Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine sunt proprietarii unei farmacii…

Cine sunt proprietarii unei farmacii unde CNA a făcut percheziții

Deși Guvernul a anunțat reducerea cu 40% a prețurilor la medicamentele de utilitate socială, ieftinirea nu a vizat și preparate mai scumpe de o o sută de lei

Ofițerii Centrul Național Anticorupție și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la mai multe farmacii din țară, bănuite de aplicarea unei scheme frauduloase de comercializare a medicamentelor. 

Douăzeci de persoane, inclusiv angajaţi din domeniul ocrotirii sănătăţii şi reprezentanţi ai unor reţele farmaceutice, au fost reţinute astăzi, 9 februarie, de către Centrul Naţional Anticorupţie şi procurorii anticorupţie. Acestea sunt bănuite de corupere pasivă, activă şi abuz în serviciu în dosare ce vizează punerea în aplicare a unei scheme coruptibile prin care agenţii de vânzări ai companiilor farmaceutice se înţelegeau cu unii medici din cadrul instituţiilor medico-sanitare să le promoveze produsele, anunță Centrul Național Anticorupție, într-un comunicat de presă.

Cum funcționa schema

Reţinerile au avut loc în cadrul unor percheziţii, desfăşurate în mai multe locaţii din ţară, în urma cărora au fost găsite probe importante care demonstrează funcţionarea schemei. Potrivit materialelor cauzei, schema funcţiona în felul următor: reprezentanţii companiilor farmaceutice identificau medici din cadrul instituţiilor medico-sanitare şi îi convingeau, contra unor remunerări ilicite, să prescrie pacienţilor anumite medicamente, aflate în stocurile farmaciilor. La rândul lor, angajaţii instituţiilor medicale le indicau pacienţilor aceste preparate, dar şi unitatea farmaceutică de unde pot fi achiziţionate acestea. În schimbul serviciilor de promovare, angajaţii medicali erau remuneraţi sistematic cu diferite sume de bani, bunuri sau cu sponsorizarea unor deplasări peste hotarele ţării. În timpul documentării, s-a constatat şi cazuri când agenţii de vânzări insistau ca medicii să prescrie un număr mai mare de medicamente pacienţilor, pe motivul apropierii datei de expirare a termenului de valabilitate a produsului.

În acelaşi dosar, anunță CNA, au fost investigate şi acţiunile unor membri ai Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, care ar fi inclus sau menţinut anumite produse farmaceutice în Lista medicamentelor compensate, acest lucru fiind făcut contrar Regulamentului privind mecanismul de includere a medicamentelor pentru compensare din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

CNA: 12 angajați ai instituțiilor medicale și 8 reprezentanți ai companiilor farmaceutice – reținuți

Suspectaţi de complicitate cu marile companii farmaceutice sunt şi unii reprezentanţi ai Inspectoratului farmaceutic GPP şi Dispozitivelor Medicale din cadrul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi furnizat companiilor farmaceutice informaţii cu privire la controalele inopinate ce urmau a fi efectuate de către Agenţie şi că le-ar fi dat asigurări că nu vor fi sanţionate chiar dacă vor fi depistate anumite încălcări.

În cadrul percheziţiilor, desfăşurate vineri, 9 februarie 2018 de CNA şi procurorii anticorupţie la unii agenţi de vânzări, au fost ridicate mai multe probe relevante pentru dosar, inclusiv bani şi bunuri, destinate remunerării cadrelor medicale pentru promovarea produselor medicale. Totodată au fost ridicate liste cu o evidenţă nominală a medicilor implicaţi în reţeaua de promovare a medicamentelor, instituţiile medicale în care activau aceştia, denumirea preparatelor ce urmau a fi prescrise pacienţilor, dar şi sumele de bani sau bunuri care au ajuns sau urmau să ajungă la medici drept remunerare. Totodată, au fost ridicate recete ştampilate, cu preparatul farmaceutic prescris, însă fără indicarea numelui pacientului, precum şi sume impunătoare de bani, necontabilizate, în diferită valută, precizează CNA.

CNA susține că schema descrisă este investigată de mai mult timp, la baza dosarelor fiind probe, acumulate în urma măsurilor operative, desfăşurate de către investigatori, inclusiv interceptări telefonice care demonstrează caracterul ilicit al faptelor. Investigaţiile continuă în vederea identificării altor persoane, inclusiv funcţionari, medici şi reprezentanţi ai reţelelor de farmacii, implicate în schemă. Până în prezent, au fost reţinuţi 12 angajaţi ai instituţiilor medicale (din Chişinău, Cahul, Edineţ) şi 8 reprezentanţi ai companiilor farmaceutice (din Chişinău). Procuratura exercită urmărirea penală în acest caz, pe faptele descrise fiind pornite dosare pentru corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu.

Farmaciile Orient, vizate în investigație

Conform unor surse, printre companiile farmaceutice vizate de organele de drept în acheta penală se numără și firma „Vinamex” SRL. Ziarul de Gardă a scris anterior că farmaciile „Orient” sunt deţinute, marea lor majoritate, de către firma „Vinamex” SRL, agent economic înregistrat în luna august 2000. Firma are un capital social de 6 milioane de lei şi patru fondatori, trei dintre ei originari din Vietnam, Nguyen si Trung Ky (93,16%), Bui Quoc Huy, Hy Ngoc Lihn şi o cetăţeancă a R. Moldova, Lilia Bondari (1,66%). În 2012, compania a avut un venit din vânzări de peste 577 milioane de lei (!). Ultima dată, proprietarii minoritari ai companiei s-au modificat în octombrie 2017.

Vietnamezul Nguyen si Trung Ky (principalul acționar al companiei) împreună cu soţia sa, Bui Thi Thanh Huyen, au devenit, în 2002, cetăţeni ai R. Moldova, în urma unei adresări a câtorva deputaţi comunişti în frunte cu Victor Stepaniuc către preşedintele de atunci, Vladimir Voronin. „Îl cunoaştem pe cetăţeanul R. Vietnam de câţiva ani. Este un businessman responsabil şi grijuliu cu angajaţii săi. Participă activ la acordarea ajutorului material veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei… Este adept al ideii socialiste. Soţia sa mulţi ani a predat în şcoala de partid din oraşul Hanoi”, se spune în cererea deputaţilor, acceptată de Voronin. La dosar a fost anexată şi o cerere din partea lui Nguyen si Trung Ky, scrisă ruseşte. De remarcat că proprietarul de la „Vinamex” a făcut facultatea de drept în R. Moldova, iar din 1992 este stabilit aici. În 2011, nepoata sa, Linda Nguyen, a câştigat titlul de mini-miss Moldova.

În R. Moldova, cei doi soţi mai au înregistrate pe numele lor alte cinci firme, majoritatea în domeniul farmaceutic. Aceştia locuiesc într-o casă particulară din str. G. Meniuc, procurată în 2003. În ultimii ani, firma „Vinamex” SRL a câştigat sute de contracte, în valoare de zeci de milioane de lei, cu instituţii medicale din ţară, pentru livrarea de medicamente. Totodată, acest SRL este principalul distribuitor de vaccinuri pentru ţara noastră.

Vom reveni

Citiți și: Stăpânii farmaciilor

În R. Moldova, la finele anului 2014, activau 2059 de farmacii şi şapte reţele mari, care domină, practic, piaţa farmaceutică din ţara noastră. Conform aceloraşi informaţii, în 2014, o farmacie din R. Moldova deservea, în medie, 3123 de persoane.