Radiografia unei „taxări” adresată de către președintele Parlamentului R. Moldova unui ziar de investigații

Marți, 13 martie, președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și finul său, Andrian Candu, președinte al Parlamentului R. Moldova, lansează un spot video cu o arenă polivalentă și declară că un asemenea proiect va fi construit la Chișinău. Andrian Candu nu a explicat de unde exact a fost preluat acel spot, de asemenea, nu a explicat clar cui aparțin terenul și banii pentru acest proiect.

Începând cu marți, 13 martie, canalele lui Plahotniuc au dat doar știri pozitive despre acest proiect. Andrian Candu nu a avut nicio pretenție publică la activitatea acestora.

Tot la 13 martie câteva instituții de presă au semnalat faptul că acel video este tăiat/preluat/furat dintr-un spot produs de o companie franceză pentru un oraș din Franța.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, nu a avut nicio pretenție publică la activitatea acestor instituții media.

Nicio instituție de presă din Moldova nu a prezentat în acest răstimp o opinie a adevăraților producători ai acestui video, reprezentați de o companie franceză. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, nu a avut nicio pretenție publică la activitatea mass-media.

14-19 martie 2017: ZdG a adresat câteva mesaje reprezentanților acestei companii și a primit răspunsuri în care se confirmă faptul că nimeni nu avea dreptul să preia acest video cu arena și să îl facă public fără acordul companiei și compania nu dăduse nimănui din Republica Moldova acest acord. ZdG a făcut public acest moment.

20 martie. ZdG publică răspunsul oficial al companiei franceze. Exact atunci Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a fost foarte nemulțumit. El a răbufnit într-o postare publică pe Facebook, acuzând ZdG de manipulare.

21 martie 2018. ZdG merge la briefingul organizat de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, pentru a adresa întrebări despre preluarea neautorizată a imaginilor video, dar și despre problemele cu terenul și banii pentru construcția arenei. Andrian Candu spune reporterului ZdG că „O să vă taxăm și noi, politicienii”

21 martie 2018. Textul președintelui Parlamentului în care acuză un ziar de investigații  de manipulare este distribuit „sponsorizat” pe Facebook.

22 martie 2017. ZdG a publicat un text complex despre proiectul arenei, descriind problemele cu terenul, banii, transparența și comunicarea din cadrul autorităților publice.

Solicităm experții mass-media și experții în bună guvernare și transparență să explice în ce constă eroarea comisă de ZdG în acest context, dar să explice și ce trebuie să înțeleagă o echipă independentă de jurnaliști când președintele Parlamentului le spune public „Veți fi taxați”.

Acest mesaj este public și va fi transmis și partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova.

PS: După 10 zile de la acel briefing în care Andrian Candu a prezentat imaginile video cu arena, președintele Parlamentului nu a răspuns niciodată la întrebarea: de ce nu ați solicitat permisiunea companiei franceze de a folosi acel video, dacă legislația franceză și moldovenească obligă anume la acest lucru? De ce nu ați explicat cui aparține acest video?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *