Principală  —  IMPORTANTE   —   A treia tranșă din asistența…

A treia tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 40 mln euro, din partea UE, anulată. Anunțul făcut de lidera PAS

Vineri, 10 iulie, Uniunea Europeană va aproba eliberarea tranșei a doua din asistența macrofinanciară, în valoare de 30 milioane de euro, pentru R. Moldova. Anunțul a fost făcut de către lidera PAS, Maia Sandu, printr-un mesaj pe Facebook. Pe lângă vestea bună, Maia Sandu a mai făcut un anunț – cea de-a treia tranșă, în valoare de 40 de milioane de euro, a fost anulată.

Mâine Uniunea Europeană va aproba eliberarea a 30 milioane de euro pentru Republica Moldova. După luni de insistență din partea noastră, majoritatea parlamentară și guvernul lui Dodon au binevoit să-și dea votul pentru o parte din angajamentele pe care le avea Republica Moldova pentru obținerea acestor bani”, menționează lidera PAS pe Facebook.

Pe lângă acest anunț, Maia Sandu mai menționează că R. Moldova nu va recepționa cea de-a treia tranșă, în valoare de 40 de milioane de euro.

Din păcate, tranșa a treia, în valoare de 40 milioane euro, a fost anulată din cauza iresponsabilității și lenei guvernării de la Chișinău. Din acești bani, 20 milioane de euro erau donație, bani care nu trebuiau întorși Uniunii Europene. Altfel spus, un cadou de 400 milioane de lei din partea UE pentru oamenii din Republica Moldova. Din cauza lui Dodon și a guvernului lui, acești bani nu vor mai ajunge în țara noastră, vor ajunge în altă țară, cu conducere responsabilă”, a mai notat Maia Sandu.

Acordul de asistență macrofinanciară expiră în iulie 2020.

Anterior, datorită sprijinului UE, poliția moldovenească a reușit să continue modernizarea și profesionalizarea structurilor sale. De asemenea, grație suportului din partea UE, Moldova a sporit competitivitatea sectorului agroalimentar prin investiții în agricultură, crearea grupurilor de producători agricoli și acordarea ajutorului necesar unităților agroalimentare în comerțul cu UE.

Finanțarea din partea UE a contribuit, de asemenea, la alinierea la standardele de calitate internaționale și ale UE privind siguranța alimentelor. Programul UE a sprijinit și inițiativele de dezvoltare rurală.