Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Cum au fost selectaţi cei…

Cum au fost selectaţi cei 83 de procurori premiaţi de Ziua Independenţei Republicii Moldova

Pentru îndeplinirea exemplară a obligaţiilor de serviciu, iniţiativă şi operativitate, cu prilejul aniversării a XXVI-a de la proclamarea Independenţei R. Moldova, Consiliul Superior al Procurorilor a decis „încurajarea” a 82 de procurori. Aceştia vor primi distincţii, cadouri sau mulţumiri. Doi dintre ei se vor bucura de cea mai inaltă distincţie care poate fi oferită în cadrul Procuraturii Generale, Crucea „pentru Merit” Clasa I.

În hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din 7 septembrie 2017 se menţionează că procurorii conducători ai subdiviziunilor organelor Procuraturii au înaintat CSP-ului, cu prilejul aniversării a XXVI-a de la proclamarea Independenţei R. Moldova, prezentări privind încurajarea procurorilor subordonaţi, pentru activitatea desfăşurată. Consiliul a examinat propunerile şi a constatat că procurorii propuşi pentru încurajare întrunesc condiţiile Regulamentului privind aplicarea măsurilor de încurajare a procurorilor şi acordarea distincţiilor Procuraturii. Astfel, a hotărât premierea a 83 de acuzatori de stat „pentru îndeplinirea exemplară a obligaţiilor de serviciu”.

Procurorii cu cea mai înaltă distincţie

Cea mai înaltă distincţie care-i poate fi oferită unui procuror de către PG, Crucea „pentru Merit” Clasa I, va ajunge în CV-ul lui Adrian Mircos, procurorul-şef al Direcţiei urmărire penală şi criminalistică din cadrul instituţiei, funcţie pe care a obţinut-o recent, în urma unui concurs la care a fost singurul candidat. Mircos a deţinut interimatul acestei funcţii din luna august 2016, el fiind anterior şeful Secţiei control al urmăririi penale a PG din anul 2010. Conform informaţiilor de pe site-ul PG, în ultimii 7 ani, numele lui Mircos nu a figurat în proceduri disciplinare.

La fel, Crucea „pentru Merit” Clasa I îi va fi oferită lui Valeriu Chitoraga, procurorul-şef al r. Ialoveni. Chitoraga a fost reconfirmat în această funcţie în 2016, el fiind procurorul raionului încă din 2010. În acel an, numele acuzatorului de stat a fost implicat într-o procedură disciplinară, el fiind acuzat de îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de serviciu, fiind şef interimar al Secţiei conducere a urmăririi penale în procuratura mun. Chişinău. Mai exact, Chitoroga a fost învinuit că, „în urma dezordinilor în masă ce au avut loc în mun. Chişinău pe 6 aprilie 2009, făcând parte dintr-un grup de lucru creat pentru investigarea circumstanţelor, a solicitat neîntemeiat instanţei de judecată aplicarea în privinţa învinuitului Ig.Prepeliţa măsura de reprimare – arestul preventiv. Pe acel caz, până în luna octombrie 2009 nu au fost efectuate acţiuni de urmărire penală, iar la 8 octombrie 2009, Prepeliţa a fost scos de sub urmărire penală, pe motiv că nu a comis nicio infracţiune. Acţiuni analogice, procurorul Chitoraga a admis şi în cadrul urmăririi penale efectuate în privinţa cet. N.Cojocar”, se menţionează în hotărârea CSP din iunie 2010. Colegiul disciplinar l-a recunoscut culpabil pe procurorul Chitoraga, însă a încheiat procedura disciplinară „din motivul expirării termenului de tragere la răspundere disciplinară”.

Procurori cu dosare de rezonanţă, printre beneficiarii distincţiilor

Crucea „Pentru Merit” Clasa II va merge la alţi trei procurori: Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie, Serghei Cebotari, procurorul-şef al r. Soroca, şi Ion Covalciuc, care este adjunct al procurorului şef al Procuraturii mun. Bălţi. Alţi trei procurori, Vladislav Guţan, şeful Secţiei asistenţă juridică internaţională, Vasile Ciubotaru, procurorul-şef al Procuraturii r. Teleneşti, şi Lorenta Gorea, procuror în Secţia protocol, cooperare internaţională şi integrare eurupeană din cadrul PG, vor primit Medalia Pentru „serviciu impecabil” Clasa II. Ceilalţi procurori din lista celor 83 de premianţi se vor bucura de Medalia „pentru serviciu impecabil” Clasa III şi de insigna „Eminent al Procuraturii”.

10 procurori, printre care şeful Oficiului Buiucani al Procuraturii Chişinău, Eduard Maşnic, vor beneficia de un cadou, iar alţi 27 de acuzatori de stat vor primi diplome de mulţumire. Printre procurorii care au primit distincţii îi regăsim pe unii care gestionează, astăzi, mai multe dosare de rezonanţă. Astfel, Dumitru Robu, procuror în Procuratura Anticorupţie, cel care are în gestiune dosarul primarului Dorin Chirtoacă, va primi medalia „Pentru serviciu impecabil” Clasa III, la fel ca şi colegul său, Dorin Compan, acuzator de stat care, în ultimele luni, a gestionat mai multe dosare importante: cel al fostului viceministru al Economiei, Valeriu Triboi sau cel al fostului ministru al Agriculturii, Eduard Grama.

Roşioru: Încercăm să apreciem procurorii cu cei mai înalţi indicatori de performanţă calitativi şi cantitativi

Mircea Roşioru, preşedintele CSP, menţionează, cu referire la cei 83 de procurori care au beneficiat de distincţii, că organul pe care-l conduce a aprobat un Regulament care reglementează întreaga procedură de acordare a distincţiilor, condiţiile pe care trebuie să le realizeze candidatul, de cine poate fi înaintată propunerea, dar şi distincţia care poate să-i fie acordată unui procuror. „CSP verifică fiecare prezentare prin prisma prevederilor şi restricţiilor pe care le prevede acel Regulament. Unii procurori pot fi excluşi din listă – dacă, spre exemplu, în privinţa lor sunt iniţiate proceduri disciplinare sau au antecedente disciplinare nestinse. De regulă, verificând condiţiile generale, încercăm să apreciem procurorii cu cei mai inalţi indicatori de performanţă calitativi şi cantitativi”. „De regulă, propunerile vin de la procurorii conducători. În cazul procurorilor conducători, propunerea vine fie de la procurorul general, fie de la adjuncţii acestuia, fie de la membrii CSP. Dar, avem propuneri inclusiv de la cetăţeni”, zice Roşioru.

Conform hotărârii CSP prin care s-a hotărât cine sunt cei 83 de procurori care să beneficieze de distincţii, procurorul „încurajat” nu trebuia să fi fost supus în ultimul an sancţiunilor disciplinare, nu trebuia să aibă pornite în privinţa sa proceduri disciplinare, iar la evaluarea performanţelor în activitatea sa să-i fi fost acordate doar calificativele „excelent” şi „foarte bine”. Totodată, premianţii trebuiau să obţină rezultate pozitive la investigarea/judecarea cazurilor de rezonanţă socială sporită sau de o complexitate deosebită, să fi promovat pozitiv imaginea instituţiei Procuraturii şi a activităţii de procuror. Totodată, pentru încurajare urmau să fie propuşi exclusiv procurorii cu cei mai buni indicatori de performanţă calitativi şi cantitativi, obţinuţi pe parcursul anului 2017, iar ponderea persoanelor propuse spre încurajare să nu depăşească 15% din efectivul subdiviziunii. Un alt criteriu important de care urma să se ţină cont la întocmirea listei este respectarea consecutivităţii ierarhice a distincţiilor.

Distincţiile primite de procurori nu influenţează salariile acestora şi nici nu le aduc beneficii financiare. În conformitate cu Legea cu privire la Procuratură, măsurile de încurajare în privinţa procurorilor se aplică prin Ordinul Procurorului General, la propunerea CSP.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.