CSJ citeşte Ziarul de Gardă

CSJ revine, printr-un comunicat de presă, la o investigaţie a Ziarului de Gardă, care viza „atacurile de tip raider” împotriva SRL”Agrosalvia”. CSJ remarcă faptul că, având în vedere interesul pentru situaţia întreprinderii, a decis să informeze suplimentar despre unele circumstanţe identificate de Colegiul economic în cadrul procesului de insolvabilitate a SRL”Agrosalvia”. Aşadar, prin hotărârea Curţii de Apel Economice din 11 mai 2011, a fost intentat procesul de insolvabilitate faţă de SC”Agrosalvia”SRL, fiind reţinut drept temei incapacitatea de plată a debitorului şi imposibilitatea de a achita datoria faţă de SRL”AMG-Kernel” în sumă de 255 543, 29 lei. Examinând cauza în ordine de recurs, prin decizia nr.2re-251/11 din 23 iunie 2011 Colegiul economic al Curţii Supreme de Justiţie a  adoptat o nouă hotărâre prin care a respins cererea de intentare a procesului de insolvabilitate înaintată de SRL”AMG-Kernel” faţă de SC”Agrosalvia”SRL.

În argumentarea soluţiei adoptate, instanţa de recurs a reţinut că, de facto, SC„Agrosalvia”SRL nu este în imposibilitate de plată a datoriei, mai mult debitorul a încercat în repetate rânduri, prin intermediul unei terţe persoane, fapt absolut legal, să achite datoria respectivă. Astfel, prin ordonanţa judecătorească a Judecătoriei Economice de Circumscripţie din 04 noiembrie 2010, debitorul SC”Agrosalvia”SRL a fost obligat să achite SRL”AMG-Kernel” datoria în mărime de 259 376,29 lei. Însă, din considerentul că pe contul bancar al SC”Agrosalvia”SRL a fost aplicat sechestru în vederea asigurării acţiunii pe un alt dosar, întreprinderea era în imposibilitate de a achita suma respectivă. În aceste condiţii, la 16 martie 2011, SC”Agrosalvia”SRL a încheiat cu agentul economic SC”Novasem”SRL, care avea o datorie faţă de debitor în mărime de 1 111 111, 10 lei, un acord prin care părţile au convenit ca SC”Novasem”SRL să achite creditorului SRL”AMG-Kernel” suma de 259 376,29 lei.

Ulterior, la 18 martie 2011, creditorul a fost înştiinţat, în scris, despre faptul că plata datoriei SC”Agrosalvia”SRL va fi efectuată de SC”Novasem”SRL. Prin ordinul de plată nr. 46 a fost transferată în contul SRL”AMG-Kernel” suma de 259 376,29 lei, fiind indicat la rubrica Destinaţia plăţii: „plata pentru stingerea datoriei a SRL”Agrosalvia” către SRL”AMG-Kernel”, conform acordului nr. 01 din 16 martie 2011, încheiat între SRL”Novasem” şi SRL”Agrosalvia”. Cu toate acestea, deşi suma destinată stingerii datoriei debitorului faţă de creditor a fost transferată, SRL”AMG-Kernel” o restituie, pe motiv că,  aparent, a fost transferată greşit. În perioada 28-31 martie 2011, SRL”Agrosalvia” întreprinde o nouă tentativă de achitare a datoriei, prin intermediul SRL”Novasem”, înştiinţând din timp despre acest fapt, atât creditorul SRL”AMG-Kernel”, cât şi instanţa de judecată, însă nici de această dată achitarea nu a reuşit.

De asemenea, la 05 mai 2011 în adresa creditorului a fost expediată o scrisoare de garanţie din partea SRL”Novasem”, prin care se garantează irevocabil şi necondiţionat plata sumei de 259 376,29 lei la prima cerere a SRL”AMG-Kernel”. Subliniem că, în conformitate cu prevederile art. 581 alin. (1) din Codul civil, dacă din lege, contract sau din natura obligaţiei nu reiese că debitorul urmează să execute obligaţia personal, aceasta poate fi executată şi de un terţ. În astfel de cazuri, creditorul este obligat să accepte executarea propusă de terţ pentru debitor. În aceste condiţii, este absolut evident că SRL”AMG-Kernel” a încercat să se eschiveze de la primirea plăţii datoriei, având în mod indubitabil intenţia de a intenta procedura de insolvabilitate în privinţa SRL”Agrosalvia”.

Totodată, instanţa de recurs a conchis că  concluziile ce se conţin în raportul administratorului Vladimir Bălan sînt în contradicţie cu circumstanţele de fapt, astfel fiind dusă în eroare prima instanţă, care neîntemeiat a intentat procesul de insolvabilitate faţă de SC”Agrosalvia”SRL.  Mai mult, capacitatea de plată a SRL”Agrosalvia” a fost probată şi prin faptul că la data de 11 mai 2011, prin ordinul de plată nr. 5 a fost transferată pe contul creditorului datoria în mărime de 259 376,29 lei, însă  creditorul refuză fără nici un motiv legal să o accepte. Ca urmare, la 23 iunie 2011 Colegiul economic a decis încetarea procesului de insolvabilitate a SRL”Agrosalvia”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *