Principală  —  IMPORTANTE   —   (VIDEO) Ambasadorul SUA în R.…

(VIDEO) Ambasadorul SUA în R. Moldova, James D. Pettit și actorul Sergiu Voloc într-un dialog despre …drumuri

Ziarul de Gardă și Reporter de Gardă lansează un nou spot video din seria „Lupta drapelelor”, în care este abordată problema conflictelor dintre diferite grupuri din societate.  În timp ce instituțiile europene și americane susțin financiar construcția drumurilor și dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acționează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova.

De această dată, cele două personaje deja cunoscute din primele spoturi video ale proiectului, se ceartă din cauza drumului: fiecare se consideră mai important în aspirațiile sale și nu vrea să cedeze trecerea. Acțiunea se desfășoară pe traseul Sărăteni-Soroca, drum reabilitat în perioada 2010-2014, cu sprijinul Guvernului SUA. Cearta celor doi este întreruptă de însuși ambasadorul SUA în R. Moldova, James D. Pettit, care se declară nedumerit de discuțiile în contradictoriu ale personajelor, de la un bun la care nu au participat prea mult. Ambasadorul SUA le explică, că, de fapt, drumul pe care se află reprezintă drumul către democrație și o viață mai bună și a fost construit din banii poporului american pentru toți cetățenii moldoveni, indiferent de viziunile politice și ideologice.

„Încercați să folosiți drumurile nu doar pentru a pleca din țară sau pentru confruntări, dar și pentru a rămâne, pentru a construi și dezvolta”, explică ambasadorul James D. Pettit.

În perioada 2010-2016, pentru reparaţia şi reabilitarea drumurilor naţionale, raionale sau locale au fost alocate din surse externe circa 130 de milioane de euro, în special credite de la instituţii financiare internaţionale.

Drumuri moderne dăruite de comunitatea internațională pentru dezvoltare

În toamna anului 2014, a fost dat în exploatare traseul Sărăteni-Soroca, reabilitat în cadrul Programului Compact al Guvrenului SUA, ce trece prin raioanele Telenești, Florești și Soroca și cuprinde circa 300 de mii de beneficiari. Datorită gestiunii eficiente a proiectului au fost făcute economii care au permis extinderea porțiunii de drum reabilitat de la 93 km, prevăzute de Acordul Compact, pînă la 96 km. Acest traseu a costat circa 1,6 miliarde de lei (100 de milioane de dolari).

Lucrările de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca au demarat în toamna anului 2012. Foto: mca.gov.md
Cei 93 de kilometri reabilitați, traversează 14 sate din raioanele Telenești, Florești și Soroca. Foto: mca.gov.md

Reabilitarea a inclus reparația a șapte poduri și construcția altor șapte poduri noi, inclusiv podul de la intersecția denivelată Sărăteni și podul cu cale ferată de lângă orășelul Ghindești. Au fost construite patru sensuri giratorii, circa 22 de kilometri de trotuare și circa 20 de kilometri de iluminare stradală în localitățile amplasate de-a lungul drumului. Au fost instalate 12 kilometri de parapet din metal, 2113 semne rutiere și peste 9000 de obiecte reflectorizante în porțiunile de drum periculoase etc. Adițional traseului de bază, Programul Compact a reabilitat infrastructura rutieră – au fost reconstruite circa 10 kilometri de drumuri locale, trotuare și drumuri de acces, care au făcut mai ușoară calea spre școli, primării, centre medicale pentru locuitorii din 20 de comunități din aria drumului.

În anul 2018, Comunitatea Europeană, Banca Mondială și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) vor dona pentru reabilitarea drumurilordin Moldova, circa 2,4 miliarde de lei.

„Lupta drapelelor” e o metaforă care reprezintă starea de spirit a multor cetățeni ai R. Moldova. Sute de mii de oameni au părăsit acest stat în ultimul deceniu, pentru că au considerat că nu își pot construi aici viitorul. Cei care au rămas, poartă în continuare drapelele gata de lupte ideologice, iar dacă obosesc de lupte – au pașapoartele de-a gata, pregătindu-se, în fiecare zi, să plece.

Spoturile video din acest proiect sunt în limba rusă pentru că ZdG are și o ediție de limbă rusă, și pentru că datele privind mass-media în R. Moldova arată că există foarte puține surse de informare autohtone în limba rusă, în timp ce comunitățile minorităților etnice (găgăuzi, ucraineni, bulgari) vorbesc preponderent această limbă.

Spoturile video care abordează „Lupta drapeleleor” cetățenilor R.Moldova vor fi lansate cel puțin o dată pe lună, uneori bi-lunar, reieșind din temele/fenomenele care vor frământa societatea. De asemenea, aceste spoturi vor fi lansate la cel puțin 10 stații TV naționale și locale cu care ZdG/RDG au stabilit parteneriate, spoturile fiind plasate și pe paginile noastre web și pe rețelele sociale. Pe parcursul acestui an vor fi organizate și dezbateri publice pe baza problemelor enunțate în cadrul acestor spoturi. Dezbaterile vor fi organizate preponderent în comunități în care „Lupta drapelelor” se dă cel mai crâncen, pentru a cunoaște trăirile acestor cetățeni, pentru a face public punctul lor de vedere, pentru a oferi tuturor spațiu de a adresa întrebări și de a primi răspunsuri.