Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii despre candidații Partidului Mișcarea…

Detalii despre candidații Partidului Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Надежда”, al 7-lea din buletinul de vot pentru anticipatele din 11 iulie

Ilie Donică / captură video: noi.md

Ilia Donica, cap de listă al Partidului Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa-Надежда”, formațiune cu numărul șapte în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, este agronom de profesie și director adjunct al I.P. Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare.

Candidatul este tatăl liderului formațiunii politice, care nu se regăsește pe listă, Andrei Donică, actualul primar de Condrița, cel care, în 2018, a fost condamnat, în primă instanță, la un an de închisoare, cu suspendare, după ce l-a stropit cu o găleată cu lapte pe Octavian Armașu, pe atunci ministru al Finanțelor. Curtea de Apel (CA) Chișinău a casat integral sentința primei instanțe și a hotărât încetarea procesului penal „din motiv că fapta constituie contravenție”. Ulterior, dosarul a ajuns la Curtea Supremă de Justiție, acolo unde magistrații au decis să caseze decizia CA Chișinău și au dispus rejudecarea cauzei în aceeași instanță de apel, în alt complet de judecată. În prezent, dosarul se află masa magistraților CA Chișinău, următoarea ședință urmând să aibă loc la 29 septembrie.

Andrei Donică participă la dezbaterile electorale în calitate de reprezentant al Partidului, chiar dacă nu este pe lista formațiunii pentru alegerile din 11 iulie.

Andrei Donică

În ultimii doi ani, potrivit declarației de proprie răspundere depusă la CEC, deși spune că activează în calitate de director adjunct, nu declară niciun venit, doar salariul soției de circa 814 mii de lei. Donică are în proprietate 0,75 cotă parte dintr-o vilă de 90 metri pătrați, a cărei valoare nu o indică. Totodată, deține un automobil model Lexus GS 300 pentru care indică o valoare de 30 de mii de lei, mult sub valoarea de piață a unei asemenea mașini.

Andrei Toma, al doilea pe lista Partidului Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa-Надежда”, manager de profesie, șeful Direcției Generale de Administrare a Clădirilor Guvernului R. Moldova. În ultimii doi ani, candidatul și soția sa, Irina Toma, care, la fel, figurează pe lista formațiunii politice, angajata unei agenții de turism, au înregistrat venituri de aproape 105 mii de lei. Familia Toma deține un apartament de 47 metri pătrați și un demisol de 98 metri pătrați, a căror valoare cadastrală este de 620 mii de lei. Familia are de achitat până în 2022 un credit în valoare de 100 de mii de lei, cu o rată a dobânzii de 5%.

Pe lista formațiunii se regăsesc 53 de persoane, cu profesii variate, de la pensionari, sudori și frizeri – la medici, programatori și administratori. Majoritatea dintre aceștia însă nu și-au declarat averea la CEC.

Citiți și informațiile despre candidații celorlalte partide