Principală  —  IMPORTANTE   —   Deși R. Moldova a fost…

Deși R. Moldova a fost exclusă din lista țărilor pentru care se impune carantină la intrarea în România, cetățenii moldoveni nu pot intra sau tranzita teritoriul României până cel puțin la 16 noiembrie

Responsabilii din cadrul Ministerului de Externe de la Chișinău au emis luni, 26 octombrie, o notă prin care vin cu precizări în legătură excluderea R. Moldova din lista țărilor/zonelor de risc epidemiologic, pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România.

Astfel, potrivit MAEIE, deși Comitetul Naţional pentru Situații de Urgență al României a aprobat o nouă listă a țărilor/zonelor de risc epidemiologic, pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România, listă în care R. Molova nu se regăsește, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului României nr. 856 din 14 octombrie 2020 (art. 2 alin (1) pct. 2 din Anexa nr. 3), prin care starea de alertă a fost extinsă începând cu data de 16 octombrie 2020, pentru o altă perioadă de 30 de zile, este menținută interdicția de intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini, inclusiv a cetățenilor R. Moldova şi apatrizilor.

Luni, 26 octombrie, Comitetul Naţional pentru Situații de Urgență al României, prin Hotărârea nr. 50, a aprobat o nouă listă a țărilor/zonelor de risc epidemiologic, pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea și clarificarea unor aspecte referitoare la aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului României nr. 856 din 14.10.2020, privind prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

R. Moldova a fost exclusă din componența țărilor incluse în această lista, motiv pentru care persoanele care urmează să călătorească în România, din R. Moldova, nu vor fi subiecți ai măsurilor de carantină/izolare la domiciliu.

În acest context, Ministerul de Externe de la Chișinău a emis o notă prin care anunță că, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului României nr. 856 din 14 octombrie 2020 (art. 2 alin (1) pct. 2 din Anexa nr. 3), prin care starea de alertă a fost extinsă începând cu data de 16 octombrie 2020, pentru o altă perioadă de 30 de zile, este menținută interdicția de intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini  (inclusiv a cetățenilor Republicii Moldova) şi apatrizilor, cu o serie de excepții menționate în cuprinsul aceluiași articol.