Principală  —  IMPORTANTE   —   Blocul ACUM, PDM și Partidul…

Blocul ACUM, PDM și Partidul Șor vor merge la discuțiile lansate de Dodon

Fracțiunile parlamentare Blocul electoral ACUM, PDM și Partidul Politic Șor vor participa la discuțiile lansate de președintele R. Moldova Igor Dodon. Consultările de la Președinție vin după ce, marți, 12 noiembrie, Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis cu voturile a 63 de deputați socialiști și democrați.

Contactat de ZdG, deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco, ne-a comunicat că membrii blocului electoral ACUM au decis, astăzi, în ședință, că vor merge la consultările lansate de președintele R. Moldova, Igor Dodon.

Și democrații vor merge la discuțiile lansate de Dodon.

„Vom merge, sigur că vom merge, așa cum am mers și în iunie și alte dăți. O să ascultăm ce ne spune președintele, o să-i spunem și ce noi gândim”, a declarat deputatul PD, Vladimir Cebotari, în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8.

Membrii Partidului Politic Șor au comunicat, pentru ZdG, că în urma unei discuții cu președintele partidului PPȘ, Ilan Șor, au decis să dea curs invitației făcută de Dodon.

„Am avut discuții lungi cu domnul președinte Ilan Șor. Astfel, a fost luată decizia ca Partidul Politic Șor să accepte invitația și să participe la discuții. Din partea Partidului Politic Șor, la consultări, vor merge deputații Denis Ulanov și Reghina Apostolova”, ne-a comunicat Marina Tauber, deputat PPȘ.

Ieri, după ce Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis cu voturile PSRM – PD, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a susținut o conferință de presă unde a invitat toate fracțiunile parlamentare, astăzi, 13 noiembrie, de la ora 10:00, la consultări privind indentificarea și desemnarea unui nou candidat la funcția de premier.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis marți, 12 noiembrie. Moțiunea de cenzură depusă de socialiști a trecut de Parlamentul de la Chișinău cu voturile democraților. În total, au votat 63 de deputați.

Pentru au votat 34 de deputați din PSRM și cei 29 de deputați din PDM. Deputații din Partidul Politic Șor s-au abținut de la vot.

Socialiștii au depus moțiune de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu, după ce miercuri, 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru o nouă modificare la Legea Procuraturii, asta după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general vor fi anulate din cauza faptului că procesul a fost viciat.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost învestit în funcție pe 8 iunie 2019, după ce PSRM și ACUM au semnat o înțelegere temporară și au format majoritatea parlamentară.

În cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament, în cazul demisiei Primului-ministru sau în cazul alegerii unui nou Parlament, Guvernul în exercițiu (demisionar) îndeplinește numai funcțiile de administrare a treburilor publice până la depunerea jurămîntului de către membrii noului Guvern.

În perioada în care este demisionar, Guvernul este limitat numai în dreptul său de asigurare a realizării politicii externe și de inițiativă legislativă în domenii ce implică elaborarea și aprobarea unor noi programe de activitate.