Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Universul artistului basarabean Simion Moisei

Universul artistului basarabean Simion Moisei

Simion Moisei este pictorul basarabean al căutării și descoperirilor, reflectate în lucrările sale variate ca tematică și stil. În fiecare pictură, artistul încearcă să găsească noi modalități de redare și transmitere a ceea ce simte, a ceea ce vede și ceea ce ar vrea să înregistreze și păstreze în timp. „Nu-mi pace să pictez doar într-un stil. Vreau să fiu divers, pentru că nu poți reda toate sentimentele, gândurile, într-un singur fel. Viața este ca un uragan, de aceea, din toate stilurile trebuie să folosești câte o picătură”, spune Simion Moisei.

_A121587„Viața ne creează un păienjeniș prin care trebuie să ne strecurăm abil, fără a-l deteriora ori fără a ne rătăci prin el. Chiar şi prin ploaia torențială trebuie să te poți mișca printre picături și să vezi lucrurile frumoase din jur, pe care, în cele din urmă, le vei putea expune în pictură sau în orice vei face. Îmi place să pictez ceea ce frumos. Pe pânză redau nu doar obiecte, ci și energia lucrurilor care m-au inspirat. Pictura este o meditare”, meditează pictorul.

Pictura – proces de fermentare

Simion Moisei s-a născut la 28 noiembrie 1963 în Holercani, R. Moldova. El este absolvent al Colegiului de Artă „Alexandru Plămădeală” și al Facultății de Arte Plastice, clasa „Pictură de șevalet” a Institutului de Stat al Artelor.

_A121589Numeroase pânze ale lui Simion Moisei sunt în colecții de stat și particulare din: R. Moldova, Ucraina, România, Rusia, Iugoslavia, Germania, SUA, Norvegia, Franța, Canada, Israel, China, Olanda.

Simion Moisei este laureat al premiului săptămânalului „Literatura și Arta” (anul 2000 și 2002). Pictorul este membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova din 1996. Membru al senatului Asociației Oamenilor de Știință Cultură și Artă din R. Moldova.

„E nevoie de multă forță și dorință, ca să devii un pictor despre care lumea ar vrea să vorbească și ale cărui picturi să le admire. Eu sunt un pasionat înrăit al artei și toată viața mi-am câștigat existența prin pictură, prin munca pe care o fac în calitate de ilustrator, pictor, designer, arhitect și sculptor. Crearea unei picturi durează uneori și câțiva ani. Niciodată nu încep un tablou și mă țin doar de el. Îmi trebuie timp ca să-l analizez, să mai adaug ceva, să șterg ceva, apoi iarăși îl las, ca apoi să revin la el… Pentru mine pictura este un proces de fermentare”, susține artistul plastic.

_A121635„Eul unui popor”

Deja se împlinesc 11 ani de când pictorul Simion Moisei obișnuiește să trăiască jumătate de în R. Moldova, iar cealaltă jumătate în Franța. „Plec la Paris la începutul verii. Acolo pictez, câștig niște bani, călătoresc și cunosc oameni noi. În Franța am o galerie unde îmi expun tablourile. În zilele de odihnă obișnuiesc să merg la Notre-Dame. Parisul mă inspiră pentru că este capitala mondială a artelor, un oraș cu o arhitectură frumoasă, iar nivelul de trai al oamenilor este foarte înalt. Iar noi, moldovenii, trebuie să învățăm să ne restabilim cultura și tradițiile, ce au fost șterse și mutilate de trecutul comunist”, povestește pictorul.

_A121610Potrivit lui, pictura este o poezie, iar culorile – metafore. „Dacă e să o percepem ca o metaforă, atunci pentru a picta Franța aș folosi culoarea albă. Albul este culoarea dacilor. Pentru ei albul era o culoare integră, totală, prin care își exprimau sentimentele cele mai bune. Totodată, albul este o culoare care liniștește și bucură. În timp ce Moldovei i-aș adăuga puțin gri, pentru că, oricât nu ne-am strădui să trăim ca europenii: euro-reparație, euro-mașini, valuta euro…, oricum continuăm să fim mult prea rezervați. Noi nu avem o forță interioară, așa puternică cum o au ceilalți europeni. Moldovenii sunt mai blânzi, mai moi, mai lăsători. Adesea, ei își spun: „Lasă că voi face asta mâine”, iar astfel de gândire ne împiedică dezvoltarea. În alte țări europene se munce în permanență, iar tradițiile sunt păstrate și transmise de la o generație la alta, iar astfel se formează Eul unui popor”, susține Moisei.
Totodată, artistul plastic este de părere că oamenii talentați din R. Moldova ar avea mai multe șanse de a se promova și deveni cunoscute, dacă statul ar ști cum să-i valorifice. „Avem Ministerul Culturii, care, am impresia, se ocupă, în fiecare an, doar de confecționarea mărțișoarelor, dar nu de promovarea talentelor. Astfel, tinerii artiști sunt nevoiți să mizeze doar pe ajutorul părinților”, remarcă artistul.

_A121674Pictura este o meditare

„Universul artistului trebuie să fie divers. Un artist trebuie să aibă un suflet mare și să fie bine documentat în planul său, în ceea cu ce se ocupă și atunci reușește să facă lucruri frumoase. Dacă are aspirații pământești și cosmice, atunci lucrurile capătă valoare”, ne spune Simion Moisei.

Pictorul susține că viața este un complex întreg, cu multe paranteze care trebuie deschise treptat, fără prea mare grabă, pentru a o descoperi.

„În toți acești 11 ani, cât timp trăiesc în Franța și R. Moldova, am înțeles că nu pot trăi în străinătate. Mie îmi place aici, în R. Moldova, unde este casa și amintirile mele cele mai frumoase. Da, pot să merg peste hotare ca să văd alte locuri, să câștig un ban, să desenez, dar nu să mă stabilesc acolo. Sunt convins că avem șansa să devenim o țară prosperă, doar că trebuie să încetăm să ne dușmănim unii cu alții și să învățăm să fim mai uniți”, zice pictorul, îndreptându-și privirile spre tablourile atârnate pe pereți, unde sunt pictate casele pitice, fântânile și dealurile înverzite ale R. Moldova.

Printre picturile lui Simion Moisei este și tabloul care prezintă satul său natal, Holercani, unde casele sunt de un albu intens, iar străzile de un roșu sângeros. „Satul meu natal nu mai este, pentru că a fost distrus când s-a construit hidrocentrala de la Dubăsari și a fost ridicat pe vârful dealului. Iar acest tablou, aceste culori reflectă într-un fel durerea pe care am simțit-o pentru satul care nu mai este. Tabloul este o amintire a ceea ce era cândva”, meditează pictorul asupra tabloului pe care l-a făcut în anul 1988.