Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   «Faraonul» sponsorizează Poliţia

«Faraonul» sponsorizează Poliţia

Comisariatul General de Poliţie estorchează ajutoare din partea agenţilor economici pe un cont special al Băncii de Economii. Procedura e simplă: Comisariatul trimite scrisori în care solicită ajutor, iar agenţii economici se văd obligaţi să transfere aceste „ajutoare” pe un cont bancar. Doar pe parcursul a două luni, noiembrie-decembrie 2007, din sponsorizările agenţilor economici, pe contul special al Comisariatului au fost colectaţi circa 150 mii de lei.

Agenţii economici se văd obligaţi să sponsorizeze Poliţia după ce primesc scrisori din partea comisariatelor în care li se solicită ajutor. Banii sunt transferaţi pe un cont special, nr.420500349230100, la Banca de Economii. În noiembrie—decembrie 2007, zeci de agenţi economici au transferat „ajutoare” în valoare de circa 150 mii lei. S-a constatat că, din suma totală, doar a 20-a parte (6 750 de lei) a fost încasată nejustificat.

Clubul de noapte „Faraon”, La Roma Club, reţeaua de farmacii „Felicia”, centre de bowling, magazine alimentare, Loteria Moldovei, proprietari de saune, etc. au transferat sume ce variază între 150 şi 1500 de lei pe acest cont pentru sponsorizarea Comisariatului.

Sponsorizări cu acte în regulă

Virim-Impex SRL a oferit Comisariatului de Poliţie, la 20 noiembrie 2007, suma de 500 lei. Transferul s-a produs în urma unei scrisori oficiale, expediate de la Comisariat. După ce banii au fost recepţionaţi, reprezentanţii Comisariatului le-au scris o altă scrisoare în care au confirmat că au primit cei 500 de lei. În scurt timp, la Virim-Impex a mai ajuns o scrisoare din partea Comisariatului de Poliţie, de această dată, de mulţumire.

Şi magazinul SA Ciocana a sponsorizat Comisariatul cu 1500 lei. Întrebat dacă a făcut acest gest benevol, Veaceslav Pulber directorul supermarket-ului SA Ciocana spune: „Benevol, în baza adresărilor celor de la Comisariat”, ne spune directorul. Ei au fost cei care au intervenit cu scrisori, solicitând ajutor. Ştiţi cum e la noi? Se plâng că nu sunt finanţaţi la nivel”.

Pulber crede că cei 1500 lei pe care i-a acordat SA Ciocana vor fi de ajuns pentru un monitor de computer. Nicolai Pavlicenco, directorul Colins SRL, proprietarul unui bufet şi a unei saune, a făcut un transfer de 150 lei pentru reparaţia Comisariatului.

Publicitate
Publicitate

Pe lângă câţiva zeci de pensionari pe care îi ajută lunar, oferindu-le câte 100 de lei, Promptagent SRL ajută şi instituţii de stat. Nelly Parutenco, contabilă-şefă la Promptagent SRL, îşi aminteşte de transferul pentru Comisariat, dar şi altor structuri de stat. „Pentru a le oferi ajutor e nevoie de scrisori cu ştampilă şi semnături”, ne spune contabila-şefă. Aşa era şi scrisoarea venită de la Comisariat – cu ştampilă şi cu semnături.

Clubul de noapte Faraon a oferit 500 lei fără vreo scrisoare şi fără vreo semnătură. Doar reprezentanţii Casei Vinului SRL nu îşi amintesc de vreo sponsorizare pentru Comisariat. „Nu sponsorizăm şi nu acordăm ajutoare financiare. Probabil e o greşeală”, ne spun răspicat reprezentanţii Casei Vinului, deşi pe lista agenţilor economici care au oferit ajutoare financiare, instituţia în cauză figurează cu o sumă de 1000 de lei.

Comisarii nu au habar

L-am solicitat pe comisarului general, Eugen Axentiev, să ne spună pentru ce are nevoie de sponsorizări din partea agenţilor economici şi la ce sunt folosite acestea. Comisarul, însă, a refuzat să ne „raporteze” situaţia financiară a instituţiei pe care o reprezintă.

Iacob Gumeniţă, comisar-adjunct, spune că nu are habar de aceste sponsorizări. „Noi nu cerem sponsorizări”, ne-a spus Gumeniţă. Chiar dacă există o listă întreagă de agenţi economici care au oferit sume între 150 şi 1500 lei, comisarul-adjunct spune: „Nu ne ajută nimeni financiar. Să demonstreze dacă este adevărat”. Gumeniţă ne-a asigurat că instituţia pe care o reprezintă nu practică astfel de metode.

Imediat după discuţiile cu comisarul care a infirmat faptul că ar solicita ajutoare financiare, am contactat contabilitatea Comisariatului, prezentându-ne drept un agent economic care ar dori să sponsorizeze Comisariatul. Cei de la contabilitate au fost foarte amabili, oferindu-ne contul bancar la care am putea face transferul – 420500349230100, Banca de Economii. Am întrebat de scrisoare care, din punct de vedere legal, ar putea confirma faptul că am transferat banii în urma unei solicitări a Comisariatului. La contabilitatea ni s-a spus clar că o astfel de scrisoare putem obţine „de la cel cu care lucrăm”.

Ulterior, solicitată de Ziarul de Gardă să spună cum sunt cheltuiţi banii agenţilor economici, contabila Comisariatului General de Poliţie a declarat: „Nu-i treaba voastră. Suntem instituţie închisă şi decidem singuri cum să cheltuim banii”.

Cât te lasă inima pentru Comisariat?

Amintim că, la 7 februarie 2008, Ziarul de Gardă a publicat articolul „La Comisariatul General de Poliţie, corupţie sub formă de ajutoare financiare”. În preajma sărbătorilor de iarnă şi în ajunul zilei poliţiei naţionale, fiecare agent economic care deţinea o unitate comercială cu un program de muncă prelungit sau în regim nonstop, cum ar fi o cafenea-internet sau localuri de agrement, pentru a obţine o autorizaţie de a activa şi după ora 21.00,  pe lângă acordul viceprimarului de Chişinău şi avizele prealabile ale Preturii de sector, avea nevoie de o „coordonare” din partea Comisariatului General de Poliţie. La 27 decembrie 2007, Consiliul municipal a decis că agenţii economici nu mai au nevoie de „coordonarea” Comisariatului de Poliţie. Cu toate acestea, una dintre sursele noastre ne-a spus că, în cazul ei, «cel care cerea bani» era Vasile Olaru, adjunctul şefului pentru ordine publică din cadrul Comisariatului General de Poliţie. L-am contactat la telefon şi ne-am prezentat că am fi agenţi economici şi am avea nevoie de o „coordonare” pentru un program de muncă prelungit sau în regim nonstop. Iniţial, Olaru ne-a spus că ar trebui să îl chemăm la «faţa locului». Îi spunem că avem cinci computere. «O să coste scump!», spune el. «O putiovkă la mare», precizase imediat. La un moment dat, ne-a zis să mergem la Primărie, dar s-a răzgândit şi ne-a invitat cu actele la Comisariat, pe str. Tighina, nr. 6. În aceeaşi zi, am mers la Comisariat să «ne înţelegem» cu adjunctul Olaru pentru o «coordonare». Acolo, reprezentantul Comisariatului recunoaşte că, din cauza unei decizii a Consiliului Municipal Chisinău, dreptul de a elibera «coordonări» nu le mai aparţine. «Noi nu vom lăsa aşa, vom ataca această decizie!», ne spunea Olaru, sigur de acţiunile pe care le va întreprinde Comisariatul. Îl întrebăm dacă ştie cât ar costa la Primărie aceste acte. «Nu ştiu. La noi era cât te lăsa inima!», a adăugat acesta cu regret.

Anastasia NANI
Acest articol de investigaţie a fost iniţiat ca urmare a adresărilor făcute la linia fierbinte
anticorupţie, tel. 92-79-79. Linia fierbinte este lansată în cadrul proiectului “Sensibilizarea
populaţiei despre fenomenul corupţiei“, implementat de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei,
cu sprijinul financiar al Ambasadei Britanice la Chişinău.
Publicitate
Publicitate