DOC/ Magistratul judecat penal după un articol din ZdG a fost achitat

Serghei Ciobanu, judecătorul trimis în judecată după ce ZdG scria, în 2016, că a revizuit o sentință pronunțată cu 16 ani înainte, încetând procesul penal împotriva unui colonel, a fost achitat de Judecătoria Chișinău. Magistrata Stella Bleșceaga, cea care a examinat dosarul, a ajuns la concluzia că acuzația adusă de procurori nu a fost justificată cu probe, or, sentința pe care acuzatorii de stat au considerat-o ilegală nu fusese atacată în 2016 în instanțele ierarhic superioare.

În februarie 2017, ZdG a scris că, în septembrie 2016, Serghei Ciobanu, pe atunci judecător la Judecătoria Militară, a revizuit o sentinţă pe numele colonelului Ivan Grosu, emisă acum 16 ani, şi a hotărât încetarea procesului penal în privinţa acestuia.

Citiți și: Fiul procuror, tatăl condamnat-amnistiat şi o sentinţă revizuită de instanţă după 16 ani

Cererea în judecată a fost depusă de procurori militari, colegi cu fiul colonelului cu acelaşi nume, Ivan Grosu, fost procuror militar. În 2000, Ivan Grosu fusese condamnat, apoi amnistiat, dar obligat să achite 1,17 milioane de lei, pagube stabilite în dosar, banii fiind decontaţi, lunar, din pensie.

La 11 aprilie 2016, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat demersul procurorului general de atunci, Eduard Harunjen, care a solicitat acordul pentru începerea urmăririi penale pe numele judecătorului Serghei Ciobanu. Procurorii precizau că „magistratul a dispus, în mod eronat, încetarea procesului penal, astfel că revizuirea hotărârii de încetare a procesului penal a avut loc contrar limitelor legale a termenelor de prescripţie a incriminării, care expirase acum 9 ani”.

Argumentele judecătoarei pentru achitarea lui S. Ciobanu

După un șir de ședințe de judecată derulate pe parcursul a doi ani, la 15 octombrie 2019, judecătoarea Stella Bleșceagă a decis să-l achite pe Serghei Ciobanu, după ce a audiat mai mulți martori, inclusiv procurorii care în 2016 au cerut în judecată revizuirea sentinței emise în 2000 pe numele lui Ivan Grosu. 

„Sentința este contrară legii atunci când, pe lângă încălcări grave de natură materială sau procesuală, este necesar să existe în mod obligatoriu o confirmare juridică a acestui fapt. O astfel de confirmare o reprezintă casarea totală sau parțială a actului procedural de către instanța ierarhic superioară. Se constată că la materialele cauzei penale lipsește hotărârea instanței ierarhic superioare care ar fi verificat legalitatea actului emis. Instanța de judecată menționează, că sentința pronunțată care formează obiectul infracțiunii poate fi contestată, posibila eroare admisă putând fi reparată prin utilizarea căii ordinare de atac”, a remarcat magistrata Bleșceagă.

Procurorii audiați au confirmat că sentința emisă de Ciobanu în 2016 nu a fost contestată

În instanța de judecată, procurorii Radu Talpă și Corneliu Lavciuc au confirmat că, în 2016, actul prin care judecătorul Serghei Ciobanu a revizuit sentința emisă în 2000 pe numele lui Ivan Grosu nu a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău, astfel că aceasta a intrat în vigoare și a devenit irevocabilă. În acest caz, Talpă a fost pedepsit disciplinar cu avertisment, iar Lavciuc a scăpat de pedeapsă pentru că a expirat termenul de prescripție. Magistrata Bleșceaga a reiterat însă că, fără a fi constatată ilegalitatea actului emis de Ciobanu de o instanță ierarhic superioare, nu este justificată judecarea și condamnarea acestuia. 

„În vederea constatării ilegalității sentinței din 29 septembrie 2016, procurorul, urma în mod obligatoriu să exercite calea legală de atac, deoarece verificarea legalității unei sentințe emisă de instanța de judecată şi expunerea asupra acesteia este o atribuție exclusivă a instanței ierarhic superioare. Instanța de judecată califică, că actul de învinuire adus inculpatului Ciobanu Serghei este unul neclar, or organul de urmărire penală, se expune și asupra ilegalității și încheierii din 20 iulie 2016 emise de către judecător cu privire la admiterea cererii și redeschiderii procedurii de revizuire a unei cauze penale peste termenul prevăzut de lege, cu toate, că nici această încheiere nu a fost supusă controlului legalității de către instanța de judecată ierarhic superioară, însă la calificarea acțiunilor inculpatului acuzarea indică doar pronunțarea ilegală a unei sentințe, care s-a soldat cu urmări grave. În cazul în care probele referitoare la vinovăție nu sunt certe, sigure, complete, ci exista îndoiala cu privire la vinovăția inculpatului, se aplica regula „in dubio pro reo”, potrivit căreia orice îndoială operează în favoarea inculpatului”, a argumentat instanța achitarea lui Serghei Ciobanu. Acesta a fost demis din sistem în 2017.

Citiți și: Procuror pedepsit cu „avertisment” în urma unui articol apărut în ZdG

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

11 comentarii

 1. Deripasca

  Munteanu, Domnica Manole nu va intereseaza, deoarece s-a ctrut achitarea lor de puterea actuala. Asa-i, Ziarul de garda?

 2. deripasca

  Munteanu, Domnica Manole din punct de vedere a legalitatii achitarii lor nu va intereseaza, achitarea lor fiin ceruta de puterea actuala. Asas-i Victor Mosneag?

 3. Ivan

  Codul de Procedura Penala al RepubliciiMoldova

  Articolul 25. Înfăptuirea justiţiei – atribuţie exclusivă
  a instanţelor judecătoreşti
  (1) Justiţia în cauzele penale se înfăptuieşte în numele legii numai de către instanţele judecătoreşti. Constituirea de instanţe nelegitime este interzisă.
  (2) Nimeni nu poate fi declarat vinovat de săvîrşirea unei infracţiuni, precum şi supus unei pedepse penale, decît în baza hotărîrii definitive a instanţei de judecată, adoptată în condiţiile prezentului cod.
  (3) Competenţa instanţei de judecată şi limitele jurisdicţiei ei, modul de desfăşurare a procesului penal nu pot fi schimbate în mod arbitrar pentru anumite categorii de cauze sau persoane, precum şi pentru o anumită situaţie sau pentru o anumită perioadă de timp.
  (4) Nimeni nu poate fi lipsit de dreptul de a-i fi judecată cauza de acea instanţă şi de acel judecător în competenţa cărora ea este dată prin lege.
  (5) Sentinţele şi alte hotărîri judecătoreşti în cauza penală pot fi verificate numai de către instanţele judecătoreşti respective în condiţiile prezentului cod.
  (6) Sentinţele şi alte hotărîri judecătoreşti ale instanţelor nelegitime nu au putere juridică şi nu pot fi executate.

 4. deripasca

  In privinta judecatorilor Dorin Munteanu, Domnica Manole sunt hotariri judecatoresti definitive, unde actiunile lor sunt declarate ilegale si aceste hotariri sunt definitive. Dar acuzatorii de stat au cerut achitarea lor. Aceassta nu v-a pus in garda, ca contravine cea ce au facut acuzatorii pe dosarele acestor magistri, ca contravine legislatiei?

 5. Ivan

  Dupa parerea jurnalistului, in caz de ceva si pe judecatoerea Stella Bleșceagă trebuie sa fie intentat dosar penal? Si daca sa continuam aceias logica si pe jurnalistul Victor MOŞNEAG in final ar trebui intentat dosar penal, cf instigator a pornirii urmaririi penale contra judecatorului Serghei Ciobanu. Ct spui d-l Victor MOŞNEAG???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *