răspândirii COVID-19.

„Colegii de la Guvern mi-au spus că nu sunt vaccine la care să fie finalizate toate procedurile pentru a putea fi exportate din țările unde sunt produse. Ne-am înregistrat la OMS ca imediat cum apar, să le putem primi, dar ținând cont de imunitate și riscuri, trebuie să fim conștienți că dacă nu vom fi precauți și chestia asta cu anticorpi nu funcționează, atunci o să fie foarte greu”, a mai declarat Igor Dodon.

Șeful statului spune că s-a confirmat încă o dată că de la 1 septembrie se va relua activitatea școlilor și a grădinițelor, dar că se va face în baza unor regulamente foarte stricte, iar dacă situația va ieși de sub control, se va reveni la carantină și izolare.