Principală  —  IMPORTANTE   —   Mihail Aizin, zis „Kitaeţ”, considerat…

Mihail Aizin, zis „Kitaeţ”, considerat unul dintre liderii unei organizații criminale din timpul guvernării comuniste – decorat de președintele Dodon cu ordinul „Gloria Muncii”. Deputat: Vrea să obțină finanțare în campanie

Mihail Aizin, cunoscut și sub pseudonimul „Kitaeţ”, reținut anterior de către autorități fiind considerat unul dintre liderii unei organizații criminale din timpul guvernării comuniste, a fost decorat de către președintele R. Moldova, Igor Dodon, cu ordinul „Gloria Muncii”.

Distincția i-a fost înmânată omului de afaceri în cadrul unei ceremonii organizată vineri, 18 septembrie, la Președinție.

S-a conferit „Ordinul Muncii” următorilor… Aizin Mihail (…)”

După ceremonia de înmânare a distincțiilor de stat, președintele Dodon a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care spunea că „au fost decorați simpli cetățeni care s-au remarcat prin muncă îndelungată și asiduă”.

„Astăzi, cu ordine și medalii au fost decorați simpli cetățeni care activează în diverse domenii și care pe parcursul anilor s-au remarcat prin muncă îndelungată și asiduă, veterani ai structurilor de forță care au contribuit la educarea tinerei generații în spiritul militaro-patriotic, colaboratori ai Centrului Național Anticorupție al Republicii Moldova care au participat la combaterea crimelor economice și corupției, funcționari vamali care au contribuit la asigurarea securității economice a statului

Am mulțumit tuturor pentru activitatea prodigioasă pe care o desfășoară, dorindu-le bunăstare, împliniri și succese”, a scris Dodon pe Facebook.

Mihail Aizin este un om de afaceri stabilit anterior în Germania. În 2004, pe timpul guvernării comuniste, a fost reţinut de poliţie, pe motiv că i s-ar fi găsit în maşină arme, bani şi heroină. Pe atunci, presa scria că Aizin era poreclit „Kitaeţ” şi că ar fi fost a noua autoritate criminală reţinută în acel an de organele de drept din R. Moldova. Până la urmă, însă, vinovăţia sa nu a fost demonstrată, omul de afaceri fiind eliberat şi, ulterior, scos de sub urmărire penală. Unul dintre foştii săi avocaţi ne-a spus că armele şi heroina i-ar fi fost plasate acestuia în maşină chiar de poliţie. Acum, pe numele lui Aizin, în baza de date a CÎS, figurează mai multe firme din domeniul comerţului, construcţiilor sau importului de mărfuri. În majoritatea firmelor, Aizin îl are ca partener pe Chinah, care, la rându-i, este fondator la 10 SRL-uri.

Într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan a criticat acțiunea președintelui Dodon de a-l decora pe Mihail Aizin, menționând că prin astfel de acțiuni șeful statului „vrea să obțină susținerea celor pe care îi decorează, să-i oblige la ceva – poate la finanțarea campaniei electorale”.

„Uluitor, dar l-a decorat cu ordinul Gloria Muncii pe Mihail Aizin, alias „Kitaeț”, cunoscut pentru legăturile sale cu lumea interlopă și pentru preluări raider ale diferitor instituții comerciale. Gloria Muncii, ordin acordat unui infractor. Igor Dodon aruncă medalii, ordine și privilegii în stânga și în dreapta, chiar mai mult decât făceau alții înaintea lui. Dar nu o face din vanitate, cum o făceau predecesorii lui, dar dintr-un calcul: vrea să obțină susținerea celor pe care îi decorează. Vrea să-i oblige la ceva în răspuns. Poate la finanțarea campaniei lui electorale, poate, cine știe, chiar la acțiuni criminale propriu-zise împotriva opoziției”, a scris parlamentarul pe Facebook.

Președinția nu a reacționat la declarațiile parlamentarului, anterior declarând că toate acuzațiile aduse președintelui R. Moldova, Igor Dodon, în legătură cu alegerile prezidențiale sunt „halucinații electorale” ale unor politicieni.

Ceremonia de înmânare a distincțiilor de stat din 18 septembrie: