Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Nadejda Costaș: „Sunt un primar…

Nadejda Costaș: „Sunt un primar cu mâinile legate”

Interviu cu Nadejda Costaș, primara satului Topala, raionul Cimișlia

— Ce înseamnă pentru dvs. satul Topala?

— De baștină sunt din satul vecin, Cenac. Dar acolo am locuit doar până la vârsta de 17 ani. Au urmat apoi studiile la ISP din Tiraspol, Facultatea de fizică și matematică. Din august 1985, fiind tânără specialistă, am fost repartizată la școala din satul Topala. Aici mi-am trăit cei mai frumoși ani. Ca profesoară, m-am realizat prin numeroasele promoții de elevi deștepți care au succese în viață și cu care mă mândresc mult. Aici mi-am creat o familie, am construit împreună cu soțul o casă, am născut, am crescut și am educat trei copii. N-am regretat niciodată că soarta m-a adus la Topala, pentru că este un sat cu oameni buni, harnici, liniștiți, dar mai ales este satul cu cei mai frumoși copii. Pentru mine, Topala este la fel de scump ca și satul în care m-am născut. De asta nici nu am plecat peste hotare, precum au decis alți colegi de breaslă. Nu mi-am putut imagina vreodată viața departe de copii, de familie, de casă.

— Ce vă propuneți să realizați în actualul dvs. mandat de primar?

— Mi-ar plăcea să mă refer mai ales la cele realizate deja. Am modernizat două stații de autobuz, inclusiv pentru acei copii care învață la școala din satul vecin. La fel, am construit un bloc sanitar în incinta Școlii Primare și a Grădiniței din Topala. Tot pentru copiii din sat, care până acum nu aveau condiții de somn la grădiniță, am achiziționat 11 paturi a câte 3 locuri fiecare. Am muncit mult ca să organizăm lucrări de amenajare a parcului din localitate, a centrului satului, dar și a cimitirului din localitate. În perioada următoare, îmi propun să reparăm capital turnurile de apă, pentru a asigura o aprovizionare mai bună cu apă potabilă a locuitorilor din sat. Menținerea curățeniei rămâne în continuare o prioritate. E nevoie să reparăm drumul spre cimitir, dar și cele două poduri din localitate. Chiar în această vară ne vom ocupa de reparația acoperișului grădiniței de copii și de schimbarea geamurilor acestei instituții preșcolare. Satul e ca o gospodărie pe care nu o poți abandona în voia sorții nici pentru o clipă, dacă ții la ea și dacă ești gospodar.

— Satul Topala a intrat în istorie după epopeea ultimelor alegeri locale. Cum v-a marcat acel scrutin?

— Au fost zile complicate nu doar pentru mine personal, ci și pentru consătenii mei. Pentru că aveam intenția de a atrage atenția la fărădelegile comise de fostul primar împreună cu comisia și biroul secției de votare, am ajuns să fim numiți devastatori, guralivi, alcoolici, ca mai apoi, ajungând, totuși, la victorie în acele alegeri, să nu fim auziți și ajutați de nimeni. Ne-a marcat extrem de dureros acel scrutin. Din cauza orgoliului unui singur om, care și-a pierdut „locul cald”, bine încălzit timp de 12 ani consecutiv, sunt permanent implicată în procese de judecată, care îmi răpesc din timp, sănătate, nervi. Atunci când cineva nu-și poate stăpâni orgoliile, batem drumurile, în detrimentul altor activități, mult mai importante pentru comunitate.

— Dacă circumstanțele erau atât de complicate pentru dvs. personal, de ce, totuși, ați insistat să deveniți primar?

— De fapt, nicicum nu am insistat să devin primar. M-am pomenit în mașinăria aceasta la rugămintea și insistența cetățenilor, care se săturaseră de fărădelegile și bătaia de joc a fostei administrații.

— Ce face acum democratul Ivan Gribineț, care, în turul doi de scrutin, acumulase cu două voturi mai puțin decât dvs.? În ce relații sunteți?

— Despre ce și cum face, cred că e mai bine să-l întrebați pe el personal. Pot să spun doar că acesta n-a fost și nu va fi vreodată democrat. E acolo doar pentru a-și apăra interesele personale. De-a lungul celor patru mandate ale sale de primar, Gribineț a schimbat patru partide: PPCD, PCRM, PLDM, acum fiind membru al PD. Aș preciza aici că diferența a fost nu de două voturi, dar cel puțin 102 voturi –mă refer la fraudarea procesului de alegeri pe diferite căi și prin diverse metode. Bunăoară, fiecare membru al familiei lui Gribineț, dar și familiile rudelor sale, aducea în mod demonstrativ 7-10 persoane străine, plătite, șantajate etc. Oamenii din sat știu cum anume au fost cumpărate voturile. Și nu e vorba doar de ultimul scrutin, ci și de alte alegeri care au avut loc pe parcursul celor patru mandate ale contracandidatului meu. Despre ce relații cu el mai poate fi vorba, când, în prezent, nu mă recunoaște nici ca persoană, nici ca primar?

— Cum se descurcă azi în R. Moldova acei primari care nu sunt ai puterii?

— Foarte greu, deoarece nu avem susținere financiară, dar și morală. Bunăoară, eu nu am susținerea consilierilor fracțiunii PD, dar sunt în număr de cinci din totalul de nouă consilieri locali. Cei cinci ignoră demonstrativ ședințele convocate de primar, considerând, probabil, că îmi fac rău mie, dar, în realitate, această atitudine a lor se răsfrânge asupra cetățenilor. Cel mai grav e faptul că legea este imperfectă și ei sau alții ca și ei nu pot fi trași la răspundere pentru lipsele nemotivate de la ședințele consiliului. M-am adresat în toate instanțele ierarhic superioare, referitor la activitatea și atitudinea batjocoritoare a consilierilor PD. De la toți am primit răspuns că nu mă pot ajuta, deoarece este o problemă politică. Mai mult, vicepreședintele raionului Cimișlia, Iurie Răileanu, aflându-ne în biroul viceministrului Mediului și în prezența reprezentantului Guvernului în teritoriu, a reprezentantului Ministerului Sănătății, a unui reprezentant al Inspectoratului de Poliție, mi-a spus că eu trebuie să îngenunchez în fața fostului primar, Ivan Gribineț, actualul consilier în Consiliul sătesc Topala, de dimineață până seara și să mă rog să vină la ședințe. De ce aș îngenunchea? Dacă a fost ales consilier, de ce nu și-ar respecta obligațiile? Sau, cât de umilit se simte un primar, când cei de la putere îi spun că a venit nepregătit în funcție, fiind clar de la sine că în acestă funcție nimeni nu vine pregătit?

— Ce credeți despre preconizata reformă a Guvernului?

— La prima vedere, s-ar părea că e o intenție bună, doar dacă ar fi realizată corect, transparent, democratic. Doar timpul ne va arăta cine și în ce măsură a avut dreptate.

— Cum e viața oamenilor de la Topala? Cum se descurcă ei în actualele condiții social-economice?

— Cum poate fi viața oamenilor atunci când sunt lăsați în voia sorții și primarul nu are surse și pârghii pentru a schimba lucrurile în bine? Fiecare se descurcă cum poate….

— R. Moldova a devenit un tărâm al migratorilor. Zilnic, de aici pleacă sute de oameni. Unde migrează oamenii din satul Topala?

— Migrează și topălenii, la fel ca și majoritatea cetățenilor R. Moldova, pentru a-și asigura un trai mai decent. Cred că, astăzi, nu este parte a lumii în care să nu muncească cel puțin câțiva cetățeni ai R. Moldova, printre ei și oameni din satul meu.

— De ce boli suferă cel mai des oamenii din satul dvs. Ce șanse au să se trateze?

— La această întrebare răspund cu multă durere în suflet. Și la Topala, oamenii suferă de mai multe boli, inclusiv grave sau chiar incurabile. Și la Topala, la fel ca în întreaga republică, cei care nu au bani și relații, nu prea au șanse de vindecare.

— Când, cum se bucură oamenii de la țară azi?

— Oamenii de la sate se bucură de obicei pentru lucruri simple la prima vedere: atunci când sunt sănătoși și când le vin copiii acasă.

— Este alcoolismul o boală care afectează și lumea din Topala?

— E mai dureros, în opinia mea, că cei care consumă mai mult alcool sunt tineri. De obicei, cei pasionați de beții nu sunt încadrați în câmpul muncii, nimeni nu le poartă de grijă. E o încercare de a se refugia din cotidianul încărcat de probleme complicate, cărora ei nu le pot face față.

— Ce probleme pot rezolva în comun primăria și biserica?

— Împreună putem doar să ne rugăm pentru sănătatea noastră și a consătenilor, deoarece s-a diminuat și rolul bisericii în societate.

— Cât de mare vi se pare prăpastia dintre orașele și satele din R. Moldova?

— Extrem de mare este această prăpastie dintre sat și oraș, pornind de la faptul că în orașe este infrastructură, iar în sate, aceasta lipsește. Aș aminti aici că au fost reorganizate și închise multe școli, multe grădinițe. Chiar în satul nostru consilierii din fracțiunea PD au lichidat casa de cultură, biblioteca și acum se opun reparației capitale a turnurilor de apă, astfel satul riscă să rămână și fără apă. În plus, la aprobarea bugetului s-a refuzat alocarea finanțelor pentru amenajarea teritoriului (lichidarea gunoiștilor neautorizate, menținerea în funcțiune a iluminării stradale etc.).

— Cum sunt alimentați copiii la grădiniță? Cât de sănătos?

— La grădinița din Topala se respectă normele de alimentație. Din câte știu, părinții nu au pretenții. Majoritatea sunt mulțumiți.

— Cum începe și cu ce se încheie ziua de muncă a unui primar?

— Începe cu stres și se temină cu stres, începe cu durere și se termină cu durere, începe cu tristețe și se termină cu tristețe, pentru că sunt un primar cu mâinile legate, care vrea, dar nu i se permite să facă nimic din puținul pe care-l are, din cauza ambiției unui singur om.

— Vă mulțumim.

Pentru conformitate, A.G.