Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/VIDEO: Tractoarele agricultorilor au intrat…

FOTO/VIDEO: Tractoarele agricultorilor au intrat în Chișinău odată cu lăsarea nopții

După ce au așteptat autorizația autorităților publice din Chișinău, dar și permisiunea poliției, tractoarele agricultorilor din Căușeni și Ștefan Vodă au intrat în capitală odată cu lăsarea nopții.

Mașinile agricole au urmat drumul spre șoseaua Hâncești, iar deplasarea lor a fost coordonată cu Inspectoratul Național de Patrulare. Agricultorii din celelalte raioane s-au înțeles să petreacă noaptea împreună și spun că vor continua protestul până ce solictările lor nu vor fi satisfăcute.

Mai mulți agricultori din raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Leova, Basarabeasca sau Hîncești protestează de 3 zile față de soluțiile propuse de autorități pe care le consideră ineficente. Joi seara, după ce agricultorii din Căușeni și Ștefan Vodă s-au întâlnit cu premierul Ion Chicu, protestatarii au decis să plece cu tractoarele la Chișinău și spun că vor continua protestul în capitală pentru a putea fi auziți.

Mai multe proteste ale agricultorilor au fost organizate marți, 11 august, în mai multe raioane din R. Moldova. Oamenii, supărați că au rămas practic fără niciun leu, munca lor fiind afectată de secetă, iar autoritățile „nu fac nimic ca să-i ajute”, și-au luat tractoarele și au ieșit la proteste la Lăpușna, Ungheni, Basarabeasca, Cimișlia, dar și în alte localități.

Protestele continuă și astăzi când agricultorii de la Hîncești, Leova, Căușeni și Ștefan Vodă au pornit cu tractoarele la Chișinău.

Principalele revendicări ale agricultorilor:

1. Cerem Guvernului RM declararea Stării Excepționale în agricultură pentru zona de Centru și Sud – Est a RM cu eliberarea certificatelor de forță majoră pentru a permite agricultorilor reeșalonarea datoriilor față de agricultori.

2. Scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar pe o perioadă de 12 luni și instituierea unui moratoriu la plata penalităților pentru întârzierile ce țin de aceste taxe.

3. Indenitifcarea în mod prioritar a resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier de grâu de toamnă cu cel puțin 4 lei kilogramul pentru agricultorii rămași fără semințe. 

4. Acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii în proporții de cel puțin 50 % pentru perderile estimate. 

5. Cerem explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină. În același timp anunțăm că suntem dispuși să oferim Guvernului un răgaz până la data de 20.07.2020 când așteptăm un răgaz pe marginea cerințelor enunțate. În caz contrat suntem dispuși să organizăm proteste pe tot teritoriul republicii.