Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Premieră: USMF „Nicolae Testimițanu” a…

Premieră: USMF „Nicolae Testimițanu” a înregistrat în repozitoriul internațional GISAID datele genomice ale tulpinilor de SARS-COV-2 ce circulă pe teritoriul Republicii Moldova

Ima

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este prima instituție din țară care a înregistrat, în premieră, datele despre genomul complet SARS-CoV-2 în repozitoriul internațional GISAID. Astfel, în data de 24 august curent, s-a reușit obținerea unui tablou geografic despre tulpinile de SARS-CoV-2 ce circulă pe teritoriul Republicii Moldova. 

Această realizare științifică se datorează colaborării cu Centrul Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie/International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology (ICGEB). În total, pentru secvențierea completă a genomului viral SARS-CoV-2, la ICGEB au fost trimise 7 probe, selectate de la pacienții cu diferite forme clinice, din diverse zone geografice ale țării, dintre care 4 au fost secvențiate complet. 

În acest context, Departamentul Cercetare al USMF „Nicolae Testemițanu” va organiza, în data de 22 septembrie curent, o teleconferință cu genericul „Primele rezultate ale secvențierii complete a genomului virusului SARS-CoV-2 din Republica Moldova și colaborări viitoare”, cu participarea Dr. Alessandro Marcello – liderul grupului de cercetători din cadrul Laboratorului de Virusologie Moleculară al ICGEB, profesorul care a oferit suport instituției noastre chiar din primele zile ale pandemiei. 

Evenimentul se va desfășura în regim mixt, în Sala de ședințe 204 a Universității (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165), cu începere de la ora 14:00, și va fi transmis LIVE de Privesc.eu, inclusiv pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu”.

Agenda de lucru a teleconferinței va include următoarele subiecte: Izolarea și caracterizarea genomului SARS-CoV-2 în Europa: experiența ICGEB și Situația epidemiologică din Republica Moldova. 

La eveniment vor participa rectorul Emil Ceban, academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare, și cercetătorii științifici care s-au ocupat nemijlocit de acest proces, printre ei fiind Mihail Todiraș, șef al Centrului de Cercetare în domeniul Sănătății și Biomedicinei și Mariana Ulinici, asistent universitar la Disciplina de microbiologie și imunologie din cadrul Departamentului Medicină Preventivă, profesori și conferențiari universitari de la catedrele de profil. 

Invitați la teleconferință sunt: Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Olga Tagadiuc, director general al Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare, Constantin Rîmiș, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Stela Gheorghiță, coordonator de programe la Biroul OMS Moldova.

Menționăm că Republica Moldova a devenit țară membră a ICGEB-ului în luna martie 2019, iar USMF „Nicolae Testemițanu” a fost desemnată în calitate de punct local de contact.

GISAID este o inițiativă științifică globală și o sursă principală care oferă acces deschis la datele genomice ale virusurilor gripale și a noului coronavirus responsabil pentru COVID-19.