Principală  —  IMPORTANTE   —   Ex-directorul Lilia Bolocan, care a…

Ex-directorul Lilia Bolocan, care a plecat de la AGEPI pe fundalul unui scandal, angajată într-o altă funcție

Lilia Bolocan a fost angajată din 11 mai în funcția de consilier în cabinetul directorului general al Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Viorel Iustin. Confom unui răspuns primit de ZdG la o solicitare de informație, aceasta are un salariu de 8610 de lei.

Numele acesteia este inclus în Registrul de stat al persoanelor care au interdicția de a ocupa o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, deoarece a admis încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese – a emis mai multe acte în privința surorilor sale.

Totuși, personalul încadrat în cabinetul persoanei cu funcţie de demnitate publică nu are statut de funcţionar public.

Bolocan a fost angajată, conform răspunsului oferit de AGEPI, „în temeiul încrederii personale acordate de persoana cu funcţie de demnitate publică pe care o asistă”.

Conform fişei postului pentru funcţia de consilier în cabinetul directorului general, sarcinile de bază ale funcţiei sunt următoarele: asigurarea informaţională a directorului general pe aspecte ce ţin de domeniul proprietăţii intelectuale şi de activitatea AGEPI; asigurarea sporului operaţional în activitatea directorului general; acordarea sporului metodic pe probleme ce ţin de activitatea AGEPI; executarea dispoziţiilor directorului general.

În iunie 2019, Bolocan fusese acuzată de asociația „Copyright”, care i-a cerut Guvernului Sandu să o demită, că „acţionează în mod vădit în detrimentul autorilor, interpreţilor şi altor titulari de drepturi, dar în folosul business-ului”. Învinuirile au fost dezmințite. Ea și-a dat demisia în iulie 2019.

Lilia Bolocan avea pentru funcția de director general al AGEPI un salariu mediu lunar de peste 78,8 mii de lei.