Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Președintele de instanță, reținut în…

Președintele de instanță, reținut în flagrant cu 10 mii de lei, declarat nevinovat

O nouă achitare definitivă și irevocabilă într-un dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupție în care a fost vizat un judecător prins în flagrant cu mită. Ion Cazacu, reținut în aprilie 2014 în timp ce ar fi primit 10 mii de lei de la un inculpat, a fost declarat nevinovat de instanțele de judecată. Punctul final a fost pus, la 18 iunie, de Curtea Supremă de Justiție, care a respins drept inadmisibil recursul procurorilor. În aceste condiții, magistratul poate reveni la muncă. La fel ca și în cazul lui Gheorghe Popa, alt judecător reținut și achitat ulterior, acesta poate cere despăgubiri.

Ion Cazacu a fost reţinut în flagrant de procurorii anticorupţie şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pe 16 aprilie 2014, în incinta Judecătoriei Glodeni, instanţă pe care acesta o conducea. Reţinerea a avut loc imediat după ce ar fi primit 10 mii de lei de la Petru Tincu, un inculpat dintr-un dosar pe care Cazacu îl avea în gestiune. Mita fusese transmisă prin intermediul unui procuror din Glodeni, Liviu Velişco.

În schimbul acestei sume, inculpatul Tincu urma, potrivit procurorilor, să fie absolvit de pedeapsă pentru comiterea unui accident rutier în stare de ebrietate. Procurorii l-au reţinut atunci pe judecătorul Ion Cazacu, dar şi pe Petru Tincu. La scurt timp, ambii au fost trimişi în judecată, magistratul fiind suspendat din funcţie pe durata anchetei penale.

Curtea de Apel a decis că la mijloc a fost o provocare

În septembrie 2018, după un şir lung de procese, magistraţii Iurie Melinteanu, Ghenadie Lîsîi şi Ion Bulhac, de la Curtea de Apel (CA) Chişinău, au decis că Ion Cazacu şi Petru Tincu nu ar fi vinovaţi de fapta încriminată. În motivarea deciziei de achitare, judecătorii au constatat că, la mijloc, a fost o provocare pusă la cale de organele de drept. Totodată, magistraţii au conchis că mai multe probe din dosar ar fi fost obţinute de procurori şi de ofiţerii de investigaţii „cu încălcarea legislaţiei penale”.

„Circumstanţele de fapt şi de drept, care urmează a fi dezvăluite şi expuse în continuare, demonstrează integral că acele acţiuni de provocare, precum şi încălcările procesuale admise de acuzatorul de stat, sunt motivele care generează în cele din urmă achitarea inculpaţilor, pe motiv că nu s-a constatat existenţa faptului infracţiunii. Instanţa de apel reiterează că sub aspectul elementelor constitutive ale infracţiunilor incriminate lui Ion Cazacu şi Petru Tincu, probele administrate de organul de urmărire penală, cercetate în instanţa de fond şi, suplimentar, în şedinţa instanţei de apel, atestă că nu s-au constatat fapte infracţionale. Cu atât mai mult, încălcările de procedură admise la etapa urmăririi penale fac inadmisibilă aprecierea acestora drept verosimile, concludente şi pertinente”, scriau judecătorii de la CA Chişinău.

Citiți și: DOC/ Motivarea achitării unui alt judecător prins în flagrant cu mită: Provocare

„Nu am decis încă ce voi face”

Procurorii au atacat cu recurs la CSJ decizia instanței de apel. La 18 iunie, judecătorii instanței supreme au decis să-l respingă, ca fiind inadmisibil, menținând în vigoare decizia CA Chișinău. Hotărârea motivată va fi publicată peste o lună.

Contactat de ZdG, Ion Cazacu a precizat că deocamdată nu a decis cum va proceda. „Nu am decis încă ce voi face. Să spun că sunt foarte bucuros sau că sunt derutat, nu pot spune. Sunt pe „terra incognita” (teren necunoscut, n.r.). Au fost cinci ani, două luni și două zile. Nu aș vrea să comentez sub niciun aspect, pentru că orice aș spune e tratat diferit. M-am conformat la ce a spus instanța și cu asta, basta. Nu am decis cum voi proceda… Oricum, banii nu acoperă nimic”, a punctat judecătorul.

Ion Cazacu a fost numit judecător la Judecătoria Glodeni, prima dată, în 1990. Peste 10 ani a fost transferat la Tribunalul Bălți, pentru ca, în 2002, să plece din sistemul judecătoresc în avocatură. A revenit în funcția de judecător în iulie 2011, când a fost numit judecător la Judecătoria Fălești. Peste un an, prin transfer, a ajuns judecător la Judecătoria Cahul, iar peste trei luni și jumătate, în noiembrie 2012, a devenit președinte al Judecătoriei Cahul.

La 29 aprilie 2014, Cazacu a fost suspendat din funcție în legătură cu pornirea urmăririi penale pe numele său. După ce decizia privind achitarea lui Ion Cazacu va ajunge la CSM, fiind remisă fie de judecător, fie de instanța de judecată, suspendarea acestuia din funcție va fi anulată, iar magistratul va decide dacă acceptă sau nu revenirea în sistem.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.